IDS protiv podizanja spomen ploče Viktoru Kancijaniću u Tinjanu

33
Viktor Kancijanić (foto: Istrapedija)
Viktor Kancijanić (foto: Istrapedija)

Općinska podružnica IDS-a Tinjan najoštrije osuđuje postavljanje spomen ploče u čast Viktoru Kancijaniću na mjesnom groblju u Tinjanu.

„Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe "Planinska lisica" čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila“, rekao je Sandi Bančić, predsjednik Općinske podružnice IDS-a Tinjan

Prvi pokušaj postavljanja spomen ploče zaustavljen je krajem 2012. zahvaljujući promptnoj reakciji  vijećnika IDS-a i SDP-a te raznih antifašističkih udruga.

„Tada se održala samo komemoracija i misa zadužnica sa besramnim korištenjem ustaških simbola. Sada se to izvodi u režiji pojedinca, preciznije Borisa Mofardina (HDZ) koji je prošle godine podmuklo kupio dva privatna mjesta na groblju u Tinjanu s namjerom da se na njegovo privatno vlasništvo postavi sramotna spomen ploča Viktoru Kancijaniću“, kazao je Bančić.

„Informacije koje su predstavnici IDS-a Tinjan dobili od općine u krajnju su ruku dvosmislene. Načelnik Goran Hrvatin s jedne strane navodno ne odobrava otkrivanje spomen ploče, dok s druge strane poziv na postavljanje iste poslan je od same Općine. Stoga, još uvijek nije poznato je li g. Mofardin dobio suglasnost općine Tinjan za podizanje spomenika. Također, ostaje nepoznato što se promijenilo da sada načelnik Općine iz redova SDP-a i član predsjedništva SDP-a Istarske županije svojim nečinjenjem omogućava postavljanje spomen ploče jednom teroristu?

Mještani Općine zgražavaju se od pomisli da se postavi spomen ploča Viktora Kancijanića na mjesno groblje. Tinjan je kao mala tolerantna sredina bila svijetli primjer zdravog društva, čime se iznimno ponosimo. Naša je dužnost konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju ljudskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti naše zajednice te se iskazuje krajnje nepoštivanje vrijednosti koje naša regija njeguje.

IDS Tinjan jasno je i nedvosmisleno obavijestio Općinu o našem protivljenju te od načelnika Gorana Hrvatina zahtjeva da se otkaže postavljanje ove sramotne spomen ploče“, stoji u priopćenju IDS-a Općine Tinjan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa