projekt sigurna vozačka dozvola

Mladi Pazinjani sudjelovali u edukativnim radionicama na trgu

0
Edukativno-preventivne aktivnosti u Pazinu
Edukativno-preventivne aktivnosti u Pazinu

Na pazinskom Trgu slobode 29. rujna održao se niz edukativno-preventivnih aktivnosti okrunjen glavnom nagradom – besplatnom vozačkom dozvolom. „Sigurna vozačka dozvola“ je jedinstven projekt prevencije i osvještavanja mladih o sigurnosti u prometu, a provodi se kroz zabavne sadržaje i tematski zanimljivu edukaciju. Učenici gimnazije iz Pazina prošli tjedan su imali prilike biti sudionici edukativnih radionica te sudjelovati u kvizu znanja, a u subotu su na Trgu slobode imali priliku ispitati svoje sposobnosti noseći „pijane naočale“ koje predstavljaju 0,8 i 1,3 promila alkohola u krvi.

Prolazeći između čunjeva na poligonu, uvidjeli su koliko je teško funkcionirati i koliko ih vlastito tijelo ne sluša prilikom konzumacije alkohola. Najbolji u kvizu znanja i na poligonu osvojili su i vrijedne nagrade. Glavna nagrada je tečaj vožnje koju sponzorira Auto-Škola Milotić, zatim ENC uređaji koje je osigurala Bina-Istra i HAC.

Predstavljena je i nova preventivna, nacionalna akcija „Dobar vid za sigurnost u prometu!“ nastala po uzoru na ostale zemlje Europske unije u suradnji prometne policije i stručnjaka optometrista. Radile su se kratke provjere oštrine vida u organizaciji vodećeg svjetskog proizvođača optičkih rješenja za korekciju vida Essilor kroz koje su ispitanici dobili informativno saznanje o svom vidu, upute o važnosti redovitih provjera te edukativan letak s jednostavnim testom za provjeru vida kod kuće.

“Prema Globalnom izvješću o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, vodeći uzrok smrtnosti među mladima u dobi od 15 do 29 godina su upravo prometne nesreće. Pritom su alkohol, nekorištenje sigurnosnih pojaseva, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja te nepropisna uporaba mobitela ključni čimbenici nastanka prometnih nesreća. Ovim preventivnim mjerama smanjuje se mogućnost stradavanja u prometu”, rekla je Iva Šalamon Reškovac, organizatorica ovog događaja.

U projekt su se također uključili Bina-Istra, HEP i HAC. Bina-Istra nastavlja projekt „Ubacite oprez u brzinu“ pokrenut 2016. godine u suradnji s Policijskom upravom istarskom i auto školama u Istarskoj županiji. Tako je za više od 1700 mladih, koji polažu vozački ispit, osigurala više sati vožnje na autocesti i u cijelosti pokrila troškove cestarine. Ova mjera kao i projekt „Sigurna vozačka dozvola“ u potpunosti se uklapa u program održivog razvoja Bina-Istre u kojem je naglasak na podršci u edukaciji mladih. Posebna briga usmjerena je prema mladim vozačima i srednjoškolcima koji će to tek postati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa