Zašto je dr. Puhovski promijenio mišljenje o Cuccurinu?

0
Dr. Žarko Puhovski
Dr. Žarko Puhovski

Među brojnim uglednim gostima na proglašenju rezultata predizbora u Ladonji bio je i prof. dr. Žarko Puhovski s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Puhovski je pohvalio Ladonjin model predizbora naglasivši da se jedino takvim načinom formiranja liste za Sabor može vratiti povjerenje građana. Ugledni je profesor rekao da ostale političke stranke nisu demokratski ustrojene, jer se o izbornim listama ne raspravlja ni na stranačkim konvencijama, a kamoli da ih glasanjem predlažu svi članovi stranke. Dr. Puhovski je, ne krijući svoje oduševljenje Ladonjom i Plinijom Cuccurinom, rekao i da su Ladonjine ideje u začecima demokratskog sustava bile normalna praksa, a to što su danas iznimka, po njemu, pokazuje da je domaća politička scena još uvijek nezrela.

Ovako dr. Puhovski govori danas. Njegovi hvalospjevi na račun Cuccurina i Ladonje sasvim su legitimni, no ako znamo što je isti analitičar o Cuccurinu govorio uoči prošlih lokalnih izbora, onda se ipak moramo zapitati koji je razlog ovako drastične promjene mišljenja.

Naime, prof. dr. Žarko Puhovski je u kontakt emisiji Hrvatske televizije «Otvoreno», emitiranoj u veljači 2009. godine rekao da njega brine ideja koja se počela širiti, a to je da su ljudi, koji su uspješni u privredi, samim time i dobri kandidati na izborima.

«Zaboravlja se da netko tko je menadžer nema posla s umirovljenicima, malom djecom, bolesnicima, s trudnicama, dakle, s onima koji su posebni objekt skrbi i lokalne i državne uprave. Oni imaju sasvim drugi model funkcioniranja koji se sastoji u tome da isišu najviše iz zaposlenih, a to nije nešto što se hoće od načelnika, gradonačelnika ili župana», rekao je dr. Puhovski.

Nešto slično dr. Puhovski je izjavio i u listopadu 2006. godine za Business.hr. «U posljednje se vrijeme pojavila moda da se u politici umjesto političkih koriste metode upravljanja korporacijama. A u korporacijama nema nezaposlenih, starih i bolesnih, samo ljudi u naponu snage koji se mogu koristiti”, rekao je tada Puhovski, a konkretan povod je bila reportaža o projektu Mon Perin, koji je u Općini Bale pokrenuo Plinio Cuccurin.  

Dr. Puhovski je tada zaključio da se u Mon Perinu građani dijele na one koji mogu i one koji ne mogu plaćati: „Ako ne mogu plaćati, izbačeni su, što nas vraća u liberalizam 16. stoljeća. Imate sukob onih koji imaju i onih koji nemaju, čime se inačica klasne borbe uvodi u politiku. Ustavno govoreći, lokalna zajednica na jednom području ima svoja otuđiva i neotuđiva prava. Otuđiva prava odnose se na izvedbu, dakle bilo kakve poslove koji se mogu prenijeti na nekoga. No, ono neotuđivo pravo, a to je odlučivanje, ne može se prenijeti. U Velikoj Britaniji postoje privatni zatvori, ali sudovi nisu privatni. Sve se to čini zgodno i dobro, samo ostaje neriješeno pitanje tko će kontrolirati takav projekt. Prijeti opasnost od toga da se odlučivanje Poglavarstva prenese na Udrugu građana. U Međimurju imate skandal zbog veze župana i dožupanice, a ovdje govorimo o tome da je jedna osoba inkorporirala općinu u sebi”, zaključio je tada Žarko Puhovski. (Nenad Čakić)

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa