Dođite na susret istrijanskih kantadura u Barat!

0

Tradicionalni susret istarskih narodnih pjevača „Zakantajmo istrijanske kante“ održat će se u subotu 9. rujna u Baratu s počekom u 19 sati, kod crkve sv. Petra u Okovima. Ovaj 22. susret istarskih kantadura, kao jedina smotra u kojoj izvođači prezentiraju isključivo istarsko tradicijsko pjevanje, i ove će godine okupiti na desetke izvođača s područja cijele Istre. Uz dvoglasje tijesnih intervala, odnosno pjevanje na tanko i debelo, u Baratu će se moći čuti i bugarenje sjeverne Istre.

Upravo ta činjenica daje posebnu važnost ovoj manifestaciji, s obzirom da se njome direktno doprinosi i očuvanju i promociji ovog folklornog stila pjevanja, zaštićenog i kao kulturno dobro u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske te na listi nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Uz dvoglasje tijesnih intervala, odnosno pjevanje na tanko i debelo, u Baratu će se moći čuti i bugarenje sjeverne Istre. Da je Barat tijekom godina zbilja postao „dom istarskih kantadura“  iz godine u godinu svjedoče upravo kantaduri koji se uvijek u velikom broju odazivaju ovom susretu kojeg svake godine sredinom rujna organiziraju Općina Kanfanar i Danijele Pernić.

Inače, susreti kantadura u ovakvom obliku počeli su se održavati 1996. godine kada je pok. Renato Pernić inicirao prvu takvu manifestaciju čija se lokacija tijekom godina mijenjala, no posljednjih 15 godina domaćinstvo ove manifestacije preuzela je Općina Kanfanar zajedno s mještanima Barata, pa tako i sam program susreta već godinama vodi Davor Ban iz Barata. Po završetku susreta, za sve će sudionike biti organiziran i tradicionalni domjenak uz pjesmu i ples, a u slučaju kiše cijeli će se program održati u društvenom domu u Baratu pored crkve.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa