svečano proglašenje

Umag najbolji grad u Hrvatskoj po obrazovanju, demografiji i socijali!

0
Gradonačelnik Bassanese prima priznanje u Šibeniku
Gradonačelnik Bassanese prima priznanje u Šibeniku

U okviru velikog projekta Jutarnjeg lista, portala gradonacelnik.hr te agencije IPSOS puls, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je 4. listopada u Šibeniku sudjelovao na dodjeli nagrada najboljim gradovima u Hrvatskoj te se u Umag vratio s iznimno važnim nagradama i priznanjima.

Naime, Umag je bio finalist u svim predloženim kategorijama projekta, odnosno među 5 najbolja srednja grada u državi u kategorijama „gospodarstvo“, „obrazovanje, demografija i socijalna politika“ te „kvaliteta života“, što predstavlja dodatnu potvrdu da je upravo Umag jedan od najuspješnijih gradova u lijepoj našoj. Nadalje, Umag je svoje visoko mjesto zauzeo i na ljestvici gradova s najviše iskorištenih EU fondova te tako postao prvi grad u Istri i sedmi u državi po povlačenju EU sredstava.

No, ono što Umažane čini iznimno ponosima jest činjenica da je upravo njihov grad proglašen najboljim gradom u državi po pitanju demografskih mjera, mladih, obrazovanja i socijalne politike. U cijeloj domovini vode se rasprave na temu demografske obnove, kao preduvjet za opstojnost, razvoj i gospodarski rast.

"Vođeni tim principom, konkretnim smo primjerima dokazali kako se demografska i obrazovna politika trebala provoditi. No, da bi do toga došlo bilo je potrebno zadovoljiti temeljne razvojne i infrastrukturne uvjete te podići ulaganja visoko iznad hrvatskog, ali i europskog prosjeka. Godine 2010. pokrenuli smo jedinstveni projekt „Umag - grad djece 2010.-2020.“ koji  obuhvaća izgradnju i/ili rekonstrukciju svih 17 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova te nadstandardno osigurava našoj djeci najkvalitetnije uvjete, od vrtića do fakulteta, pritom pružajući svima jednake mogućnosti. U posljednjih 8 godina sustavno smo uredili i izgradili 36 dječja igrališta na području grada, izgradili smo ili rekonstruirali gotovo sve škole i vrtiće te nam je preostalo izgraditi još jedan novi područni vrtić i jednu novu školu te rekonstruirati jednu školu. Pokrenuli smo i projekt izgradnje srednje škole vlastitim sredstvima, iako navedeno nije u našoj ingerenciji.", poručili su iz Grada Umaga.

Nadalje, u ožujku 2017. godine Umag je izgradio, prema ocjeni struke, najsuvremeniji dječji vrtić u Hrvatskoj te stvorio uvjete za potpuno besplatno pohađanje vrtića za svu djecu, bez liste čekanja i uz najviše pedagoške standarde. Umag je grad koji se ponosno može dičiti s radom svog nadstandardnog  stručnog  tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja, a posebno može istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu 1 odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece.

Za svako dijete 2.500 kuna mjesečno

Svi vrtićki mališani, njih 650, prate se od samog rođenja. Naknada za novorođenče iznosi 1.500 kuna po djetetu, neovisno o materijalnom statusu. No, ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, tada se dijete prati s 500 kuna do 1.000 kuna mjesečno do godine dana starosti, kada dijete stječe uvjete za besplatne jaslice.

Od upisa u vrtić, Grad Umag za svako dijete izdvaja 2.500 kuna mjesečno (30 tisuća kuna godišnje), odnosno 180.000 kuna u šest godina, po djetetu. Slijedom navedenog, proizlazi da se samo za redovan rad vrtića izdvaja gotovo 20 milijuna kuna, odnosno 12,5% proračuna. Nadalje, za temeljne uvjete i standard vrtića, ovisno o godišnjim investicijama, Grad Umag izdvaja od 10 pa do 70 tisuća kuna po djetetu. Tako je u 2016. i 2017. godini izdvojeno rekordnih 88 milijuna kuna, dok se u 2018. godini planira uložiti 58 milijuna kuna. U obrazovanje ulažu od min 22% pa do 37% proračuna po čemu su daleko iznad europskog i hrvatskog prosjeka. Te ih brojke svrstavaju na sam vrh ulaganja u obrazovanje, i  predstavljaju  jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u Umag.

"Kada je pak u pitanju osnovnoškolsko obrazovanje, ponosno možemo istaknuti kako je Umag jedan od prvih gradova koji je svim svojim učenicima (preko 1000) osigurao jednosmjensku nastavu, besplatne udžbenike, produženi boravak te besplatni prijevoz. Za učenike slabijeg socijalnog statusa osiguran je i besplatni obrok te mjesečne potpore. Nadalje, za učenike srednje škole osigurali smo sufinanciranje prijevoza (u prosjeku, 410 učenika prima godišnju subvenciju od 2.000 kuna za prijevoz) te stalnu financijsku skrb, kao i stipendije za studente do 1.600,00 kuna mjesečno te socijalne potpore za studente slabijeg imovnog stanja.", navode iz Grada Umaga.

Grad Umag je posebnu skrb namijenio i osjetljivim sugrađanima te se aktivno financiraju programi ustanova i udruga za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Pokrenute su aktivnosti na poboljšanju rada s djecom s teškoćama u razvoju, nabavljen je neurofeeback uređaj, uspostavljene su metode praćenja i trijaže djece vrtićke dobi u predškolskim ustanovama te koordinacija dionika u sustavu skrbi. Kako je jedan od preduvjeta za razvoj sustava skrbi upravo osiguranje adekvatnih prostorija za provedbu aktivnosti, Grad Umag je renovirao dio prostorija Osnovne škole Marije i Line te prenamijenio u sobu za provedbu terapije senzorne integracije.

Sustav izdvajanja Grada Umaga za odgoj i obrazovanje jedan od najboljih u državi i Europskoj uniji. U posljednje tri godine za obrazovanje je izdvojeno gotovo 150 milijuna kuna, a rezultati projekta su mjerljivi - od 390 mališana u 2009. godini, broj upisane djece u vrtićima se povećao na 650 u 2018. godini te svi imaju osigurano svoje mjesto u vrtiću, u cijelosti besplatno i uz najviše standarde.

Dodijeljeno 20 socijalnih stanova

Uz obrazovanje, Grad posebno vodi skrb o socijalno osjetljivim sugrađanima. Obiteljima slabijeg imovinskog stanja dodijelili su preko 20 socijalnih stanova, dok su u programu za mlade obitelji izgradili 121 stan u okviru Programa društveno poticane stanogradnje.

Umag prednjači i po pitanju socijalne politike. "Tako smo vlastitim sredstvima izgradili Dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Grad Umag svojim potrebitim umirovljenicima osigurava dodatak na mirovine do 4.000 kuna godišnje, zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i druge pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama.", rekli su u Gradu.

Kada su pak u pitanju službe na usluzi građana, valja podsjetiti kako Grad Umag sufinancira smještaj 20 policijskih službenika te dodatni tim hitne medicinske pomoći 365 dana u godini. Nadalje, financirana je i kompletna adaptacija te opremanje ambulante za hitnu medicinu. Lokalni porezi i davanja, od komunalne naknade do cijene odvoza otpada i pogrebnih usluga, u prosjeku su najniži u Istri. A, osvrnemo li se na financijsku stabilnost, veseli činjenica kako se Umag nalazi među tri grada s najvišim proračunskim prihodima, s napomenom da se Proračun u posljednjih 10 godina gotovo udvostručio.

„Ovu veliku nagradu, kao i priznanja, posvećujem svim mojim Umažankama i Umažanima. Zajedničkim radom i upravljanjem, na mikrorazini, činimo Hrvatsku boljom zemljom.“ naglasio je Bassanese prilikom preuzimanja nagrade u Šibeniku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa