'izvrtanje teza'

Istarski HDZ: Tekst IDS-ove Deklaracije o Uljaniku neprihvatljiv

2
Nedavni prosvjed Uljanikovaca
Nedavni prosvjed Uljanikovaca

"Vlada RH nije postavljala Upravu, nije birala Nadzorni odbor, nije izrađivala plan restrukturiranja, a nije ni birala „strateškog partnera“. Sve je to činila Uprava Uljanika koja mora snositi posljedice. Nakon sazivanja zajedničke sjednice gradskog vijeća grada Pule i Županijske skupštine Istarske županije, pohvaljujemo inicijativu govora o tematici vezanoj uz Uljanik. Od osamostaljenja Republike Hrvatske, brodogradnja je sufinancirana sa 31,3 milijarde kuna, od toga 14 milijardi za Uljanik i 3. maj. Uljanik je većinski privatna kompanija, za čije poslovanje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima odgovornost snosi Uprava i Nadzorni odbor.", navodi se u priopćenju za medije HDZ-a Istarske županije.

„ Vlada Republike Hrvatske je u siječnju ove godine dala jamstva za sanaciju Uljanika u iznosu od 716 milijuna kuna, što je umogućilo da Uljanik uopće funkcionira prvu polovicu godine. Bez Vlade Andreja Plenkovića, ne bi bilo plaća ni za siječanj, a kamoli za srpanj i kolovoz. Plan restrukturiranja izradila je Uprava Uljanika uz savjetnike i strateškog partnera koje je sama izabrala.“, navodi Jurica Šiljeg, predsjednik HDZ-a Istarske županije.

Šiljeg je istaknuo i ispunjenja obećanja od strane Vlade te napominje kako je sama Vlada, na čelu s premijerom Plenkovićem, Istarskoj županiji donijela više dobiti nego sve druge Vlade do sada zajedno.

„Vlada je ispunila obećanje za isplatu plaća za 4500 zaposlenika Uljanika za mjesec srpanj, a biti će isplaćene plaće i za kolovoz što predstavlja 100 milijuna kuna dodatnih državnih jamstava. Jedino se Vlada u ovoj situaciji ponaša odgovorno. Ne politizirajući i ne skupljajući jeftine političke poene na sudbini radnika Uljanika.“, nastavlja Šiljeg.

„S obzirom da na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije nije sudjelovao nitko iz društva Uljanik d.d. - što je izrazito neodgovorno i nekorektno spram građana Istre, ali i svih hrvatskih poreznih obveznika čijim se novcem sanira brodogradilište i omogućuje isplata plaća radnicima, očekivali smo da će se gosp. Rossanda danas pojaviti na tematskoj sjednici. Bez njegovog sudjelovanja na ovoj sjednici nemoguće je utemeljeno raspravljati i donositi bilo kakve zaključke.“, istaknuo je Šiljeg.

Posebno se je osvrnuo i na odgovornost Uprave i njezinih vodećih ljudi za situaciju u Uljaniku, ističući kako je Uprava izradila plan restrukturiranja te birala strateškog partnera.

„G. Rossanda i Uprava najodgovorniji su za nagomilane probleme društva ULJANIK d.d. - i oni su dužni radnicima, cijeloj našoj Istri, hrvatskim poreznim obveznicima i najširoj javnosti pojasniti okolnosti koje su dovele do nelikvidnosti društva Uljanik d.d. i učinile ga gubitašem. Podsjećamo da je sama Uprava zajedno sa savjetnicima - i nitko drugi - izradila plan restrukturiranja koji se pokazao neprihvatljivim Europskoj komisiji. Uprava je birala strateškog partnera, interesno povezanog s počasnim predsjednikom IDS-a Ivanom Ninom Jakovčićem. To je nešto što potiče sumnju u čitav proces.“, napominje Šiljeg.

„Prema financijskom izvješću društva Uljanik d.d. koje je javno dostupno na stranicama Zagrebačke burze, za prvih 6 mjeseci poslovanja u 2018. društvo bilježi kratkoročne obveze u visini od čak 4 milijarde kuna,  uz preneseni gubitak društva koji je u 2017. iznosio 1,8 milijardi kn. Smatram neprihvatljivim razgovarati o problemima Uljanika d.d. i tražiti rješenja, a da u tome ne sudjeluje odgovorna osoba, odnosno predsjednik Uprave društva koji je svojim činjenjem ili nečinjenjem doveo u nezavidan položaj zaposlenike brodogradilišta, grad Pulu, Istarsku županiju, Vladu Republike Hrvatske i na koncu sve porezne obveznike - čijim se novcem jamčilo za pune knjige narudžbi društva Uljanik d.d.“, navodi Šiljeg.

„Gubitak ugovora još je jedan od niza dokaza da Uprava treba otići i da treba imenovati krizni menadžment koji će Uljanik voditi u ovom kriznom razdoblju. Što nam to ova Uprava Uljanika može još ponuditi, a da to nisu mogli u proteklim godinama ili barem u proteklih 8 mjeseci?“, pita se Šiljeg te apelira i na vodstvo IDS-a na rad Rossande:

„Najmanje što je vodstvo IDS-a moglo učiniti, jest apelirati na g. Rossandu da dođe na zajedničku sjednicu Županijske skupštine Istarske županije i Gradskog vijeća grada Pule. Valjda toliko Puljani, građani Istre i hrvatski porezni obveznici zaslužuju?!?“, navodi Šiljeg.

„Tekst deklaracije čije donošenje predlaže IDS je neprihvatljiv, zato jer navodi neistinite tvrdnje te predstavlja klasično izvrtanje teza kako bi pozornost bila skrenuta s odgovornih osoba. Vlada je dioničar u društvu Uljanik d.d., Uljanik je većinski privatna kompanija, glavni strateški akteri restrukturiranja su Uprava i njezini savjetnici. Radnici znaju tko je odgovoran, radnici znaju kako je Uljanik funkcionirao, radnici znaju gdje treba tražiti odgovorne osobe, zato i prosvjeduju ispred gradske palače. Iz tog razloga apeliramo na gosp. Rossandu da preuzme zakonom predviđenu odgovornost, i omogući društvu da krizni menadžment izvede Uljanik d.d. iz krize.“, zaključio je Šiljeg.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa