Poreč dobiva kazalište za starije: 'Javite se, nemojte se stidjeti'

0
Nadia Štifanić Dobrilović i Snježana Radetić
Nadia Štifanić Dobrilović i Snježana Radetić

Zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić predstavile su 12. rujna EU projekt KUP 54+ - kazalište u Poreču. Kao što je napomenula zamjenica gradonačelnika, cilj projekta je formirati amatersko kazalište za osobe starije od 54 godine, te starije osobe s invaliditetom, kako bi se dugoročno postiglo da se sugrađani društveno i socijalno uključe u kulturnu i umjetničku scenu Poreča i tako ravnopravno i aktivno sudjeluju u kulturnom životu zajednice. Također, ovim se projektom želi razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti te poboljšati kvaliteta života Porečanki i Porečana starijih od 54 godine.

– Kroz projekt KUP 54+ oformit će se dramska skupina i razviti kazališna predstava čija se premijera očekuje iduće godine u ožujku. Ovim putem pozivamo sve sugrađane starije od 54 godine da se pridruže i uključe u stvaranje kazališta., zaključila je Štifanić Dobrilović.

Ravnateljica POUP-a najavila je kako će tijekom rujna na gradskim stranicama biti otvoren javni poziv svim pripadnicima navedene ciljane skupine (osoba mora imati navršenih 55 ili više godina u trenutku ulaska u projektnu aktivnost) te se pozivaju svi koje zanima kazalište i upoznavanje s procesom izrade kazališne predstave. Tako će obogatiti svoje slobodno vrijeme i steći nova iskustva.

- U projektne aktivnosti mogu se uključiti ne samo osobe koje se žele baviti glumom i kazalištem, nego i pjevači, plesači, likovnjaci, glazbenici, ali i krojači, šminkeri, frizeri, oblikovatelji svjetla i tona, inspicijenti, administratori. Različite su mogućnosti kako doprinijeti zajednici, jer svi sudionici trebaju osjetiti da je buduće djelo njihovo, zajedničko, bez obzira na voditelja projekta, rekla je Radetić.

Aktivnosti će početi izradom scenarija, odnosno koncepta predstave, a konačna verzija scenarija kao autorskog djela, njegova razrada i postavljanje ostvarit će se kroz kontinuirane probe tijekom zimskih mjeseci. Kako bi osigurali kvalitetu i stručnu izradu kazališne predstave, angažiran je umjetnički voditelj Nebojša Borojević Borko, član Hrvatskog društva dramskih umjetnika, osnivač i voditelj Kazališne družine Daska iz Siska. Trenutno obnaša funkciju Ravnatelja Centra mladih Ribnjak u Zagrebu i umjetnički je voditelj scene Ribnjak. U svom bogatom dramsko-pedagoškom i kulturološkom radu realizirao je mnogobrojne kazališne predstave i projekte za što je nagrađen vrijednim nagradama, a kao glumac sudjelovao je u raznim tv i kazališnim ulogama.

Tijekom projekta održat će se i usavršavanje za voditelja kazalište radionice, kako bi se realizirao i drugi cilj projekta - Stručno usavršavanje za stručnjake iz područja kulture i umjetnosti za rad s osobama starijim od 54 godine. Krajnji rezultat provedbe projekta ''KAZALIŠTE U POREČU-KUP 54+'' je osnivanje kazališne skupine koja bi djelovala što autonomnije i što samostalnije i u budućnosti.

- Javite se, nemojte se stidjeti i misliti da se ne možete baviti kazalištem. Ova vrsta kazališta može osvijestiti mnogo dobroga kod ljudi, posebice koliki su doista naši stvarni potencijali. Želim svima kreativnu i aktivnu zimu u Poreču u kojoj će, kroz doista stručno vođenje, pokrenuti nešto novo u našoj zajednici, zaključila je ravnateljica POUP-a.

Zadovoljstvo projektom istaknuli su i predstavnici Kluba umirovljenika Galija iz Poreča, koji broji čak 1500 članova. Predsjednik Franc Dobrilović kazao je da u Klubu već sada postoje brojni zainteresirani za dramsku skupinu, koja će biti osamnaesta aktivnost koju organizirano provode u svojim prostorima.

Grad Poreč je prijavom na poziv Ministarstva kulture „Umjetnost i kultura 54+“ ostvario stopostotno financiranje projekta u iznosu većem od 428 tisuća kuna. Europska unija financirat će formiranje kazališta za osobe starije od 54 godine te starije osobe s invaliditetom u Poreču s nešto više od 362 tisuće kuna, dok će preostali iznos pokriti Ministarstvo kulture RH. Partner na projektu je Pučko otvoreno učilište Poreč, a projekt je izabran kao jedan od čak 40 prijavljenih.

Više o KUP-u 54+ ovdje.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa