Istarske poduzetnice ugostile 65 Slavonki

0

Uz podršku umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea i njegovog buzetskog kolege Buzeta Siniše Žulića istarske su poduzetnice ovog vikenda ugostile 65 slavonskih poduzetnica kako bi s njima podijelile svoja iskustva i znanja te im ukazale na prilike i načine ostvarivanja vlastitog poduzetničkog potencijala. Istrijanke iz Buzeta, Pazina, Umaga, Vodnjana i Pule ovom su ih prilikom podučavale o razvoju i širenju vlastite ponude, plasmanu proizvoda na tržište, prijenosu znanja i vođenju obiteljskog gospodarstva, umrežavanju s drugim poduzetnicama te očuvanju hrvatske gastronomske tradicije i kulturne baštine u nekoliko područja - cvjećarstvo, slastičarstvo, maslinarstvo, aromaterapija i prirodna kozmetika, proizvodnja mliječnih proizvoda i ugostiteljstvo.

Posjet Istri dio je regionalnog projekta „Ženska perspektiva“ koji je pokrenut kako bi se poduzetnicama iz manje razvijenih županija - Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske-omogućio kvalitetniji razvoj i jačanje njihovih poduzetničkih aktivnosti.

Loredana Krbavčić koja u Buzetu vodi Obrt za cvjećarstvo, trgovinu i poljoprivredu sa slavonskim je poduzetnicama podijelila znanja o plasiranju proizvoda na tržište, umrežavanju s ciljem poslovnog povezivanja te usavršavanju u izradi suvenira od prirodnih materijala. Tom im je prilikom dobrodošlicu poželio i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, istaknuvši važnost doprinosa malih obrtnika gradu Buzetu kao i zahvalnost tako velikom broju slavonskih poduzetnica na njihovom posjetu.

U sirani i restoranu Loborika Vesna sir u Marčani slavonske su se poduzetnice upoznale s višegodišnjim iskustvom i tradicijom u preradi mlijeka i mliječnih proizvoda i usluga, proizvodnjom i prodajom raznih vrsta sireva, razvojem novih mliječnih proizvoda te načinima širenja ponude.

Umaška poduzetnica Dragica Lukin, koja se od 1993. godine uspješno bavi iznajmljivanjem smještaja i slastičarstvom, ugostila je slavonske poduzetnice na svojem agroturističkom imanju kako bi im također prenijela svoja iskustva, s ciljem očuvanja kulturne baštine i izvornih hrvatskih delicija. U Umagu im je u gradskoj vijećnici prijam upriličio i sam gradonačelnik Vili Bassanese, koji je obećao pružiti pomoć u predstavljanju i prodaji slavonskih proizvoda u Umagu omogućujući im stalni besplatan prodajni štand sa slavonskim proizvodima, rukotvorinama i suvenirima.

Od Dubravke Orlić Bašlin iz Vodnjana Slavonke su učile o proizvodnji prirodne kozmetike od ljekovitog bilja, a u Vodnjanu ih je ugostila i Darinka Buršić koja je prezentirala svoje obiteljsko gospodarstvo Stancija Buršić te im demonstrirala proizvodnju pršuta i maslinovog ulja.

Odabrane slavonske poduzetnice bave se inače poljoprivrednom proizvodnjom, agroturizmom, izradom rukotvorina te tradicionalnih suvenira i proizvoda korištenih u domaćinstvu, a njihovim ugošćivanjem istarske su im poduzetnice iz prve ruke omogućile da saznaju kako se uspješno poslovno povezivati i formirati košarice finalnih proizvoda, regulirati međusobne poslovne odnose u okviru važećih zakonskih propisa, te ih potaknule na stvaranje važnih međusobnih kontakata.

„Umrežavanje i podrška našem poslovnom i društvenom angažmanu pravi je način kako uspješnije možemo zajednički osvojiti veće tržište i doprijeti do novih kupaca bolje platežne moći“, komentirala je uime svih slavonskih poduzetnica Slavica Crnković iz Gline, dodavši „U našem daljnjem razvoju mnogo će nam pomoći sve što smo mogle čuti tijekom posjeta Istri od naših domaćica, kao i jača suradnja s njima“.

I voditeljica projekta Dragica Karajić i predsjednik udruge za razvoj poduzetništva „Perspektiva“ Tomislav Lneniček zadovoljni su rezultatom posjeta Istri: „Pozitivan način na koji su poduzetnice odgovorile postavljenim ciljevima ovog studijskog putovanja, njihova energija nošena bujicom entuzijazma da žele bolje za sebe i svoje obitelji u hrvatskom društvu, daju i nama poseban poticaj u daljnjim projektnim aktivnostima kojima im želimo omogućiti veću vidljivost, bolju međusobnu povezanost i mentorstvo u jačanju njihovih poduzeća“, izjavila je mr.sc. Dragica Karajić. Projekt „Ženska perspektiva“ podržavaju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa