Ovog vikenda svi putevi vode u tinjanski hram pršuta (video)

0
Dio atmosfere na ISAP-u
Dio atmosfere na ISAP-u

U Tinjanu je 19. listopada otvoren Internacionalni sajam pršuta – ISAP, dvanaesti po redu i prvi koji će trajati tri dana. U šatoru izlažu 53 proizvođača pršuta iz svih dijelova Hrvatske, zatim iz Italije, Slovenije, Austrije, Španjolske, BiH, Crne Gore, prvi put iz mađarske te proizvođači iz Srbije, koji su ovogodišnji partneri sajma. Izvan šatora nalazi se još stotinjak proizvođača najrazličite ponude. S obzirom na vremenske uvjete kakvi se samo poželjeti mogu, očekuje se 30-ak tisuća posjetitelja.

U hedonističkom zanosu kojega ulazak u „hram pršuta“ izaziva mogli bismo reći da se radi o izložbi pršuta, „rezervnih dijelova“ i „prateće opreme“. Razervni dijelovi su kobasice, salame, paštete od pršuta, pancete i ombola, a u prateću opremu možemo ubrojiti sireve, maslinova ulja, vina, pivo, med, kestenove, suhe smokve, itd. U ova tri dana na sajmu možete kupiti kamion, auto i traktor, sjekiru i lopatu, stolicu za masažu, građevinski materijal, indijanski šamanski pribor, usisavač, razne vrste roštilja i balona ili se naprosto fotografirati za uspomenu da ste bili sajamu pršuta u Tinjanu.

Pozdravnim riječima na otvorenju sajma načelnika Tinjana Gorana Hrvatina, pomoćnice ministra turizma Monike Udovičić i pročelnika županijskog odjela za poljoprivredu Ezia Pinzana bilo je zajedničko to što isticali zasluge žitelja općine Tinjan za opstanak i razvoj ISAP-a.

Zahvaljujući svima koji su pridonijeli sajmu, načelnik Hrvatin je kazao: „Hvala svim mještanima i brojnim volonterima jer bez njih se ovaj sajam ne bi mogao održati.“ 

„Svake godine dokazujete svima nama da je ovo ozbiljna stvar. Mnogi od vas u ovo su uložili cijele živote, u ovo su uključene čitave obitelji i svima nam treba biti jasno da je ovo puno više od posla jer vi se s tim budite i s time grete spat“, kazala je Udovičić.

„Upravo na iskustvima zaštite izvornosti istarskog pršuta u postupku je zaštita istarskog maslinovog ulja, ovčjeg sira, kobasice, meda, mesa od boškarina, janjećeg i ovčjeg mesa“, kazao je Pinzan.

Govoreći o ugledu i značaju kojega je ISAP izgradio, predsjednica ocjenjivačke komisje Blanka Sinčić Pulić napomenula je: „Pršutari i pršutarke nagrade koje dodijeljujemo počinju koristiti kao marketinški alat kojim komuniciraju s potrošačima, koji su sve educiraniji u prepoznavanju kvalitete.“

Ocjenjivačka komisija radila je dva dana i ocjenjivala 36 prijavljenih pršuta ili 10 više nego prošle godine. Laik će prepoznati masniji i suši pršut, više ili manje slan, punijeg ili lepršavijieg okusa i posebnost traga kojega ostavlja nakon konzumacije, ali profesionalci su ocjenjivali trideset i šest obilježja na ljestvici od nula do devet bodova.

Za orijentaciju onima koji dolaze u Tinjan, apsolutni šampion sajma je pršut Euro delikatese Pršutana Mijukić iz Runovića kod Imotskog, koji je ujedno šampion u kategoriji dalmatinskog pršuta. U kategoriji istarskog pršuta šampionsku titulu ponio je pršut Pršutana Jelenić iz Žminja, a u kategoriji drniškog pršuta šampion je Bel – Cro trade iz Drniša.

Pored Mijukića, zlatnu medalju u kategoriji dalamtinskog pršuta dobio je i proizvođač Smjeli, u kategoriji nedimljenih pršuta to je odličje ponijela Pršutana Buršić, a zlatna medalja u kategoriji dimljenih pršuta uručena je proizvođačima Nira, Porcus, Družba, Pršutana Peraica, MTO Mrki, OPG Reljanović i Lukin mesnice i klaonica, (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa