damir kajin:

'Malo tko vjeruje da će Uljanik preživjeti u nepromijenjenom obliku'

5

Bivši saborski zastupnik Damir Kajin poslao nam je 3. listopada svoj osvrt na situaciju u Uljaniku koji u nastavku objavljujemo u cijelosti. "Zašto Uljanik nije "restrukturiran" 2012./13.? Zato što to odabranima nije odgovaralo. Zato jer su se bojali da će netko sa strane preuzeti nadzor nad Uljanikom, a i tada, kao i ranijih godina Uljanik je gradio brodove s 15 mil. $ minusa. Ostala brodogradilišta radila su minus po brodu od 20 i više mil. $. To je jedina razlika između Uljanika, Brodosplita, 3.maja itd.

Da li je netko izvan Istre birao Uljaniku strateškog partnera za koje je radio Jakovčić? Da li nam je netko birao upravu, NO...? Zašto najgori gradonačelnik Pule od Vespazijana na ovamo nije spreman u proračunu Pule za Uljanik osigurati ni kunu? Zašto taj gospodin težak 38/39 mil. kn ne bi svojim kapitalom jamčio za Uljanik? Ponavljam, i danas njegova imovinska kartica teži 5 mil. €. Kako? 

Uljanik je samo 2018., više od onoga što je zaradio, dobio 96 mil. € jamstava od kojih je Vladi na naplatu dospjelo 48 mil. €, 12.6 mil. € od Končara, 100 mil. kn dobili su za dvije plaće, prodali su dionice V. Lenca za nekih 3-4 mil. €..., a do kraja godine im treba još (najmanje) 50 mil. €. Usput su Puležani isisali 3. maj, a i preprodali riječki Viktor Lenac. Takav "dižaštro" na prostoru Rijeke nije učinjen od vremena fašizma. Zanimljivo je IDS traži da se Lex Agrokor primijeni i na Uljanik. To bi značilo da bi mnogi iz Uljanika, a vjerojatno i Županije i Grada Pule završili u zatvoru.

Što su učinili Miletić, Flego i Jakovčić? Ništa. Ne možete tražiti, a ništa ne dati. Konačno, to što Vlada ima neki vlasnički udio znači da je Uljaniku u protuvrijednosti sjeo opipljiv keš. Kako to da Miletić ni riječju ne proziva, npr. Adris koji ima 12% udjela u Uljaniku iako je i on nagovoren da da "keš" Uljaniku premda mu brodograđevna industrija nije bila ni u primisli. Sve ovo s Uljanikom može se zahvaliti upravi i gradskoj vlasti.

Što će biti sutra s Uljanikom? Bojim se da će se spašavat 3.maj, a da bi se niz vodu mogao pustiti Uljanik. Budućnost Uljanika je krenuti ispočetka. Tko bi u vatru stavio ruku da će Končar uplatiti 250 mil. €, a da mu za taj iznos ne jamči Vlada? Da li ste vi u Puli svjesni koliko će ljudi ostati bez posla, a da nesposobni gradonačelnik nije u proračunu Pule osigurao ni jednu kunu za socijalni udar? Od Vlade treba tražiti završetak brodova, pristojne otpremnine i restrukturiranje da se održi jezgra brodogradnje. No u to malo tko vjeruje da je danas izvedivo te da će za razliku od 3.maja Uljanik u nepromijenjenom obliku preživjeti", napisao je Kajin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa