Pogledajte što je Miletić pitao Plenkovića na sjednici Sabora (video)

11
IDS-ovi saborski zastupnici Giovanni Sponza, Boris Miletić i Tulio Demetlika
IDS-ovi saborski zastupnici Giovanni Sponza, Boris Miletić i Tulio Demetlika

Hoće li i kako radnici Uljanika dobiti plaću za njihov rad za rujan te koja je budućnost hrvatske brodogradnje, pitanja su predsjednika IDS-a Borisa Miletića premijeru Andreju Plenkoviću na prvoj sjednici ovog zasjedanja Sabora.

Na samom početku, Miletić je vrlo jasno istaknuo da je interes svih građana kako u Istarskoj županiji, tako i u Primorsko-goranskoj očuvanje brodogradnje kao industrijske djelatnosti. Miletić je predsjedniku Vlade iznio nekoliko činjenica, počevši od toga da od svih hrvatskih brodogradilišta, jedino Uljanik brodogradilište nije nikada bio saniran državnim novcima.

- Nadalje, kazao je Miletić, od ukupno proizvedenih brodova u Hrvatskoj u proteklih pet godina polovica njih je upravo izgrađena u Uljanik grupi.

- Treća nepobitna činjenica je da RH, odnosno država, u Uljanik grupi ima nešto više od 25% dionica, što ju čini najvećim pojedinačnim vlasnikom.

U svom odgovoru Borisu Miletu, predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da su sva hrvatska brodogradilišta ovoj Vladi jednako važna. Podsjetio je da je Uljanik bio jedan od rijetkih brodogradilišta koje nije bio u poteškoćama te da je pružio ruku 3. maju uoči članstva u EU te da je također sudjelovao u restrukturiranju riječkog brodogradilišta.

Plenković je istaknuo tri moguća rješenja: „jedno je neki oblik insolvencijskog postupka, drugo da Europska komisija odobri plan restrukturiranja izrađen od strane Uprave u suradnji s Ministarstvom uz aktualnog strateškog partnera, a treći je da se ide s novim strateškim partnerom.“

Predsjednik IDS-a smatra da nije dobio odgovor na postavljena pitanja, a to je ono što s pravom brine radnike, odnosno njihove obitelji -  a to je tema rada, odnosno isplate plaće za odrađeni rad.

Miletić je ponovio da „za nas je pitanje brodogradnje pitanje industrije, proizvodnje, izvoza od najvećega značaja. Nitko ne traži nikakav posebni tretman, ništa drukčije nego što imaju druge tvrtke u Hrvatskoj, kao što imaju Petrokemija, Badel, pa i Agrokor.“

Predsjednik IDS-a ukazao je i na pitanje neizvjesnosti. „To je ono što mi radnici govore: što će biti sutra s nama? Ne možete pobjeći od činjenice da je država vlasnik jedne četvrtine dionica, dakle, najveći pojedinačni vlasnik. Od vas se očekuje odgovornost i odlučnost!“

- Odlučnost za donašanje odluka kako bi očuvali tu industriju. I vi znate, kao što i ja znam, da je plaća za srpanj mogla biti isplaćena na vrijeme, da nije trebalo ići u štrajk, da nije trebalo doprinijeti gubicima. Jer su  sredstva u obliku depozita i tada bila u toj banci. Dakle, odlučnost i odgovornost je ono što se traži od Hrvatske Vlade kad pričamo o hrvatskoj brodogradnji! – zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa