Sjednica uživo: Evo što piše u zajedničkoj deklaraciji o Uljaniku!

11
Valter Drandić govori o deklaraciji na zajedničkoj sjednici (foto: HRT)
Valter Drandić govori o deklaraciji na zajedničkoj sjednici (foto: HRT)

U tijeku je zajednička tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Pule i Skupštine Istarske županije na temu aktualne situacije i perspektive Uljanika. Na početku sjednice pročitana je zajednička deklaracija Istarske županije i Grada Pule. Na sjednici je naglašeno kako je Uljanik simbol industrijske proizvodnje ovog kraja te ima poseban emotivan značaj za građane Istarske županije, javlja HRT.

Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić podsjetio je kako je Skupština istarske županije u veljači 2018. godine pozvala sve sudionike u procesu restrukturiranja da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje i povećanje konkurentnosti u cilju očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja. U Deklaraciji se pozivaju svi sudionici u procesu restrukturiranja Uljanika da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i premoštenje financiranja do završetka restrukturiranja. Traži se poduzimanje hitnih mjera, posebno od Vlade usmjerenih u pravcu rješavanja sadašnje krizne situacije s ciljem da Uljanik bude održivo, uspješno brodogradilište.

Jedinstven je stav Istarske županije i Pule da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za kraj kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati, naglašeno je u Deklaraciji. U točki 3 poziva se Vladu da prema Uljaniku ima isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj. Istarska županija i Grad Pula izražava svoju punu spremnost da sve svoje raspoložive resurse stavi na raspolaganje u rješavanju gorućeg problema. Strateškim partnerima poručuju da za restrukturiranje neće podržati nikakve špekulacije sa zemljištem i neće mijenjati prostorni plan koji bi naštetio Uljaniku ili radnicima.

U točki 4 traži se od Vlade RH kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja da u sinergiji sa Upravom, Nadzornim odborom i radnicima hitno nađe rješenje za spas Uljanika. Traže da se učini sve da se sanira šteta uslijed otkazivanja ugovorenih brodova. U točki 5 traži se Vlada aktivno sudjeluje u restrukturiranju i kao vlasnik i kao partner jer jedino ona može, navodi se, s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje u Uljaniku. Traži se da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju kao stratešku djelatnost. Traži se da Vlada osigura stručno, kvalitetno operativno vođenje tvrtke. Tražise uspostavljanje zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država točka.

U točki 6 traži se od svih sudionika da se isključivo vode ciljem spašavanja Uljanika i radnih mjesta posebno vodeći računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika te osjetljivosti ovog procesa bez dodatnog politiziranja. Prema dosadašnjem razvoju situacije, rješenje će ipak morati donijeti Vlada, koja će u četvrtak sjednicu održati u Puli. Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije Rajko Kutlača rekao je jučer u Puli  kako očekuje da se do četvrtka deblokira račun Uljanika, jer se boji da bi radnici u suprotnom mogli prosvjedovati, javlja HRT.

Sjednicu uživo pratite ovdje.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa