U Baratu održan 22. Susret istarskih narodnih pjevača (foto)

0
Suret su otvorili Prikodražani Nela i Tone Cerin s kćerkom Rozanom Cerin Šverko i zetom Albertom Šverko
Suret su otvorili Prikodražani Nela i Tone Cerin s kćerkom Rozanom Cerin Šverko i zetom Albertom Šverko

Nedavni Susret istarskih narodnih pjevača "Zakantajmo istrijanske kante" bio je ove godine jubilarni za Barat. Ova tradicionalna manifestacija istrijanskih kanti u tom se mjestu održala po petnaesti put zaredom. U dvosatnom programu nastupilo je više od 50 kantadura iz cijele Istre.

U svom pozdravnom obraćanju ispred Općine Kanfanar Marko Jelenić istaknuo je iznimnu čast Općine u davanju doprinosa očuvanja i poticanja mlađih naraštaja da se kanat u Istri zadrži, obečavši da će Općina i nadalje pratiti napore za očuvanje i njegovanje istarske narodne baštine.

Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji koja okuplja sve kantadure Istre i u potpunosti je posvećena istarskom tradicijskom pjevanju, koju je i ove godine popratila brojna publika na placi ispred crkve sv. Petra u Okovima.

Čast i odgovornost svih sudionika tim je veća iz razloga što je istarska ljestvica na popisu zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a ovakvi susreti u manjim mjestima ponovno bude i društveni život.

Osim istarskih kanti, odnosno dvoglasja tijesnih intervala, na susretu se je moglo čuti i nekoliko prigodnih recitacija, kao i zvuk tradicionalnih istarskih instrumenata, miha i roženica. Svaki je nastup bio ispraćen pljeskom raspjevane publike, a kantaduri su kroz svoje kante otpjevali brojne teme iz života istarskoga seljaka, baš kako se je to oduvijek i činilo.

Da za istarsku kulturnu baštinu nema straha dokazali su to tijekom večeri i brojni drugi mladi izvođači, a na pozornici se u više navrata moglo vidjeti i po nekoliko generacija kantadura iz pojedinih obitelji.

Dean i Jakov Kliman

Inicijator ovog susreta bio je muzikolog Renato Pernić, specifičnog po tome što je riječ o jedinom koji u svom programu prezentira isključivo dvoglasje tijesnih intervala kao folklorni stil pjevanja. Danas tu tradiciju nastavlja njegov sin Daniele koji je pored Općine Kanfanar i organizator manifestacije koja okuplja kantadure iz cijele Istre i uspješno nastavlja čuvati i promovirati istrijansku kantu.

U početku su se ovi susreti održavali u Klarićima i Orbanićima, a od 2004. godine i izdavanja dvostrukog CD-a „Naša kanta, naša besida“, čiji je inicijator i organizator projekta sam voditelj programa Davor Ban, domaćinstvo susreta preuzima Barat - Prikodraga. Zasluge za doprinos u realizaciji idu također mještanima i članovima boćarskog kuba Barat koji neumorno izlaze ususret organizatorima ovog vrijednog kulturnog događaja.

Organizatori ističu kako je upravo na najmlađima da gaje poseban izričaj pjevanja na tanko i debelo, a ovaj im je susret samo poticaj da ga vrednuju i očuvaju. Naglasili su da se na ovom mjestu, u prikodražanskoj metropoli u Baratu, također pjesmom prisjećaju i svih onih kantadura koji više nisu s nama.

Svim pjevačima je kao znak zahvalnosti za sudjelovanje uručen simboličan dar, a nakon službenog programa uslijedila je fešta. Uz tradicionalan domjenak svih sudionika i posjetitelja, pjevanje se nastavilo uz zajedničku želju da na 23. susretu dogodine Barat ugosti još i više kantadura. (Tekst: Ivan Ban, foto: Franko Pavićevac)

Mjesno igralište u Baratu

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa