Pulsko Vijeće raspravljalo o vojnoj imovini i odvozu smeća

10
Sa sjednice pulskog Vijeća
Sa sjednice pulskog Vijeća

Gradsko vijeće Grada Pule dalo je suglasnost na Prijedloge Sporazuma o utvrđivanju uvjeta, prava i obveza za realizaciju Projekata Hidrobaza, Saccorgiana i Muzil a nakon što to isto bude usvojeno na sjednici Vlade 13. rujna u Puli slijedi potpisivanje Sporazuma kojim Grad Pula prihvaća da nadležno Ministarstvo državne imovine provede postupak javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju predmetnih projekata. Naime, Republika Hrvatska i Grad Pula imaju zajednički interes na ostvarenju istog cilja i to realizaciji projekata Hidrobaza, Saccorgiana i Muzil kroz gospodarsko korištenje napuštenih vojnih i ostalih nekretnina što će značajno i pozitivno utjecati na gospodarski razvoj i zapošljavanje na području grada Pule.

„Ovim zaključkom i zaključkom Vlade Republike Hrvatske na Sjednici Vlade koja predstoji Grad ne dobivamo ovo zemljište od države već se radi o sporazumu kojim Grad Pula, obzirom na tim lokacijama imamo nešto vlasništva ali je pretežiti vlasnik RH, prihvaća da u ime tih projekata nadležno Ministarstvo državne imovine provede postupak  javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju predmetnih projekta. Nakon toliko godina priče o bivšoj vojnoj besperspektivnoj imovini treba uložiti napor da se konačno stvari pokrenu s mrtve točke i da naši građani imaju koristi od toga. Želio bi da nakon potpisivanja sporazuma isto bude čim prije operacionalizirano na način da se pokrenu potrebne aktivnosti jer od potpisivanja javnog poziva do „prve lopate“ prođe dosta vremena, a previše je već vremena izgubljeno jer država nije valorizirala svoje prostore“, naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić te podsjetio da je Grad prije više godina usvojio potrebne prostorne planove koji omogućuju da se iz bivše vojne imovine omogući civilna namjena i civilni razvoj. Istaknuo je nadalje i da je Grad Pula usvojio Strategiju razvoja turizma i definirao oblik turizma koji je gradu potreban.

„Držim da je našem gradu potreban kvalitetan cjelogodišnji turizam kako bi pritisak na infrastrukturu, uključujući i prometnu, bio raspoređen na 12 mjeseci. Time bi našim sugrađanima omogućili veću ekonomsku korist nego što to imaju danas i mogle bi se osigurati gospodarske aktivnosti koje će prvenstveno biti u interesu građana grada Pule. Većoj uporabom postojeće infrastrukture, u konačnici rasteretili bi se pojedinačni trošak onoga koji to koristi“, zaključio je Miletić.

Između ostalih, na sjednici Gradskog vijeća 11. rujna usvojena je Odluka o provedbi projekta zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanje (odvoza) azbestnih ploča s lokacija na području grada Pule, Odluka o visini koeficijenta boravišne pristojbe, Odluka o otpisu dugova fizičkim osobama,  Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Pule za 2018. godinu.

O azilu za životinje

Na aktualnom satu sjednice vijećnika Sinišu Gordića (SDP-HSU-SDSS-HSLS) zanimalo je aktualno stanje azila za životinje i vijećniku će detaljan odgovor biti dostavljen pisanim putem. Nadalje, obzirom na činjenicu otvaranja trgovačkih centara izvan samog središta grada, Gordića je zanimalo postoji li plan za pomoć poduzetnicima u starogradskoj jezgri, bilo smanjenjem najamnine ili omogućavanjem korištenja prostora poduzetnicima, malim obrtima a da nije isključivo ugostiteljska djelatnost. Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić pojasnio je da Grad Pula periodički raspisuje natječaje za davanje u zakup poslovnih prostora ovisno o raspoloživim poslovnim prostorima koji mogu biti izloženi natječaju s intencijom proširenja i obogaćivanje ponude u Puli za sve građane i turiste, što će se činiti i dalje. „Kao i dosada Grad će pokušati naći kvalitetan balans u zastupljenosti djelatnosti u centru grada“, kazao je Škuflić.

Roberto Fabris (SDP-HSU-SDSS-HSLS) pitao je o stanju prometa u gradu Puli tijekom turističke sezone i koje su mjere poduzete te što je u daljnjim planovima. Nadalje zanimalo ga je stanje projekta uređenja Uspona Marijana Rotara. Pročelnik Škuflić pojasnio je da je Grad Pula ove godine poduzeo niz aktivnosti kojima su smanjene gužve tijekom ljetnih mjeseci prvenstveno osiguranjem novih parkirnih zona na koje se preusmjeravalo prometnom signalizacijom te putem Jedinice prometne mladeži i prometnog redarstva uz suradnju Prometne policije. Podsjetio je da je parkirna kuća velika investicija te su dosada potencijalni investitori odustajali.

Zaključio je da će se po pitanju prometa intenzivno raditi i u narednom periodu sve s ciljem osiguranja što kvalitetnijih uvjeta prometovanja u gradu. Vezano za Uspon Marijana Rotara pojasnio je da je Grad ima projektnu dokumentaciju te je fazi provedbe postupka nabave, obzirom da na provedenoj javnoj nabavi jedini ponuditelj nije zadovoljio uvjete. S radovima se, kaže pročelnik, planira započeti krajem ove ili početkom iduće godine.

Ivona Gudelj (HDZ) pitala je za pojašnjenje urbanistički plan grada Pule kroz primjer jednog građanina koji ima česticu na području šumice Lungomare. Gradonačelnik Miletić kazao je kako je Grad uvijek prema svima jednak i nikoga se ne zakida u nečemu te da je prije svega potrebno  sagledati cjelokupnost predmetnog zahtjeva na osnovu čega bi se mogao dostaviti cjeloviti odgovor vijećnici u pisanom obliku.

Kako se obračunava odvoz smeća

Valter Boljunčić (IDS-HNS-ISU-Zeleni) postavio je pitanje direktoru Herculanee d.o.o. Igoru Starom o odvoza otpada i obračuna usluge. Stari je pojasnio kako je Heculanea s 20. srpnjom ove godine na 35 tisuća adresa poslala izjave kojima se građani očituju glede budućeg načina obračuna usluge. „Izjava je temelj po kojemu će se vršiti obračun usluge. Ukoliko se izjava ne vrati prihvaćaju se podaci koji su navedeni u samoj izjavi, a uzeti su  iz postojeće baze podataka. Do 15. kolovoza zaprimili smo 16 tisuća izjava. Odaziv je u odnosu na druge gradove dobar što znači da su građani upoznati s potrebom ispunjavanja izjave. Bez obzira na istek vremena od 15 dana od dobivanja izjave, Pula Herculnea će svim građanima koji dođu u Heculaneu upisati podatke i napraviti storno računa te postati račun sukladno predanim podacima“, kazao je Stari.

Radenko Ognjenović (SDP-HSU-SDSS-HSLS) ponovio je problematiku Uljanika gdje je Grad Pula kao manjinski dioničar (0,3 posto) i Vodovod Pula u većinskom vlasništvu Grada Pule približno isto toliko posto trebao znati situaciju u Uljaniku i utjecati na istu.

Gradonačelnik je pojasnio da i kad se pridruže udjeli Grada Pule i Vodovoda Pula u Uljaniku, sve zajedno to čini manje od jednog postotka što znači da je struktura vlasništva u smislu jedinice lokalne samouprave zanemariva. „Kada imate ispod jedan posto dionica vaše pravo utjecaja na postavljanje strukture uprave trgovačkog društva, bio to nadzorni odbor ili uprava je zanemarivo. Kada imate situaciju da poslovanje teče nesmetano, da se radnicima plaće isplaćuju, da je knjiga narudžbi popunjena nemate razloge ne vjerovati u predočene financijske rezultate i pokazatelje. Analogno tome i predstavnik Grada Pule pri godišnjim skupštinama dioničara je kao i drugi dioničari prihvaćao izvješća. Službeno je Grad Pula obaviješten o poteškoćama Uljanika u jesen prošle godine kad smo promptno reagirali te sam zajedno sa županom odmah otišao do tadašnje ministrice gospodarstva Martine Dalić gdje se istaknula problematika društva i da će biti potrebna pomoć države. Slijedila je zamolba prema Komisiji Europske unije da se odobri državno jamstvo kako bi se ušlo u pripremni program sanacije i u tom razdoblju od 6 mjeseci trebalo je brže reagirati i donositi odluke znajući da nakon polovice srpnja društvu neće biti u mogućnosti za isplatu plaća i da će situacija, ukoliko se program restrukturiranja ne usvoji, biti teža no što je bila početkom godine. Uprava je imala zadatak da se program restrukturiranja i odabir strateškog partnera izvrši, da se dostavi resornom ministarstvu i Vladi RH, da ga ona razmotri, uputi na odobrenje prema Komisiji EU koja ga treba potvrditi s ciljem provedbe programa“ kazao je Miletić. Tezu vijećnika da je Grad Pula kao dioničar od 0,3 ili 0,6 posto dionica odgovoran za problematiku poslovanja društva smatra nekorektnim. „Svi mi skupa želimo da se Uljanik spasi i ponovit ću da su Grad Pula i Istarska županija odmah reagirali čim se saznalo da Uljanik ima poteškoća“, rekao je pulski gradonačelnik.

'Zašto još nema gradskog bazena?'

Drugo pitanje vijećnika Ognjenovića odnosilo se na izgradnju gradskog bazena u Puli, dinamici izgradnje, odnosno zašto još nije izgrađen te kad će biti i tko će snositi odgovornost za kašnjenje radova.

„Ugovorna obveza izvođača radova bila je da se radovi završe u roku od 300 kalendarskih dana. Taj rok je završio 19. svibnja ove godine i Pula sport d.o.o. je od izvođača radova u više navrata primio zahtjev za produljenje roka izvođenja što nismo odobrili. Nastavno na rečeno izvođač će platiti penale u iznosu od 10 posto sukladno zakonskoj regulativi. Osim samog kašnjenja od strane izvođača moraju se uvažiti i vremenski uvjeti kao i određene prenamjene u samom objektu koje su izvedene“ kazao je Glušac te ponovio da kad se odlučivalo o kompleksu bazena težnja je bila ka izgradnji kvalitetnog proizvoda s najboljom i najsuvremenijom opremom i na tome se ustrajalo tijekom cijelog perioda rada. „Smatram da je manje bitno da li će se kompleks bazena otvoriti 15 dana prije ili kasnije, već da je najbitnije da Grad Pula dobije kvalitetan i najsuvremeniji kompleks javnih bazena za sve naše sugrađane“, naglasio je Glušac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa