U Puli obilježena godišnjica smrti Vladimira Gortana

2

U Gortanovoj uvali u Puli predstavnici Grada Pule, Istarske županije te Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule položili su 17. listopada vijence na spomeniku Vladimiru Gortanu. Povod je bilo obilježavanje 89. godišnjice pogibije ovog velikog rodoljuba. Vijence su položili gradonačelnik Pule Boris Miletić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, pročelnik kabineta župana Istarske županije Duško Kišberi i predsjednik UABA Grada Pule Livio Blašković.

Nakon polaganja vijenaca, prisutne je pozdravio predsjednik UABA-a Livio Blašković, koji se u svom govoru kratko osvrnuo na najbitnije povijesne događaje koji su doveli do Gortanova strijeljanja. Također je istaknuo važnost obilježavanja ovakvih obljetnica i očuvanja antifašističke tradicije Pule i Istre. U sklopu programa održana je i kratka recitacija prigodnih pjesama od strane učenika OŠ Stoja.

17. listopada 1929. godine hrvatski rodoljub i antifašist Vladimir Gortan, 25-godišnji seljak iz Berma, osuđen je i strijeljan u Puli nakon rasprave pred takozvanim Posebnim sudištem za zaštitu države. Gortan je, kao pripadnik tajne antifašističke organizacije Borba 24. ožujka 1929. sudjelovao u oružanoj akciji protiv talijanskih fašista, čiji je cilj bio potaknuti žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu te na koje su odlazile kolone ljudi. Gortanovci su žitelje pucanjem u zrak htjeli zastrašiti i nagnati da se vrate kućama, ali u panici koja je nastala ubijena je jedna osoba, a jedna je ranjena.

Sudionici akcije su ubrzo uhićeni, a Vladimir Gortan je osuđen na smrt strijeljanjem. Ostali pripadnici skupine - Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac osuđeni su na po 30 godina zatvora. Gortan i njegovi prijatelji nisu mogli zatomiti svoje nacionalne osjećaje i zaboraviti svoje podrijetlo, a ljubav prema domovini i nacionalnoj pripadnosti platili su životom i zatvorom.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA