Umaška noć uz vatromet za kraj rekordne turističke sezone

0
Na početku Umaške noći
Na početku Umaške noći

Umag, destinacija koja je lani slavila 140 godina organiziranog turizma, te koja je već desetljećima poznata po visokim pozicijama na ljestvici najboljih turističkih rezultata u Hrvatskoj, ove je godine zaokružila svoju lijepu turističku priču na najbolji mogući način, uz živu muziku, ukusnu gastro ponudu i spektakularni vatromet. Umaška noć u organizaciji Grada Umaga, Turističke zajednice grada Umaga i Ustanove Festum, privukla je u subotu, 8. Rujna, godine veliki broj građana, turističkih djelatnika, kao i samih turista. Posebna je svrha održavanja ove manifestacije bila zahvala svim djelatnicima u turizmu, privatnim iznajmljivačima, ugostiteljima te svima onima koji su dali značajan doprinos u postizanju ovako velikog uspjeha tijekom protekle sezone.

Umaška destinacija ove je godine u prvih osam mjeseci ostvarila 408.129 dolazaka, te 2.321.773 noćenja,  odnosno 2 posto više dolazaka i noćenja u usporedbi s istim razdobljem protekle godine. Prvih par dana rujna zabilježila su također porast u odnosu na lani, a obzirom na najave, očekujemo da ćemo i godinu završiti sa plusom od posto.

Na ovaj rezultat utjecalo je doista mnogo faktora. Od sustavnog ulaganja u turističke kapacitete, ulaganja u infrastrukturu, plaže i parkove, ponudu su obogatile i brojne manifestacije koje su se tijekom ljeta održavale u Umagu. „Umagično ljeto“ nudilo je tri programa, za sve ukuse i generacije, i to „Umag(o) summer“, „Umag(o) classica“ i „Umag(o) ethno,jazz&blues“. Tako je Umag ove godine ugostio brojne vrsne izvođače. Bili su tu Marko Tolja & Septet, Ida Gamulin, Ansambl Ex Arte, Virtuosi di Praga, Nevena Reljin & Aleksandar Dujin Orchestra, Acoustic Project, LOLA Sarajevo, I.N.K. Experiment Duo, Ricky Bosazzi, Sergio Preden Gato, Mirko Cetinski, Ivo Perkušić & FADO5, Gustafi, Mauro Staraj & La Banda te mnogi drugi. Osim brojnih koncerata, ove je godine prvi put u amfiteatru parka Humagum održana i predstava. Riječ je o Teatru Naranča koji je pred brojnom publikom izveo plesnu predstavu „Orfej i Euridika“. Amfiteatar parka Humagum ujedno je ovog ljeta predstavljao i pozornicu Ljetnog kina, čime je građanima i turistima ponuđen novi event koji je tijekom sve četiri projekcije okupio zavidan broj gledatelja koji su uživali u filmovima pod vedrim zvjezdanim umaškim nebom. Za ljubitelje kulture, ovo je ljeto MMC galerija Grada Umaga bila domaćin kvalitetnih izložbi, odnosno umjetničkih djela vrhunskih umjetnika Darije Žmak i Dražena Trogrlića. Uz navedeno bogato kulturno-zabavno ljeto, ove su godine, na brojne zahtjeve naših sugrađana,  vraćene Ribarske večeri koje su oduševile kako sugrađane, tako i brojne goste. Većina navedenih manifestacija bila je besplatna, čime su Grad Umag, Turistička zajednica i Ustanova Festum kreirali dodanu vrijednost cjelokupne umaške ponude te podigli kvalitetu zabavnog i kulturnog života u našem gradu.

Pored navedenih manifestacija, turistički je promet doživio rekord i zahvaljujući segmentu sporta. Umag, kao Europski grad sporta 2018., destinacija s izvanrednom sportskom infrastrukturom, bio je i mjesto održavanja priprema brojnih svjetskih klubova i reprezentacija. K tome, doprinos je bio i samih sportskih manifestacija koje su se tijekom godine održavale u Umagu, kao što su ATP Croatia Open, Istrian Wine Run, Istarsko proljeće, Trofej Umag, WKF Premijer karate liga za mlade, Prvenstvo Hrvatske u odbojci na pijesku, a tek slijede i ITF GMP Tennis Cup,  Champions Bowl -juniorsko svjetsko prvenstvo u tenisu, Svjetsko prvenstvo za veterane u tenisu i Istria Granfondo. Od većih manifestacija drugog tipa, nikako ne smijemo zaboraviti na ponovljeni uspjeh posjećenosti Sea Star Festivala koji je predstavljao svojevrsni početak pojačane turističke sezone.

U svakom slučaju, turistički rezultati koji iz godine u godinu daju sve više brojke, svakako su pokazatelj kako je ponuda u Umagu sve zanimljivija, bogatija i raznovrsnija. Svatko od posjetitelja, kao i naših građana, može pronaći ponešto za sebe. Umaška je fešta za kraj „špice“ sezone 2018., godine u kojoj je savudrijski svjetionik, najstariji aktivni svjetionik na Jadranu, proslavio svoj 200. rođendan, svakako predstavljala „šećer“ na kraju još jedne uspješne turističke sezone. Jer, na ovoj je fešti red došao upravo na sve one građane i turističke djelatnike koji su svojim trudom i radom neposredno utjecali na stvaranje visoke razine ponude u Umagu. A i ostali građani bili su pozvani kako bi im završnom feštom, uz spektakularni vatromet, pružali podršku i izrekli im jedno veliko hvala.

Zajednički timski rad, sustavno planiranje, trud i zalaganje svih sudionika umaškog turizma, recept su uspjeha našega grada u okviru turističkog prometa. Ponosan član top pet destinacija u Hrvatskoj svake godine bilježi nove rekorde, a svaki je rekord motivacija za naredni.

Grad Umag čestita svim sudionicima u turizmu sa željom da se nastavi niz te da sljedeća sezone bude još i uspješnija!

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa