Obilježen Dan starijih osoba

Umag svojim seniorima izgradio dom vrijedan 40 milijuna kuna

1

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada 2018. godine Grad Umag i Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag priredili su prijem i tradicionalnu proslavu dana posvećenog sugrađanima treće životne dobi. Bogat kulturno-umjetnički program oduševio je mnogobrojne uzvanike, goste i štićenike Doma. U ime Grada Umaga svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Vili Bassanese, njegovi zamjenici, kao i predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatske stranke umirovljenika.

Svečanost je započela pozdravnim govorima ravnateljice Doma Diane Lekić i gradonačelnika Vilija Bassanesea, koji su istaknuli važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, vrijednost koju građani treće životne dobi predstavljaju za našu sredinu te brigu i skrb koju im Grad Umag pruža ne bi li i u svojim kasnijim godinama uživali u što kvalitetnijem i bezbrižnijem životu. 

„U suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“, Grad Umag ponosno slavi dan posvećen sugrađanima treće životne dobi, simbolima mudrosti i ustrajnosti. Briga o starijima je naša moralna obveza, stoga svakodnevno promičemo i osmišljavamo programe koji omogućuju aktivno društveno sudjelovanje, samoispunjenje i neovisnost. Izuzetno sam ponosan na visoke standarde koje smo zajedno postigli, stoga dopustite da se zahvalim svima koji su stvarali i održavaju standarde koje moramo znati očuvati.“ istaknuo je Bassanese u svom obraćanju.

Nakon službenog dijela programa, slijedio je program obogaćen recitacijama, pjevanjem i plesom, kojima su se predstavili vrijedni učenici umaških osnovnih škola, plesna skupina „Zvjezdice 50+“, ženska vokalna skupina „Romansa“, te Marija Krota i Mile Katalinić.

Na najljepši je način obilježen dan naših građana treće životne dobi, kojima se kontinuirano pruža podrška i pomoć u smjeru osiguravanja dostojnog života. Svaki osmjeh na licima štićenika Doma, kao i brojnih prisutnih građana treće životne dobi, predstavljao je dodatnu potvrdu kako je Umag na dobrom putu te kako treba ustrajati u osiguravanju kvalitetnih životnih uvjeta za ovu najosjetljiviju skupinu sugrađana. 

Grad Umag je, u smjeru osiguranja kvalitetnog života građanima treće životne dobi, vlastitim sredstvima izgradio Dom za starije i nemoćne osobe, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Za godišnji rad izdvaja se 8,5 milijuna kuna, dok je smještaj za građane Grada Umaga sufinanciran do 40% cijene koštanja. Radi se Domu umirovljenika koji je od struke priznat kao jedan od najuzornijih domova u regiji. Grad Umag svojim potrebitim umirovljenicima osigurava dodatak na mirovine do 4.000,00 kuna godišnje, zdravstvenu njegu u kući, sanitetski prijevoz, smještaj u specijalizirane socijalno-zdravstvene ustanove, uslugu pučke kuhinje, uslugu besplatne limfne drenaže te jednokratne i ine pomoći umirovljenicima i drugim bolesnim, nemoćnim i socijalno ugroženim osobama.

Grad Umag, kao sredina koja se nalazi na samom vrhu top ljestvice gradova u Hrvatskoj s najboljim uvjetima života, s ponosom se diči i činjenicom kako Umažanke i Umažani koji pripadaju skupini treće životne dobi, imaju osigurane nadstandardne uvjete, u čemu Umag daleko prednjači u odnosu na ostale gradove Lijepe naše.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa