Obnovljene zgrade kraj Arene više štede i više vrijede

0

Najreprezentativniji spomenik kulture u Puli, antička Arena, postepeno dobiva i svoje reprezentativno estetsko okruženje. Uz uređenja serpentine i Ulice Ozad Arene, koji će se u skorijoj budućnosti realizirati u suradnji s Arheološkim muzejom Istre  i Konzervatorskim odjelom u Puli, ovih je dana, samo nekoliko metara dalje od spomenika nulte kategorije započelo uređenje bloka zgrada na adresi Istarska 17, 19 i Amfiteatarska 8.

„Uređenje starogradske jezgre je jedan od glavnih prioritet  koji smo si zadali u ovom mandatu. Gradskim projektom Dolcevita želimo maksimalno sudjelovati i olakšati obnovu pročelja, neovisno što je to prvenstveno obaveza suvlasnika, jer smatramo da su pročelja lice tri tisuće godina staroga grada“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Uz korištenje sufinanciranja Grada Pule „doktorske zgrade“ kombinirat će i ostale izvore javnog financiranja kao što je to Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem projekta „Energetska obnova višestambenih zgrada“ sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014-2020..

„Castrum Pula, kao upravitelj, kroz svoje se djelovanje zalaže za kvalitetno uređenje i energetsku obnovu, uz što manje troškove za suvlasnike u zgradi. Na taj način djelujemo i u projektu koji je pred nama, konkretno za blok zgrada nedaleko Arene, gdje će se više od 50 posto troškova investicija podmiriti iz javnih izvora. Riječ je o vrlo zahtjevnoj obnovi budući da je projektna dokumentacija usklađena s konzervatorskim posebnim uvjetima i uvjetima energetske učinkovitosti“, istaknuo je pročelnik Ureda grada i direktor Castrum Pula 97 d.o.o. Aleksandar Matić.

Radovi energetske obnove predmetnih zgrada obuhvaćaju kompletnu sanaciju krova s ugradnjom termo izolacije, sanaciju fasade prema uvjetima konzervatora, kompletnu zamjenu starih drvenih prozora novima, odnosno energetski učinkovitima s troslojnim staklima. Strop prema prizemlju također će se termo izolirati kako bi se provela adekvatna energetska obnova prema uvjetima Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Planiranom energetskom obnovom projektirana je ušteda od 69% toplinske energije za grijanje i hlađenje nakon provedene energetske obnove.

 „Pula je turistički grad u kojem se godišnje održi više od tisuću kulturnih manifestacija, a najviše u ljetnim mjesecima kada i Arena postaje centar događanja, zbog čega je bilo potrebno tome prilagoditi radove. Sad smo se približili kraju sezone, u Areni su završile glavne aktivnosti te su osigurani preduvjeti da izvođača radova uvedemo u posao.  Radovi će se, iz istih razloga i ugovorenih rokova prema FZOEU radi sufinanciranja iz EU sredstava, završiti prije turističke sezone, odnosno do konca travnja sljedeće godine. Uvjeren sam kako će nova vizura lokaliteta doprinijeti atraktivnosti bogatog graditeljskog nasljeđa koje imamo u našoj Puli“, istaknuo je Matić.

Za Istarsku 17, 19 i Amfiteatarsku 8 ukupna vrijednost projekta, prema procjeni projektanata, iznosi 2.575.721,88 kn s PDV-om, a od FZOEU osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 1.175.920,62 kn s PDV-om, te dodatnih 178.000,00 kuna sredstava iz projekta Dolcevita. Izvođač radova odabran na otvorenom postupku javne nabave za izvođača radova je tvrtka Navi Coop d.o.o. iz Pule – licencirana od strane Ministarstva kulture. Građevinski stručni nadzor provodit će tvrtka Alfa Inženjering d.o.o. iz Slavonskog Broda, a radove će nadzirati i ovlašteni predstavnik Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Pule.

Projekt Dolcevita sufinancira uređenje zgrada u starogradskoj jezgri, s posebnim naglaskom na Zonu prioriteta u koju spadaju i predmetne zgrade. Po tom modelu moguće je ostvariti sufinanciranje do čak 50% opravdanih troškova ulaganja po pojedinoj građevini, do maksimalno 100.000,00 kuna (s PDV-om). Osim toga, omogućeno je i dodatno  sufinanciranje u iznosu od 100% opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 70.000 kuna (s PDV-om), za radove obnove detalja te sufinanciranje izrade projektne dokumentacije u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja, do najviše 4.000 kuna (s PDV-om) po pojedinoj građevini, koliko se može ostvariti i za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata građevine.

„Iako je obnova pročelje obaveza isključivo suvlasnika u zgradi sukladno suvlasničkom udjelu, privlačenje financijskih sredstava iz drugih izvora, čime se smanjuje opterećenje suvlasnika, omogućuje im da se lakše odluče za investicije. U  konačnici građani uživaju u ljepšem i kvalitetnijem životnom okruženju s nižim režijskim troškovima i većom vrijednosti vlastitih nekretnina. Pročelja su „lice grada“ i treba pozdraviti i podržati sve investicije u obnovi bogatog graditeljskog nasljeđa našega grada kojim stvaramo novu, ljepšu vizuru Pule“, zaključio je pročelnik Ureda Grada i  direktor Castruma Pula 97 Aleksandar Matić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa