Željezničar iz Pazina: 'Mi smo vam ostali u Austro-Ugarskoj'

1
Jovo Ačimović (foto: Hello Istria)
Jovo Ačimović (foto: Hello Istria)

– Mi smo vam još uvijek ostali u doba Austro-Ugarske. Koristimo gotovo svu njihovu tehnologiju, kažu mi zaposlenici na kolodvoru u Pazinu gdje se nalazi i privatna zbirka istarske željeznice koju je osnovao bivši željezničar Jovo Ačimović. On je čitav svoj radni vijek proveo na željeznici – najprije kao prometnik, a potom u upravi, piše barbara ban na Hello Istria.

Njegovi ga kolege s osmjehom dočekuju i vele da im je bio dobar šef. Rado mi pokazuju te davne relikte prošlosti koje još upotrebljavaju. Od ključeva za skretnice, do velikog sefa u njihovim uredskim prostorijama. Naivno, pitam: „Je li moguće da je to još uvijek u funkciji?!“. „Itekako“, odgovaraju mi dobro raspoloženi djelatnici. Posla baš i nemaju previše, putnika je sve manje. Posao nije toliko stresan. Za vrijeme Jovovog radnog vijeka ipak je to bilo drugačije.

– Na istarskoj sam željeznici počeo raditi 1969. godine kao prometnik i cijeli radni vijek sam tu radio. Drugog poduzeća nije bilo. To je skoro 42 godine radnog staža. Bio sam prometnik, pa šef kadrovske službe u Puli, pa glavni inženjer prometa za cijelu prugu do 2013. godine kada sam otišao u mirovini. U Pazin sam došao živjeti 1969. godine kada sam došao raditi na prugu. Nekada je na istarskoj željeznici samo u prometu radilo 300 ljudi, danas ih nema ni stotinu, priča nam Jovo koji je u Pazinu našao i suprugu. O željeznici zna puno pa stoga i piše željezničke memoare, piše Hello Istria.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa