tribine o pulskom proračunu

Rješavanje imovinskih odnosa preduvjet gradnje kanalizacije

19

Susretom s građanima mjesnih odbora Busoler i Valdebek 19. rujna su nastavljene tribine po svim gradskim mjesnim odborima na kojima građani imaju priliku u izravnom dijalogu s predstavnicima Grada Pule predlagati inicijative i rješenja koja bi voljeli da se uvrste u proračun za iduću godinu.

Okupljene je u mjesnom odboru Busoler najprije pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je svima zahvalio na dolasku i ukratko ponovio kako su tribine jedan od načina prikupljanja kvalitetnih prijedloga od samih građana koji u svom okruženju najbolje znaju koje su im potrebe i prioriteti. Pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić naglasila je kako će Proračun Grada Pule za iduću godinu biti na razini ovogodišnjeg te kako osim putem javnih tribina, svi zainteresirani građani svoje prijedloge do 2. listopada mogu poslati i elektroničkim putem, odnosno putem maila i putem e-Konzultacija.

Mještane Busolera zanimalo je dokle se stiglo s najavljenim projektom izgradnje kanalizacijske mreže u naselju, pri čemu se većina sredstava planira financirati sredstvima Europske unije. Direktor trgovačkog društva Pragrande d.o.o. Igor Stari naveo je koje su sve aktivnosti do sad poduzete u sklopu projekta izgradnje sekundarne kanalizacijske mreže pod nazivom „Pula Centar“.

Naveo je kako se od samog početka pokušalo obuhvatiti što više kućanstava i što veće područje grada te kako je osnovni preduvjet za dobivanje dozvole za gradnju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. „Dokumentacija je gotova, a u tijeku je rješavanje imovinskih pitanja zbog čega je upućen i dopis svim vlasnicima parcela na kojima je predviđena trasa buduće kanalizacije. Nakon što provedemo pri kraju sve imovinsko-pravne odnose uslijedit će izdavanje građevinske dozvole za gradnju. Riječ je o veoma složenom i sveobuhvatnom procesu u kojemu Grad Pula nije jedini sudionik, no sve ide prema planu i sve smo bliži rješenju kanalizacije ne samo u Busoleru, već i u ostalim rubnim ili prigradskim naseljima“, kazao je direktor Igor Stari nakon čega je za sve zainteresirane mještane jučer postavljen i grafički prikaz s predviđenim trasama buduće kanalizacije.

Na upit o uređenju i asfaltiranju Šandaljske ulice, pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić odgovorio je kako u ulici izvršena preregulacija  prometa obzirom na njezinu širinu te kako za njezino uređenje već postoji glavni projekt, a sam zahvat ovisit će o raspoloživim proračunskim sredstvima.

Građane je zanimalo ima li Grad u planu uređenje Šišanske ulice koja prolazi kroz Busoler s nogostupom i javnom rasvjetom te potom i u nastavku prema Šikićima na što je odgovoreno kako je riječ o velikom potezu koji će se realizirati u fazama. „Imamo određena prostorna ograničenja jer je potrebno izgraditi nogostup s obje strane ceste. Zahvat planiramo i na tome radimo“, kazao je Škuflić.

Nakon Busolera, javna se tribina s građanima održala u prostorijama mjesnog odbora Valdebek te su tamošnji stanovnici kao prioritet za rješavanje istaknuli uređenje Valdebečkog puta. „Intencija Grada je kompletno uređenje Valdebečkog puta u dužini od 1,6 kilometara sa svom pratećom opremom, dakle nogostupom, javnom rasvjetom i ostalom potrebnom infrastrukturom, a preduvjet je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Konkretno, u tijeku je izrada parcelacijskog elaborata da bi se nakon toga mogla ishodovati lokacijska dozvola“, kazao je pročelnik Škuflić.

Na primjedbu dijela građana kako je potrebno pojačano hortikulturno održavanje zelenih površina, direktor Pula Herculanee Igor Stari kazao je kako će se u suradnji s Gradom, područje košnje trave i uređenja zelenih površina za iduću godinu nastojati proširiti i pojačati i na tom dijelu grada.

Javne tribine s građanima nastavljaju se i danas. U 16,30 na rasporedu je javna tribina za mještane mjesnog odbora Veruda, a potom u 18,00 sati za mještane mjesnih odbora Vidikovac i Nova Veruda. U 19,30 tribina će se održati za mjesne odbore Stoja i Sv. Polikarp-Sisplac.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa