U Raklju održana županijska smotra folklora

0
Na Županijskoj smotri folklora u Raklju
Na Županijskoj smotri folklora u Raklju

Centralna smotra, 53. smotra narodne glazbe i plesa Istre, održala se ove godine na području Puljštine - u Raklju. Smotru je organizirao Savez folklornih društava Istarske županije, KUD „Mate Balota“ iz Raklja, Odbor smotre narodne glazbe i plesa Istre i SAKUD, Pula.

Članovi Odbora Smotre narodne glazbe i plesa Istre jesu: Pietro Demori-Galižana, predsjednik Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre za 2018. godinu (predstavnik talijanske nacionalne manjine), Nevia Kožljan - Barban, zamjenica predsjednika, Gabrijela Peruško Pujas - Pula, Mirna Milanović i Darko Tumpić - Pazin, Maja Livada - Buje, Mirjana Vratović - Buzet, Dean Kliman - Žminj, Franko Zec - Cere, Emil Radovan - Rovinjsko selo, Sanja Matošević - Sv. Lovreč, Ivona Orlić - Poreč, Josip Pino Knapić - Raša i Zoran Karlić - Kršan.

Programu smotre prethodio je mimohod svih izvođača od rakljanske place do pozornice na čelu kojega je bila zastave smotre koju su nosili članovi KUD-a „Mate Balota“, KUD-a „Barban“ i Folklorne skupine Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana. Zastava smotre podigla se uza zvuke velike i male roženice na kojima su Mantinjadu svirali Mihael Glavaš i Erik Žagrić. Na samom početku programa riječima dobrodošlice prisutnima se obratio načelnik Općine Marčana, g. Predrag Pliško, te nakon njega to je u ime Istarske županije učinio pročelnik Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica, koji je proglasio smotru otvorenom.

U ovogodišnjem programu u Raklju sudjelovalo je oko 250 izvođača koje je izabrala prosudbena komisija u sastavu Josip Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan  i dr.sc. Ivona Orlić,  članice, na  tri lokalne smotre: 52. Smotri narodne glazbe i plesa Puljštine 7. srpnja u Peruškima, 39. Smotri narodne glazbe i plesa središnje i zapadne Istre 21. srpnja u Sv. Lovreču i 50. Smotri istarske narodne svirke pjesme i plesa Labinštine- „Labinske konti“ 28. Srpnja  u Labinu-Dubrova. Pjevači i svirači iz cijele Istre, deset kulturno-umjetničkih društava: KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Mate Balota“ iz Raklja,  DKUS „Mendula“ iz Medulina, Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana, Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, KUD „Matko Laginja“ iz Sv. Lovreča, FD „Pazin“ iz Pazina, FD „Cere“ iz Cera, KUD-SAC „Plesarin“ iz Rovinja, RKUD „Rudar“ iz Raše predstavljali su svaki svoj kraj pokazujući veliko blago Istre.

Na ljetnoj pozornici Bolovan čuo se kanat na tanko i debelo, uvršten na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kanat uz roženice, grupna kanta, mantignada, taranjka ili nabrujat uz mih odnosno meh.  Od plesova su se mogli vidjeti stara poljka, balun odnosno balon iz različitih krajeva Istre (ceranski, barbanski, medulinski…), cotić, la forlana i labinski tanac. Sviralo se na velike i male roženice, odnosno sopele, bajs i vijulin, vidalice, šurle, meh. Smotra je bila posvećena 120. obljetnici rođenja dr. Mije Mirkovića-Mate Balote, čije su stihove iz zbirke Dragi kamen i isječke iz romana Tijesna zemlja kroz program interpretirali Mara Valić i Patrick Bolković, povezujući najave izvođača koje je čitao Serđo Valić.

Savez folklornih društava Istarske županije dodijelio je dva posebna priznanja odnosno zahvale: Bepiju Lazariću (88), najstarijem izvođaču s područja Labinštine za doprinos u očuvanju istarske nematerijalne kulturne baštine i Linu Delmoro (84), najstarijem sudioniku talijanske nacionalne manjine na 53. smotri narodne glazbe i plesa Istre za doprinos u očuvanju talijanskog identiteta i istarske nematerijalne kulturne baštine koja su se uručila na kraju programa.

„Na svaken samlju, na svaken piru/ nikad su kantale. / Od bogzna kega vika su tako tarankale/ po cija dan. / Svirači nisu znali miru…“ (Roženice, Mate Balota)

Stihovi iz Balotinih „Roženica“ bili su najbolji uvod u ono što je slijedilo-svečano spuštanje zastave smotre. Uza zvuke Mantinjade, koje su svirali Zdenko Glavaš i Dean Kliman, spustila se zastava smotre te su je domaćini, načelnik Općine Marčana, Predrag Pliško, predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije i KUD-a „Mate Balota“, Josip Percan i predsjednik Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre za 2018. godinu  Pietro Demori, predali načelnici Općine Raša Gloriji Paliska, Ines Kiršić, predsjednici RKUD-a „Rudar“ iz Raše i Josipu Pinu Knapiću, tajniku RKUD-a „Rudar“ i članu Odbora smotre narodne glazbe i plesa Istre, domaćinima 54. Smotre narodne glazbe i plesa Istre.

U revijalnom su se dijelu programa predstavili gosti KUD „Slavko Janković“, Rokovci-Andrijaševci, Vukovarsko-srijemska županija i HKD „Napredak“, Kreševo, Bosna i Hercegovina. Po završetku program zabava se nastavila uz pjevače rodom iz Raklja, legendarnu Lidiju Percan i Serđa Valića te potom Duo Fantasy.

Smotru je pratio velik broj domaćih i stranih gostiju koji su ispunili prostor gledališta te s velikim oduševljenjem pratili program predstavljanja nematerijalne kulturne baštine. Smotra se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Upravnog odjela za kulturu, Općine Marčana, Turističke zajednice Općine Marčana i Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa