'Nedopustivo je da žene dobivaju manju plaću za jednaki posao'

0
Mirjana Matešić, Virna Višković Agušaj, Jasna Jaklin Majetić, Gordana Restović, Gordana Deranja i Glorija Paliska
Mirjana Matešić, Virna Višković Agušaj, Jasna Jaklin Majetić, Gordana Restović, Gordana Deranja i Glorija Paliska

U Koromačnu je 19. rujna održan okrugli stol na temu Povelje o raznolikosti, na kojem je predstavljeno pozitivno iskustvo Holcima u ostvarivanju politike ravnopravnosti spolova, a jedna od tema bila je poticanje mladih žena za školovanje u STEM područjima.

Pojašnjavajući što je Povelja o raznolikosti, Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj rekla je: „Poslodavci su shvatili da gube velik dio kompetencija ako ne omogućavaju raznolikost zaposlenika. Stoga je ova inicijativa pokrenuta u 20 zemalja EU, a temelji se na načelima dobrovoljno prihvaćenim od strane potpisnika u svrhu promocije raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu.“

Holcim među prvima potpisao Povelju o raznolikosti

Okrugli stol organiziran je upravo u Holcimu jer je među prvima u Hrvatskoj potpisao Povelju o raznolikosti: „Potpisivanje ove povelje bio je prirodni put za Holcim. Zaposlenike vrednujemo prema doprinosu i radu, a ne prema spolu. Npr. Uprava Holcima ima 50% žena, u višem menadžmentu je 56% žena, a srednjem menadžmentu više od 40% žena. S obzirom da današnjim događanjem želimo posebno motivirati žene u tzv. STEM zanimanjima, ponosna sam što mogu reći da su 32% Holcimovih inženjera žene.“, rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

U Istri samo dvije (grado)načelnice

„U tzv. muškom poslu sam od srednje škole, jer sam izabrala smjer strojarski tehničar, koji sam nastavila kroz diplomski i postdiplomski studij upravo na Tehničkom fakultetu. Kad sam upisala fakultet bilo nas je 110, od toga je bilo 9 žena. Nažalost, zaostajemo u poticanju žena u tehničkim strukama. Nadalje, još uvijek nemamo dovoljno žena u politici, pa u Istarskoj županiji imamo 41 grad i općine, a samo dvije načelnice.“, rekla je Glorija Paliska, načelnica Općine Raša.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK Komore Pula rekla je: „U gospodarskom vijeću HGK, koje je prava slika istarskog gospodarstva, žene su vrlo vidljive. Drago mi je da su u Holcimu dvije žene u upravi. U ovom sastavu danas s nama su i Nada Orbanić – Sapundžić, predsjednica strukovne grupe arhitekata i Dolores Sorić, predsjednica strukovne grupe upravitelja nekretninama, a u Istri postoje još i druge tvrtke koje zapošljavaju žene u tehničkim zanimanjima. Ovakva događanja i razmjene iskustava su stoga prilika za nadogradnju te prilika da i ostale tvrtke čuju takve primjere i omoguće jednaku priliku ženama.“

'Nedopustivo je da žene dobivaju manju plaću za jednaki posao'

Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i istarskog ogranka udruge KRUG rekla je: „Nedopustivo je da žene dobivaju manju plaću za jednaki posao. Zato su Veleposlanstvo Kanade i HUP pokrenuli inicijativu za osnivanje „Kluba 30%“ kojom se želi potaknuti veća zastupljenost žena na najvišim upravljačkim pozicijama, a kako bi se postigao omjer od najmanje 30% žena u upravnim odborima tvrtki. Nadalje, trebamo promijeniti sklop u glavama, jer je u svakom poduzeću svako zanimanje važno, bez zaposlenika ne može se napraviti posao. A danas nam nedostaje radne snage, trebamo razvijati strukovno obrazovanje. Rast BDP-a temeljen na osobnoj potrošnji tj. trgovini nije dobar. Ne može turizam imati 20% udjela u BDP-u. U Hrvatskoj se gasi proizvodnja, pa postavljam pitanje: Želimo li biti zemlja za tuđi odmor ili želimo biti moderna država sa proizvodnim, tehničkim tvrtkama koje rade sa cijelim svijetom?“

Moderatorica događanja bila je Gordana Restović, ravnateljica Pula Film Festivala i predsjednica udruge Krug, koja je ovom prilikom naglasila da udruga na području cijele Hrvatske djeluje preko 26 godina, stvarajući platformu za umrežavanje žena i pružajući podršku u osmišljavanju poslova. Jedna od aktivnosti udruge Krug je i dodjela godišnje nagrade za poduzetnicu i za menadžericu godine te za poduzetnicu u socijalnom poduzetništvu.

Sljedeće javno potpisivanje Povelje o raznolikosti bit će u Zagrebu na Konferenciji o društveno odgovornom poslovanju 20. i 21.11. Trenutno se na razini EU razvijaju alati koji povelju prilagođavaju malom i srednjem poduzetnštvu, a svi koji su zainteresirani mogu se informirati na internet stranicama HRSPOR-a.

Nije isto poticati raznovrsnost u malim i velikim tvrtkama

Kroz jedan od komentara publike, koji je izazvao burnu reakciju, postavljena je teza da je različito poticati raznovrsnost u malim i velikim tvrtkama, jer vlasnik ako ima pet zaposlenika pa jedan ode na porodiljni, to je 20% manje radne snage što znači da će poduzetnik radije zaposliti muškarca. Poduzetnice u publici jednoglasno su odbile takvu tvrdnju iz svojeg iskustva, a Mirjana Matešić rekla je da u Finskoj npr. i tata i mama moraju u određenom vremenu ići na porodiljni, tako da kod zapošljavanja to onda nije kriterij za odabir.

Na skupu je sudjelovalo šezdesetak žena, a organizatori su bili HGK Županijska komora Pula i Nacionalna udruga poslovnih žena KRUG, suorganizator Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a domaćini Općina Raša i Holcim. (Foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa