vodnjan

Peticija protiv bazne stanice na pošti: HT tvrdi da opasnosti nema

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Već neko vrijeme žitelji u centru Vodnjana u Istri vode bitku protiv nove bazne stanice za 5G mrežu na zgradi pošte. Ta je bazna stanica postavljena na mjestu stare koja je tamo bila godinama radi poboljšanja usluge Hrvatskog telekoma, ali bila je okidač Vodnjancima da dignu pobunu i prosvjeduju jer sa svojih terasa ne žele gledati antenu, a i boje se zračenja, piše Jutarnji.

Oko 150 mještana potpisalo je peticiju za uklanjanje te bazne stanice te zatražilo dodatna mjerenja. Ono što ih posebno muči je činjenica da su nakon instalacije nove bazne stanice na jednom mjernom mjestu izmjerene veće vrijednosti nego na zadnjem mjerenju te smatraju da je to zračenje veće na katovima zgrada nego na tlu.

- Mjerenja koja su provedena 31. srpnja od strane Centra za mjerenja u okolišu pokazala su da najviša izmjerena vrijednost elektromagnetskog polja iznosi 4,04 V/m koja predstavlja 8 puta veću vrijednost elektromagnetskog polja u odnosu na vrijednost elektromagnetskog polja izmjerena prije godinu dana koja je iznosila 0,519 V/m, navodi Oriano Vitasović koji predstavlja 150 zabrinutih Vodnjanaca okupljenih u Društvu zdravo naselje - Građanska organizacija Calnova. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović obećao im je da će nakon ljeta zatražiti od Hrvatskog telekoma da razmisle o novoj lokaciji te da se izvrše nova mjerenja.

- Pri svim dosadašnjim mjerenjima u okolini predmetne bazne postaje u Vodnjanu, provedenim i na staroj i na novoj telekomunikacijskoj opremi, najviše izmjerene razine elektromagnetskih polja višestruko ispod zakonom dozvoljenih vrijednosti. Opasnost od zračenja prema trenutno dostupnim znanstvenim istraživanjima ne postoji, kažu u Hrvatskom Telekomu, javio je Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa