Pula: 105 godina hrvatske škole na Velom Vrhu

0

Danas se u školi Veli Vrh održala svečanost povodom 5.listopada Svjestskog dana učitelja, 29.rujna Dana policije i povodom obilježavanja 105 godina hrvatske škole na Velom Vrhu. U ime Grada Pule svečanosti su prisustvovale zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović.

Prigodni program započeo je prezentacijom učenica o povijest škole na Velom Vrhu, a nastavio se predavanjem predstavnika PU Istarske-Protueksplozijskog odjela PU istarske o uklanjanju bombe iz Drugog svjetskog rata na gradilištu OŠ Veli Vrh.

Zamjenica gradonačelnika pozdravila je prisutne, naglasila je važnost obilježavanja Svjetskog dana učitelja, vrijednovanja rada učitelja i nastavnika koji je prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva. Pozdravila je predstavnike policije i čestitala OŠ Veli Vrh obljetnicu te djeci poželjela uspješno i sretno daljnje školovanje.

Ravnateljica Irene Rigo dodjelila je zahvalnice predstavnicima Grada, policije i Mjesnog odbora te pozvala sve prisutne da se pridruže pokaznoj vježbi predstavnika PU istarske na igralištu škole.

U poučnom, gospodarskom i političkom listu Naša sloga br. 37. od 11. rujna 1913. godine nalazimo prve dokaze o postojanju škole na Velom Vrhu. U njemu se u članku “Pogled po Primorju” spominje skori početak školske godine u hrvatskim školama u Puli.

Školu Veli Vrh 2008.godine zahvatio je veliki požar te je izgorijela skoro do temelja. Nakon tog kobnog požara Grad Pula poduzeo je sve mjere za što bržu izgradnju nove škole. Osim školske zgrade, izgradio se dječji vrtić i prostor za rad Mjesnog odbora Veli Vrh, a većina je financirana od strane Grada Pule.  Nova škola je izgrađena i opremljena prema standardima mjerodavnog ministarstva, a predviđena je za 600 učenika i nastavu u jednoj smjeni. Kompletan objekt je pod video nadzorom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa