grad pobratim

Suradnja Pule i Triera traje već 50 godina i nikad nije stagnirala

0
Boris Miletić i Wolfram Leibe
Boris Miletić i Wolfram Leibe

U Komunalnoj palači u Puli 12. listopada održan je svečani prijem za delegaciju pulskog grada pobratima - njemačkog Triera na čelu s gradonačelnikom Triera Wolframom Leibeom i suradnicima. Uz gradonačelnika Pule Borisa Miletića, njemačku delegaciju su srdačno dočekali zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnik Ureda grada Aleksandar Matić.

Uvodno gradonačelnik Pule Boris Miletić predstavio je prijateljima iz Triera bogatu povijest Pule koja je do danas sačuvala svoju multikulturalnost i međusobnu toleranciju. U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi gradonačelnici su podjelili svoja gradonačelnička iskustva i izrazili želju za nastavkom uspješne kulturne suradnje, te su naposljetku zajedno potpisali pismo namjere koja će dodatno doprinijeti unaprjeđenju odnosa između dva grada.

Nakon potpisivanja pisma namjere gradonačelnik Triera Wolfram Leibe pozvao je građane Pule i Istre na sutrašnji koncert u INK-u koji počinje u 20 sati, a na kojemu će nastupiti pijanistica Tatiana Šverko Fioranti i tenor Fritz Spengler, koji su također prisustvovali današnjem prijemu. Ulaz je dar grada Triera građanima Pule te će ulaz na njega biti besplatan.

Pula i Trier pobratimljeni su gradovi od 8. rujna 1970. godine kada je započela  intenzivna međusobna suradnja. Povelju su potpisali tadašnji gradonačelnici Triera Josip Harnish i Pule Josip Lazarić. Za grad Pulu bratimljenje s njemačkim gradom Trierom predstavlja najstariju Povelju o bratimljenju ikad potpisanu. Suradnja se u protekla skoro pet desetljeća odvijala različitim intenzitetom, nije stagnirala već se nadograđivala i potvrđivala najboljim prijateljskim namjerama i dobrom voljom obiju strana.

Započela je i održala se realizacija zanimljivih projekata (Europski ljetni sportski kamp za mlade, otvorenje parka i ulice grada Pule u Trieru, glazbeni koncerti, umjetničke izložbe, razmjene u organizaciji Udruge prijateljstva Trier-Pula), a treba istaknuti i otvaranje izložbe fotografija grada Pule pulskog fotografa Duška Marušića-Čičija koja se u Trieru održala u ožujku ove godine tijekom proslave 47. godišnjice potpisivanja Povelje o bratimljenju gradova Pule i Triera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa