Dario Šutić slavodobitnik šeste Robotrke na prstenac

0
Na 6.Robotrci na prstenac
Na 6.Robotrci na prstenac

U Barbanu je u subotu, 18.kolovoza, od 10 do 14 sati, u dvorištu crkve u Barbanu, održano završno natjecanje u okviru 6.Robotrke na prstenac. Natjecateljima se prigodnim govorom obratio načelnik općine Barban i predsjednik društva Trka na prstenac  Dalibor Paus, koji je svim natjecateljima zaželio puno uspjeha u natjecanju i koji je otvorio samo natjecanje. U sklopu 6.Robotrke na prstenac su već održana dva natjecanja.

Prvo natjecanje je održano 12.svibnja u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula, sudjelovalo je 69 učenika u 23 ekipe. Drugo natjecanje je održano 9.lipnja u Krku, domaćin je bila OŠ Fran Krsto Frankopan, sudjelovalo je 66 učenika u 22 ekipe. Organizator natjecanja u Barbanu je Društvo za robotiku Istra iz svesrdnu pomoć općina Barban i škole domaćina OŠ Jure Filipovića Barban. Na završnom natjecanju 18. kolovoza  u Barbanu je sudjelovao 55 učenika u 19 ekipa. Ekipe koje su sudjelovale u 6.Robotrci na prstenac su iz Pule, Barbana, Vodnjana, Banjola, Krka, Vrbnika, Čavli,  Poreča, Tara, Fažane, Opatije i Medulina, a na svim natjecanjima je sudjelovalo ukupno 84 učenika.

Tri vožnje, tri načina gađanja prstenca

Robotrka na prstenac je natjecanje u robotici za učenike osnovnih škola na kojem sudjeluju ekipe iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Ekipu sačinjavaju tri člana. Svaka ekipa ima svoje ime. Svaki član ekipe vozi tri vožnje. Da bi mogli sudjelovati na natjecanju, natjecatelji moraju sastaviti i opremiti robote za natjecanje sa motorima za upravljanje robotom lijevo i desno, te motorom za dizanje i spuštanje koplja, kao i senzorima za praćenje crte. Na robota trebaju još montirati i kameru sa koje trebaju moći vidjeti sliku na laptopu. Kamera može biti spojena žično ili bežično.  Da bi mogli što uspješnije upravljati robotom, natjecatelji trebaju još i napisati programe za upravljanje robotom.

U prvoj vožnji natjecatelji upravljaju sa robotom ručno, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili nekog upravljača koji su sami napravili. U drugoj vožnji natjecatelji također upravljaju sa robotom ručno, ali za razliku od prve vožnje, ne mogu vidjeti arenu direktno, nego pokušavaju pogoditi prstenac gledajući sa kamere na robotu sliku na laptopu. U trećoj vožnji robot treba prateći crnu crtu na areni doći do prstenca, a natjecatelji mogu pogađati u prstenac samo dižući i spuštajući koplje. Roboti trebaju preći na areni stazu dužinu 150 centimetara u vremenu od 12 sekundi. Uspješnost pogodaka ovisi o programima koje su napisali i pomoću kojih upravljaju sa robotom.

Natjecatelji mogu u programima podesiti da roboti sporije ili brže skreće lijevo ili desno, brže ili sporije dižu i spuštaju koplje, da manje vrludaju kada prate crtu, trebaju optimalno podesiti sliku sa kamere i naravno imati mirnu ruku i oštro oko. Kao i za svako natjecanju, treba dosta vježbe za koordinaciju pokreta, a za vrhunske rezultate treba malo i sreće. Natjecanje je spoj tradicije i novih suvremenih tehnologija.

Natjecatelji s Krka najuspješniji

Nakon završenog natjecanja sve ekipe su dobile i nagrade za osvojena mjesta koje je osigurala ZTK Istarske županije, a nagrade i priznanja su podijelili ravnateljica OŠ Jure Filipovića Barban Smiljana Vale i predsjednik Društva za robotiku Istra Dragan Pantić.

Priznanje i plaketu za osvojeno prvo mjesto je dobila ekipa Jednorozi, OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, mentor Boris Bolšec, a zlatne medalje i priznanja za osvojeno 1. mjesto su dobili članovi ekipe Gabriel Bajčić, Matej Ban i Dario Šutić. Svi natjecatelji su dobili i ulaznicu za posjet zabavnom parku Aquacolors Poreč, koje im je osigurala općina Barban i društvo Trka na prstenac.

Priznanje i plaketu za osvojeno drugo mjesto je dobila ekipa Prstenac, OŠ dr.Mate Demarina Medulin, mentorica Hatka Adrović, a srebrne medalje i priznanja za osvojeno 2.mjesto su dobili članovi ekipe  Patrik Blašković, Nolan Ilisić i Luka Žufić.

Priznanje i plaketu za osvojeno treće mjesto, nakon drugog kruga pripetavanja sa ekipom Krankšvester sa Krka,  je osvojila ekipa Barban 2, OŠ Jure Filipovića Barban, mentor Mirza Salihović, a brončane medalje i priznanja za osvojeno 3.mjesto dobili su članovi ekipe Vedran Koroman, Nensi Dobran i Dominik Rojnić.

Slavodobitnik 6.Robotrke na prstenac,  s najviše pojedinačno osvojenih punata na sva tri natjecanja je Dario Šutić, član ekipe Krankšvester, KIOK Krk, mentor Boris Bolšec, sa ostvarenih 21 od mogućih 27 punata. Slavodobitniku je pripala i prigodna nagrada, komplet arduino, majica Trka na prstenac, plaketa i medalja za slavodobitnika. Organizacijski odbor 6.Robotrke na prstenac dodijelio je majice Trka na prstenac i drugoplasiranom u sveukupnom poretku, Mladenu Šostaru, iz ekipe Lovci na prstence, Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić, sa ostvarenih 20 punata i trećeplasiranom u sveukupnom poretku, Antoniu Chiavalonu, iz ekipe Oliva Vodnjan, Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić, sa ostvarenih 18,5 punata

6.Robotrku na prstenac su organizirali Društvo za robotiku Istra, Klub informatičara otoka Krka (KIOK), Općina Barban i škole domaćini natjecanja: Industrijsko-obrtnička škola Pula, OŠ Fran Krsto Frankopan Krk i OŠ Jure Filipovića Barban. Pokrovitelji i donatori natjecanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Općina Barban, ZTK Istarske županije, ZTK Pula, Gradovi Pula i Krk, Centar za praktičnu robotiku Pula i škole domaćini natjecanja, Glavani Park, Aquacolors Poreč,  pekara IZO d.o.o., Bienal d.o.o., a u organizaciji samih natjecanja pomogli su brojni volonteri kojima se u ime svih mentora i natjecatelja od sveg srca zahvaljujem.

Robotrka na prstenac je uključena i u program 43. Trke na prstenac u Barbanu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa