Umag u top 5 najboljih gradova po demografskoj i obrazovnoj politici

0
Svečano otvaranje Dječjeg vrtića Radost
Svečano otvaranje Dječjeg vrtića Radost

U okviru velikog projekta portala gradonacelnik.hr, Jutarnjeg lista, portala Novac.hr i agencije Ipsos, Umag se ponovno našao na samom vrhu ljestvice najboljih srednjih gradova u Lijepoj našoj, i to kada su u pitanju demografska politika i ulaganja u obrazovanje. Grad Umag je 2010. godine pokrenuo jedinstveni projekt s ciljem osiguravanja održivih odgojno-obrazovnih uvjeta i standarada za svoje najmlađe, od vrtića do fakulteta.

"Projektom „Umag – grad djece 2010. – 2020.“ izgradili smo ili rekonstruirali sve škole i vrtiće (16 zgrada) te nam je preostalo izgraditi još jedan novi vrtić i jednu novu školu. Pokrenuli smo projekt izgradnje srednje škole vlastitim sredstvima te sustavno uredili i izgradili 36 dječja igrališta na području grada. Nadalje, u ožujku 2017. godine izgradili smo, prema ocjeni struke, najsuvremeniji dječji vrtić u Hrvatskoj te stvorili uvjete za potpuno besplatno pohađanje vrtića za svu djecu, bez liste čekanja i uz najviše pedagoške standarde od prosječno 8 djece po odgajateljici." ističu u Gradu Umagu.

Svi vrtićki mališani, njih 646, prate se od samog rođenja. Naknada za novorođenče iznosi 1.500 kn po djetetu, neovisno o materijalnom statusu. No, ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, tada se dijete prati s 500 kuna do 1.000 kuna mjesečno do godine dana starosti, kada dijete stječe uvjete za besplatne jaslice.

Od upisa u vrtić, Grad Umag za svako dijete izdvaja 2.500,00 kuna mjesečno (30 tisuća kuna godišnje), odnosno 180.000,00 kuna u šest godina, po djetetu. Slijedom navedenog, proizlazi da se samo za redovan rad vrtića izdvaja gotovo 20 milijuna kuna, odnosno 12,5% proračuna. Nadalje, za temeljne uvjete i standard vrtića, ovisno o godišnjim investicijama, Grad Umag izdvaja od 10 pa do 70 tisuća kuna po djetetu. Tako je po funkcijskoj klasifikaciji Proračuna za funkciju obrazovanja u 2016. i 2017. godini izdvojeno rekordnih 88 milijuna kuna, dok se u 2018. godini planira uložiti 58 milijuna kuna. Te nas brojke svrstavaju na sam vrh ulaganja u obrazovanje, i  predstavljaju  jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u Umag.

Grad Umag za  osnovnoškolsko obrazovanje osigurava moderne prostorne uvjete  u zgradama škola koje su ili rekonstruirane ili novo izgrađene, i to u jednoj smjeni. Osim besplatnih udžbenika za svu djecu, osiguran je i produženi boravak te besplatni prijevoz za sve učenike. Za učenike slabijeg socijalnog statusa osiguran je i besplatni obrok te mjesečne potpore.

Nadalje, iako nije u ingerenciji jedinice lokalne samouprave, za učenike srednje škole osigurali smo sufinanciranje prijevoza te stalnu financijsku skrb, kao i stipendije za studente do 1600,00 kuna mjesečno i socijalne potpore za studente slabijeg imovnog stanja.

„Nedvojbeno mogu reći kako je naš sustav izdvajanja za odgoj i obrazovanje jedan od najboljih u državi i Europskoj uniji. Samo u 2016. godini za obrazovanje je izdvojeno  57 milijuna kuna, gotovo 37% proračuna, a rezultati projekta su mjerljivi - od 309 mališana u 2009. godine, broj upisane djece u vrtićima se povećao na 646 u 2018. godini te svi imaju svoje mjesto u vrtiću, u cijelosti besplatno i uz najviše standarde. To je naše opredjeljenje i demografsko-obrazovna koncepcija koju smo sami odabrali i stvorili. Naša je zadaća, a i odgovornost, osigurati najmlađima sigurnu budućnost. Smatram kako se sve zamišljeno može i realizirati, treba samo gledati u pravom smjeru i imati kompetentan tim.“ izjavio je gradonačelnik Vili Bassanese. Svečana dodjela nagrada održat će se na prigodnoj konferenciji početkom listopada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa