Britanka pala s broda tijekom plovidbe iz Pule prema Veneciji

0
Spašavanje Britanke (foto: Obalna straža RH)
Spašavanje Britanke (foto: Obalna straža RH)

Dramatična pomorska, kopnena i zračna potraga za nestalom E.L. (46), državljankom Velike Britanije, pokrenuta je 19. kolovoza u 2.17 sata, slijedom dojave o čovjeku u moru od zapovjednika putničkoga broda 'Norwegian Star', zastave Zajednice država Bahami, a sa kojega su registrirali pad putnice u more tijekom plovidbe iz Pule prema Veneciji, na poziciji 25 nautičkih milja jugozapadno od Maloga Lošinja, odnosno, 45 nautičkih milja jugoistočno od Pule. Odmah po zaprimanju dojave službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu potražno – spasilačku akciju sa službenicima Lučke kapetanije Rijeka, a u potragu je angažirana i Obalna straža sa dva ophodna plovila i potražnim zrakoplovom, koji se u zračnu potragu uključio jutros odmah po razdanjivanju.

O potrazi za nestalom putnicom obaviješteni su i svi sudionici u pomorskom prometu unutar područja potrage, posredstvom obalnih radio posataja odašiljanjem poruke hitnosti (MAYDAY RELAY), od kojih su se neki uključili u potragu, poput putničkih brodova 'Zadar' i 'Celebrity Constellation', dok je putnički brod 'Norwegian Star' u potrazi sudjelovao cijelo vrijeme trajanja akcije.

Kako potraga tijekom cijele noći nije rezultirala pronalaskom, u 03.12h službenici MRCC Rijeka uspostavili su komunikaciju sa kolegama u MRCC Roma, Republika Italija, od kojih su zatražili angažman Talijanskog SAR zrakoplova, koji je opremljen za noćno pretraživanje.

U daljnjoj komunikaciji sa zapovjednikom putničkog broda utvrđeno je kako su članovi posade naknadnim pregledavanjem video - snimki nadzornih kamera ustanovili točno vrijeme pada putnice  u more, sinoć, 18. kolovoza u 23.45h te je s obzirom na taj podatak, jutros u 05.20h korigiran i perimetar potražno – spasilačke akcije.

Kako su kolege iz Talijanskog MRCC Roma povratno javili da nemaju raspoloživi zrakoplov, u MRCC Rijeka je proslijeđeno sukladno prethodno usvojenome Planu akcije te je nastavljeno sa pripremom angažmana potražnog zrakoplova Obalne straže RH tipa 'Pilatus', koji je u zračnu potragu poletio jutros u 06.42h.

Službenici Lučke kapetanije Rijeka, koji su sa spasilačkom brodicom iz sastava LK Rijeka pretraživali dio Malološinjskog akvatorija, jutros u 09.40h dojavili su u MRCC Rijeka o pronalasku ženske osobe u moru nedaleko Maloga Lošinja, a odmah po utvrđivanju identiteta spašene, ista je prekrcana na ophodni brod Obalne straže RH 'Cavtat' te prevezena u Pulu, gdje su je dodatno pregledali djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula. (Foto: Obalna straža RH)

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa