Ivan Herak

Kinezi bi u Hrvatskoj gradili stadion i osnovali nogometnu akademiju

1
Ivan Herak
Ivan Herak

Hoće li na kraju Kinezi u Hrvatskoj izgraditi nacionalni stadion, pa još usto i međunarodnu Akademiju nogometa za trenere i menadžere, pišu Sportske novosti.

Službeno pismo namjere u HNS poslali su krajem rujna, prošli tjedan bili su u Savezu gdje ih je primio izvršni direktor Damir Vrbanović, Davor Šuker nalazio se u Americi, na sastanku koji je potrajao četiri sata. Stadion i Hrvatska, to su pojmovi u drastičnoj koliziji, koliko se o njemu govori, a nikad nije napravljen, i zato pišemo upitnik. No, ljudi koji su došli s prijedlogom ulaganja u hrvatski nogomet djeluju vrlo ozbiljno.

O čemu je riječ? UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), organizacija je Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije u kojoj većinski udjel ima Kina, oko 71 posto.

Dio sredstava već je duže vremena na dispoziciji našoj zemlji, radi se o Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatske (1,2 milijarde dolara). Osim navedenoga, veliko zanimanje vlada i za ulaganja u brodogradnju, u osnivanje Centra za poravnanje u kineskoj valuti, koji bi se otvorio u Zagrebu i na koji način bi Zagreb i Hrvatska, imajući u vidu utjecaj kineske valute, mogli postati referentni centar novčarskog tržišta. Spomenute institucije, između ostaloga, planiraju i suradnju na području filmske industrije, te kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže kao i stvaranje stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru, ulaganja u Zračnu luku Zadar…

Akademija za nogometne trenere i menadžere

No, Kinezi, nakon Pelješkog mosta, ne vide samo interes u velikim projektima u našoj zemlji. Zaluđeni su finalom Svjetskog prvenstva i općenito nogometnim rezultatima Hrvatske, misle da HNS ima tajnu formulu uspjeha i žele da UNIDO-ISEC i HNS zajednički osnuju Akademiju za nogometne trenere i menadžere u okviru koje i za čije potrebe bi se gradila infrastruktura, konkretno kampovi i nacionalni stadion. UNIDO-ISEC to je operacionalizirao i pismom namjere koje je izvršna direktorica Kimi Lin krajem rujna uputila HNS-u, a osobno je predvodila delegaciju na sastanku u Savezu. Hrvatska bi tako postala nova baza za razvoj nogometa za cijeli svijet, pod “kapom” UN-a. Nogometni Harvard. Kod nas bi se učilo kako stvarati igrače i rezultate na terenu, ali i na koji način upravljati nogometom.

Riječ je o organizaciji pod okriljem Ujedinjenih naroda, ali kako Kinezi vode glavnu riječ, u Hrvatskoj ih zastupaju Mario Rendulić, direktor CSEBA (Chinese Southeast European Business Association), najzaslužniji za dosad realiziranu i očekivanu penetraciju kineskog kapitala, i Ivan Herak, negdašnji ministar turizma koji je jedno vrijeme bio zaposlenik u HNS-u. I sada ima ugovor o suradnji, a u ovom slučaju spaja dvije strane u interesu koji bi trebao biti zajednički. Njega je UNIDO-ISEC ovlastio da operativno osmisli i provodi spomenuti projekt.

- Predstavnici UNIDO-a naglasili su da drže kako je uspjeh naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji rezultat ne samo kvalitetnih selektivnih i trenerskih softvera HNS-a, već i posljedica kvalitete modela upravljanja hrvatskim nogometom, stoga su odlučni u želji da UNIDO i HNS zajednički ustanove Akademiju nogometa kroz koju bi za potrebe praktične edukacije polaznika bila napravljena ulaganja u nogometnu infrastrukturu u Hrvatskoj (nogometni kampovi sa svim sadržajima, izgradnja nacionalnog stadiona). Akademija bi se odvijala kroz segmente studijskih programa trenera nogometa te menadžera u nogometu, dok bi se pomaci u širenju baze inovacija i znanja u nogometu ostvarivali kroz Institut za razvoj nogometa. Kinezi posebno inzistiraju na institucionaliziranju programa “Menadžer u nogometu”, držeći da uspjeh svakog sustava, pa tako i onog u nogometu, prvenstveno ovisi o educiranosti menadžera koji njime upravljaju - kazao je Herak za Sportske novosti.

Polaznici akademije, naglašava Herak, trebali bi se regrutirati iz zemalja članica UN-a, nogometnih klubova i Saveza iz Hrvatske.

Zamišljeno je, naglašava Herak, da se Akademija institucionalizira kao d.o.o., s većinskim vlasničkim udjelom UNIDA, sve to imajući u vidu da spomenuta institucija namjerava uložiti pretežiti dio financijskih sredstava potrebnih u postupku osnivanja i razdoblju početnog djelovanja Akademije (prve dvije godine), dok bi se nakon isteka spomenutog razdoblja Akademija, kao neprofitna institucija, u djelu koji se tiče rada Akademije-visoke škole, trebala samofinancirati.

U odnosu na djelatnost Akademije u dijelu koji pokriva ulaganja u nogometnu infrastrukturu, Herak kao optimalan model predlaže rješenje u pravcu da se sa pozicija Akademije upravlja svim operativnim procesima koji se tiču ulaganja u spomenutu infrastrukturu (iznalaženje lokacija, kontakti s vlasnicima zemljišta, izrada idejnih rješenja i modela ulaganja, izrada projektne dokumentacije i troškovnika, nadzor nad izvođenjem građevinskih radova….), dok bi se istovremeno za svaki infrastrukturni projekt osnivala posebna pravna osoba.

Na spomenuti način je potrebno postupiti s obzirom da su vlasnici zemljišta na kojima bi se gradila sportska infrastruktura ponegdje država, negdje jedinice lokalne uprave i samouprave.

Investicije i na privatnim zemljištima

Isto tako moguće je da će se investicije izvoditi i na zemljištu u privatnom vlasništvu,pa će se posljedično u odnosu na planirane investicijske zahvate u nogometnu infrastrukturu u odnosu prema investitorima postavljati ne samo različiti financijski zahtjevi, već je izvjesno da će realizacija projekata ići i kroz različite ulagačke modele (vlasništvo, pravo građenja…)

Herak drži da se nakon osnivanja Akademije, ne čekajući ishod Akreditacije ni osnivanje studija, odmah može početi sa aktivnostima na izgradnji nogometne infrastrukture.

Herak naglašava da bi osnivanjem spomenute Akademije hrvatski nogomet ostvario značajne iskorake, na prvome mjestu izgradnju nogometne infrastrukture, osnivanje institucije koja će kroz programe Visoke škole i etablirane profesore i predavače omogućiti kvalitetnu edukaciju i kadrovsku reprodukciju trenera i menadžera u hrvatskom nogometu, kao i osnivanje Instituta za razvoj nogometa, čijim djelovanjem će se osigurati vrhunsko praćenje trendova u razvoju nogometa kao i širiti baza inovacija i znanja u spomenutom segmentu.

Herak je optimist iako smo u našoj zemlji navikli da uvijek iskoči neki „ali“. I da se projekti često rađaju u mukama, a nerijetko i ne bude ništa od njih. Kaže nam da očekuje brzu operacionalizaciju spomenute inicijative. Naglašava da će zajedno sa Marijom Rendulićem, direktorom CSEBE (Chinese Southeast European Business Association), osobom najzaslužnijom za dosad realiziranu i očekivanu penetraciju kineskog kapitala u Hrvatsku, od 1. do 5. studenog boraviti u Pekingu na Investicijskom forumu, na kojoj će, očekuje se sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, kao i kineski premijer Li Keqiang i kojom prilikom će Rendulić i on obaviti završne razgovore sa čelnim ljudima UNIDO-ISECA i definirati operativnu platformu u odnosu na osnivanje Akademije nogometa UNIDO-ISEC-HNS.

Razišao se s Davorom Šukerom

Proljetos se u HNS-u razišao sa Davorom Šukerom, o čemu je bilo dosta riječi, no ugovorno je ostao nositelj izrade strateških dokumenata Hrvatskog nogometnog saveza (Strategije razvoja nogometa 2020.-2025. godine, Strategije tržišnog pozicioniranja HNS-a i Analize stanja hrvatskog nogometa).

Nedavno je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak imenovala Heraka u Upravno vijeće Instituta za turizam republike Hrvatske, a ministar turizma Gari Cappelli predložio Vladi da ga imenuje posebnim savjetnikom ministra turizma. S obzirom na to koliko je uključen, djeluje nam kao jak kandidat za budućeg direktora Akademije nogometa, na što je odgovorio: “O tome do sada nije bilo govora“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa