traži se održivo rješenje

HDZ: Zahvaljujući Vladi radnici Uljanika već 8 mjeseci primaju plaću

1
Monika Udovičić
Monika Udovičić

"Primjedbe EK uvelike korespondiraju s onima koje su dala ministarstva gospodarstva i financija. Od Uprave Uljanika Ministarstvo je zatražilo da svoj nacrt programa uskladi sa zahtjevima koji, kako ističu "u ovom trenutku Europskoj komisiji predstavljaju ključne argumente zbog kojih ne može dati suglasnost na predloženi Nacrt programa restrukturiranja", ističe se u priopćenju HDZ-a Istarske županije.

"Ovakvu košaricu iz Bruxellesa se i očekivalo, posebice nakon posjeta povjerenice EK za tržišno natjecanje, koja je dala do znanja da je u predloženom programu udio države u trošku restrukturiranja velik te da privatni ulagač treba dati veći doprinos. Za Komisiju je važno da se programom ne narušava tržišno natjecanje i daju prekomjerne subvencije, a svi detalji oko smanjivanja proizvodnje i broja zaposlenih, strateškog partnera ili prenamjene zemljišta koje tvrtka ima pod koncesijom za gradnju brodova, za nju nisu relevantni. Najspornije pitanje u zamišljenom planu restrukturiranja je uključivanje nekretninskog biznisa Danka Končara, kao uvjeta za nastavak proizvodnje brodova u Puli", poručuju iz istarskog HDZ-a.

Iako su iz grada Pule i Istarske županije ranije tvrdili drugačije, slijedom novijih izjava gradonačelnika Pule i župana Istarske županije kako u ovom trenutku nisu spremni promjenama prostorno planske dokumentacije omogućiti predloženu diverzifikaciju, za Vladu ostaje nejasno da li pod takvim uvjetima, od strane Uprave odabrani strateški partner, želi ući u restrukturiranje brodogradilišta Uljanik. 16. listopada održava se skupština dioničara Uljanika na kojoj se bira novi nadzorni odbor.

"U više navrata proteklih mjesec dana ministar Horvat tražio je da se Uprava i Končar jasno izjasne ima li Uljanik strateškog partnera ako program restrukturiranja ne uključuje nekretninski biznis. Otvorilo se u međuvremenu i pitanje financijske snage odabranog strateškog partnera zbog sudskih odluka u Finskoj u slučaju izbjegavanja obveze davanja javne ponude za otkup dionica grupe Afarak, zbog kojih samo za kaznu tamošnjem regulatoru mora platiti 50 milijuna eura, a višestruko veći iznos osigurati za otkup dionica", pojašnjavaju iz istarskog HDZ-a.

Kada je riječ o upravi Uljanika, na nju su ljutiti i sindikati i Vlada, a ministar gospodarstva Darko Horvat izrijekom ju je prozvao kao krivca za stanje u Uljaniku. „Nepoštivanjem preuzetih obveza uprava je producirala enormne minuse za koje u ovom trenutku nije jasno kako će se sanirati“, kazao je ministar.

Slično je govorio i direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod Siniša Ostojić koji je, predstavljajući stanje u brodogradnji, rekao da je neadekvatna i nepravodobna reakcija menadžmenta Uljanika i loše upravljanje poslovanjem prouzročilo teškoće s likvidnošću, gubitak kapitala i teškoće oko ugovorenih poslova, prijetnje raskidima ugovora i moguću aktivaciju jamstava koja je država dala Uljaniku. Prezentacija koju je iznio na jednom je mjestu prikazala već poznate teškoće s kojima se susreće brodogradnja, a zanimljiva je bila konstatacija da su problemi u Uljaniku doveli do raskida ugovora u riječkom 3. maju te da je položaj 3. maja kao dijela Uljanik grupe neodrživ.

„Ono što je već sada evidentno jest da Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem ulaže sve napore da zaštite radnike. Kao što je i sam premijer već nekoliko puta napomenuo traži se zakonito, korisno i održivo rješenje za radnike Uljanik grupe. Zahvaljujući ovoj Vladi radnici primaju plaću već 8 mjeseci. Prisjetimo se da Vlada dala jamstvo od 700 milijuna kuna još u siječnju, a kasnije još 100 milijuna kuna. Uz sve one projekte za koje je Vlada RH donijela odluku na sjednici održanoj u četvrtak u Puli, odnos Vlade predstavlja snažnu poruku svim našim ljudima u Istri – poruku partnerskog i prijateljskog odnosa.”, rekla je Monika Udovičić, tajnica istarskog HDZ-a i pomoćnica ministra turizma.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa