Amel Dizdarević putuje na Europsko prvenstvo u kickboxingu

1
Amel Dizdarević
Amel Dizdarević

Višestruki hrvatski prvak u kickboxingu, Amel Dizdarević iz Poreča, putuje na Europsko prvenstvo u kickboxingu koje počinje 15.10.2018. u Bratislavi gdje će se boriti za titulu europskog prvaka u kategoriji do 67 kilograma. Na Europsko kickboxing prvenstvo, u istoj kategoriji, plasirano je četrnaest državnih prvaka iz različitih država Europe.

Amel Dizdarević je ime koje je zapalilo ljubitelje borilačkih sportova u više navrata. On je jedno od domaćih imena koje je razbilo društvene predrasude o lakim kategorijama. Sredinom ožujka ove godine, u prvim sekundama borbe, letećim je koljenom nokautirao Mirsada Denjalića, nositelja brončane medalje s Europskog prvenstva.

Briljantna tehnička izvedba munjevite brzine i udarci ,,megatonske'' razornosti, zasigurno su neka od obilježja ovog mladog borca koji je 2017. godine proglašen sportašem grada Poreča.

Amelov nokaut koljenom, screenshot s Youtubea

*Kako ste se počeli baviti kickboxingom? Što Vas je potaknulo?
- Kickboxingom sam se počeo baviti kao dijete. Moje prvo natjecanje je bilo u kategoriji do 28 kg. Otac se bavio karateom, stoga me nagovarao na karate, ali ja se nisam vidio u tome jer mi je to, možda, bilo preblago. Jednom me jedan susjed pozvao sa sobom na kickboxing i to je bila ljubav na prvi pogled. Pošto sam bio jako živahno i problematično dijete doma i u školi, mogu reći da sam se spasio ovim sportom.

Jednostavno, nakon što se ispucaš na treningu, nemaš snage za bilo kakve tučnjave i probleme van dvorane. Iz tog razloga bih svim mladima preporučio ovaj sport jer smiruje i pojačava samopouzdanje, što te na kraju dovede do normalnog života.

*Kako Vaši roditelji prihvaćaju Vaše bavljenje borilačkim vještinama?
- Na početku su bili jako sretni. Kao što sam rekao, moj otac je i htio da se bavim borilačkim sportom. Puno su truda uložili u mene. Šest godina su me vozili i čekali svaki moj trening da završi.

Ali, nakon što sam ozbiljnije krenuo sa sportom i nakon što su uslijedile teški mečevi nakon kojih je uvijek bilo ozljeda, mislim da proklinju dan kad su me prvi put odvezli u dvoranu - kroz smijeh će Amel. -Do nedavno su dolazili na moje mečeve, no ja sam im to zabranio jer su bili toliko nervozni i prestrašeni da su morali piti tablete za smirenje.

*Kako se osjećate prije nastupa na Europskom prvenstvu kickboxinga? Imate li strah prije borbe?
- Kako se bliži put u Bratislavu na Europsko prvenstvu, tako adrenalin i uzbuđenje rastu, no sve će se to smiriti kada se začuje zvono prve runde. Strah uvijek imam, ali ne od batina jer ih dobijem dovoljno tijekom pripremama. Imam strah od poraza.

Amel Dizdarević

*Što imate u planu nakon Europskog prvenstva? Planirate li odraditi koji profesionalni meč?
- Prvo se planiram pošteno odmoriti jer sam sam zadnjih pet tjedana proveo u teškim i iscrpljujućim pripremama, a nakon toga ću nastaviti trenirati i spremati se za nove izazove. Naravno da to imam u planu. Želim da to bude već ove godine. Dobio sam ponude iz Japana i Kazahstana, ali, nažalost, nismo otputovali zbog nesretnih spletova okolnosti.

*Tko Vam najviše pomaže u sportu?
- Moj trener Leonardo Komšić. O njemu bih mogao pričati satima. On ima jako velik utjecaj na mene. Slobodno mogu reći da me dobrim djelom baš on odgojio i stvorio od mene čovjeka i sportaša. Smatram ga svojim drugim ocem.

Amel Dizdarević s trenerom Leonardom Komšićem

*Koji je Vaš životni moto?
- Pošteno radi i pošteno se bori. Budi pošten prema sebi i drugima jer se dobro vraća dobrim.

*Vaša poruka za kraj?
- Za kraj bih se zahvalio svima koji su uz mene. Dečkima iz kluba koji treniraju sa mnom i dijele mi batine, roditeljima koji jako teško podnose moj sport, ali su opet uz mene jer znaju koliko to volim i želim. Zahvaljujem se sponzorima i gradu Poreču koji financijski pomažu da otputujemo na velika natjecanja. Najviše se zahvaljujem treneru Leonardu Komšiću, pomoćnom treneru Stipici Duspari te klupskom prijatelju i treneru Draganu Ljuboji koji uvijek uskoči u pomoć s pripremama. Naravno, zahvaljujem se i Senki Senković na odličnim sportskim masažama koje mi jako pomognu da nakon teških treninga mogu normalno hodati.

Na sudjelovanje Amela Dizdarevića na Europskom kickboxing prvenstvu se osvrnuo njegov trener Leonardo Komšić:
,,Amel ima fantastične predispozicije za svoju kategoriju. Ima usklađenu dozu sportske drskosti, tehničke i tjelesne predispozicije, stoga ga smatram budućnošću hrvatskog seniorskog kickboxinga. Njegov dugogodišnji trud pomnožen s talentom ga je učinio borcem od kojeg možemo očekivati izvrsne rezultate. Radio je vrhunski, stoga i očekujemo vrhunski rezultat, no to je sport. U sportu treba imati i sportske sreće. Na Europskom prvenstvu, ukoliko nam se sreća minimalno osmjehne, možemo doći do dobrih rezultata.'' (Z.A.)


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa