Umag

Vatrogasci Umaga, Buzeta i Kopra nastavili sa susretima

0

U petak 12. listopada 2018. godine održani su u Umagu tradicionalni godišnji susreti vatrogasaca Javnih vatrogasnih postrojbi iz Umaga, Buzeta i Gasilske brigade Koper, potpisnika međugraničnog  Sporazuma o suradnji  kod gašenja požara te spašavanja ljudi i imovine  Umag – Buzet – Kopar.

Sporazum je potpisan 3. studenoga 2011. godine kao nadogradnja Sporazumu o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, a isti je sklopljen s ciljem razmjene iskustava, obuke i osposobljavanja, provođenja preventivnih aktivnosti, međusobne razmjene podataka i informacija bitnih za provođenje vatrogasne djelatnosti, međusobne suradnje i ispomoći kod vatrogasnih intervencija, a pogotovo u pograničnom području, izvođenja zajedničkih vježbi i javnih manifestacija prikaza mogućnosti djelovanja te suradnje kod natjecanja i sportskih aktivnosti.

Susreti su započeli neslužbeno 2001. godine te su se nastavili do potpisivanja Sporazuma u Kopru 2011. godine, nakon čega su dobili veću, službenu i međunarodnu dimenziju. Ove su se godine susretima vatrogasaca pridružili i gradonačelnici Umaga i Buzeta, a od ostalih gostiju sudjelovali su predstavnici Javnih vatrogasnih postrojbi iz Rovinja i Poreča.

Više nego pozitivna iskustva

Dosadašnja iskustva na provedbi Sporazuma su više nego pozitivna. Redovita je razmjena informacija i obostranih dojava kod požara otvorenih prostora u blizini graničnog područja, što ubrzava djelovanja zemaljskih snaga, a samim time i bržem početku gašenja požara i sprečavanju nastanka velikih šteta. Osim kod gašenja požara, razmjenjuju se nova saznanja o vatrogasnoj tehnici, opremi i taktikama, a susreti se nastavljaju na vježbama, seminarima, sajmovima i slično. Suradnja je odlična i na sportskom planu, a posebno na memorijalnom malonogometnom turniru u znak sjećanja na poginule vatrogasce u Istarskoj županiji, kao i na međunarodnoj utrci koju organizira Gasilska brigada Koper u dolini rijeke Dragonje.

U okviru navedenog, za sve sudionike susreta, gradonačelnik Grada Umaga i suradnici upriličili su svečani prijem u Gradskoj vijećnici. U ime domaćina prisutne je pozdravio zapovjednik JVP Umag Bojan Štokovac, koji je istaknuo da je tijekom  ove godine zabilježen veći broj intervencija, ali pravodobnim reagiranjem i konstantnim ulaganjem u opremu i vozila te kontinuiranim stručnim usavršavanjem vatrogasaca sve intervencije odrađene su po pravilima struke tako da je prouzročena šteta svedena na minimum.

Uspješnost u odrađivanju svih intervencija nije slučajna, nego je posljedica jednog organiziranog sustava i konstantnog ulaganja jer su osnivači Javne vatrogasne postrojbe Umag (Gradovi Umag, Buje i Novigrad te Općine Brtongla, Oprtalj i Grožnjan) prepoznali ulogu vatrogasaca za sigurnost stanovnika naših Gradova i Općina kao i turista koji borave na tom području.

Suradnja i dobra komunikacija vatrogasne postrojbe i osnivača može se vidjeti i kroz sljedeće projekte ostvarene u zadnje dvije godine: kupljena su dva nova vozila Ford Ranger  pick up, modul za gašenje šumskih požara, nabavljen je jastuk za spašavanje sa visina do 25 m, nove kacige za strukturne požare i šumske  požare, prijenosne radiostanice (14 komada), GPS uređaji za traganje i spašavanje, nosila za spašavanje na nepristupačnom terenu (2 komada), pumpe motorne (4 komada), pumpe električne (2 komada), opremljena je radionica s potrebnim alatom za obavljanje manjih popravka, nabavljen je pas za traganje i spašavanje, kao i završena obuka istog, nabavljen je komplet baterijske hidraulike za spašavanje u tehničkim intervencijama, kaciga s termo kamerom, komplet opreme za uklanjanje stršljena, prsluci za intervencije na moru.

Tijekom listopada ove godine okončan je postupak javne nabave za kupnju vatrogasnog vozila (autocisterne), koja će ujedno služiti kao cisterna za prijevoz pitke vode u slučaju potrebe, a isporuka iste očekuje se prije sljedeće požarne sezone. Financijska sredstva za nabavu ove cisterne osigurana su u proračunu Područne vatrogasne zajednice Umag čiji su osnivači Gradovi Umag, Buje i Novigrad te Općine Brtonigla, Oprtalj i Grožnjan.

Zamijenjena stolarija

Nadalje, konstantnim ulaganjem Grada Umaga u zgradu u kojoj je sjedište vatrogasne postrojbe zamijenjena je stolarija na cijelom Vatrogasnom domu, ugrađen je novi sustav za centralno grijanje na plin koji će pridonijeti smanjenju troškova grijanja cijele zgrade, izrađen je certifikat energetske učinkovitosti za zgradu, pripremljena je dokumentacija za kompletnu obnovu zgrade te se predviđa da će se ista odraditi u 2019. godini. Ujedno, odrađene su pripremne radnje za asfaltiranje kompletnog parkinga Vatrogasnog doma, a što se očekuje u prosincu 2018. godine.

U suradnji s Gradom Umagom, Hrvatskim šumama i Komunelom d.o.o. tijekom ove godine čišćeni su šumski protupožarni prosjeci te probijeni novi prosjeci (putovi) koji će pridonijeti većoj sigurnosti svih građana naselja Vilanija iz čega je razvidno da se tijekom cijele godine planski radi na provedbi preventivnih mjera.

Mora se priznati da su tijekom ovogodišnje požarne sezone i klimatski uvjeti išli na ruku gasiteljima, tako da osim šumskog požara na području Buja, koji je pravovremeno ugašen uz pomoć zračnih protupožarnih snaga, na području odgovornosti Javne vatrogasne postrojbe Umag nije bilo drugih, većih ugroza od požara, dok je broj tehničkih i ostalih intervencija zadnjih godina u porastu. Prijem je okončan zajedničkom fotografijom ispred Gradske vijećnice, a susret je nastavljen prema planu i programu domaćina, JVP Umag.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa