IDS i GLAS: Zaustavimo Orbanizaciju Hrvatske dok nije prekasno!

12
Anka Mrak Tarišić i Giovanni Sponza
Anka Mrak Tarišić i Giovanni Sponza

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš i predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza 18. rujna u Saboru su održali zajedničku konferenciju za medije na temu „HDZ-ove Orbanizacije Hrvatske“, na kojoj su prozvali HDZ i zastupnike koji su Europskom parlamentu glasovali protiv rezolucije o Mađarskoj.

- Nitko nema pravo kockati se s budućnošću naše zemlje, a upravo se to dogodilo kad su svi hrvatski euro zastupnici desnog centra nedavno glasali protiv rezolucije kojom se traži oštro kažnjavanje Mađarske zbog kršenja vrijednosti liberalne demokracije na kojima počiva Europska unija. - To je pokazalo službeni stav HDZ-a i Vlade, rekla je Mrak Taritaš i dodala da Hrvatska sad preuzima mađarski i poljski scenarij te da je okrenula leđa modernoj Europi i stala uz diktatora.

Predsjednica GLAS-a naglasila da HDZ-ova podrška Orbanu za Hrvatsku znači srljanje u propast. Dodala je da napuštanje europskih vrijednosti za koje smo se toliko borili prije dva desetljeća zamijenit će se izolacijom Hrvatske, dodatnim smanjenjem neovisnosti pravosuđa i obrazovnog sustava te gušenjem medijskih sloboda. To je ono što se naziva Orbanizam i upravo se to događa u Orbanovoj Mađarskoj.

Mrak Taritaš je zaključila da smo „svjedoci totalnog raskola stranačkog sustava u Hrvatskoj, rehabilitacija ustaštva je gotovo pa uspješno provedena, a ministri HDZ-ove Vlade rehabilitiraju pojedince koje hrvatsko pravosuđe pravomoćno osudilo za ratni slučaj. Doda li se na sve to glasanje HDZ-ovih zastupnika u europskom parlamentu, možemo slobodno reći: Ako je do sad netko i vjerovao u mit o europskom HDZ-u. tom mitu definitivno je došao kraj!“ Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza istaknuo je da „IDS i GLAS ne namjeravaju biti svjedoci tog kaosa, već je naša dužnost spriječiti ga dok ne bude prekasno.“

- Bit ćemo čvrsta protuteža apsolutno svim daljnjim pokušajima radikalizacije hrvatskog društva i čvrst jamac čineći sve da se civilizacijski standardi u Hrvatskoj ne srozavaju, unatoč nastojanjima radikalne desnice, kazao je Sponza te je nadodao: - U ovom trenutku potrebno je da glas dignu sve progresivne snage – i u politici, i u medijima i u civilnom društvu – i da se zajedno borimo za pravnu državu, neovisno pravosuđe, slobodu medija, slobodnu znanost, slobodu u puno značenju riječi.

Sponza je naglasio da se svaki pokušaj radikalizacije društva ne smije ignorirati, jer će sutra biti prekasno.  Napomenuo je da IDS i GLAS utjelovljuju sve ono protiv čega se radikalna desnica bori. - IDS i GLAS ostale su jedine liberalne oporbene stranke u Saboru, istaknuo je Sponza kazavši da IDS i GLAS nisu i neće kapitulirati pred desnim radikalnim skupinama.

Na upit novinara o stanju u Uljaniku, Sponza je naveo da je „cijela agresivna kampanja protiv IDS-a dio diskursa o kojem govorim.“  - To je napad na Istru, napad na civilizacijske i liberalne standarde koje mi u Istri zastupamo i štitimo, a protiv kojih se radikalna desnica snažno bori. Radikalna desnica provodi tihu, ali snažnu konzervativnu revoluciju, kojoj je na putu jedino naš liberalni blok, zaključio je Sponza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa