Šikuti na Grisiju htjeli doći s 10 ovaca, ravnateljica ih odbila     

0

Članovi udruge Šikuti Machine i etno glazbenik Noel Šuran namjeravali su na predstojećoj izložbi na otvorenom Grisia u Rovinju izvesti performans sa stadom ovaca, no organizator, Muzej Grada Rovinja ih je odbio.

Desetak ovaca prošetalo bi ulicom Grisia za vrijeme održavanja istoimene izložbe. Ovce bi pratili članovi udruge Šikuti Machine (Darko Pekica, Elvis Lenić, Mauro Macan i Andi Bančić), zajedno sa Noelom Šuranom koji bi svirao na tradicijskom instrumentu (mih). Ovce bi bile ograđene i kontrolirano vođene od strane “pastira”.

„Neugodno smo iznenađeni činjenicom da nam je Zavičajni muzej Rovinj (po uputama gradskih otaca) zabranio izvođenje performansa. Naročito nas čudi da se to događa u jednom Rovinju, gradu koji se diči svojom otvorenošću i spolnim, nacionalnim, rasnim i ostalim pravima. Ako se radi o bojazni da ćemo poremetiti redovne turističke aktivnosti grada, vjerujemo da bi turisti uživali u dodatnoj senzaciji, a ako se netko boji zaostalih ovčjih brabonjaka, mi smo namjeravali odgovorno počistiti sav nered.

Uostalom, radi se o ekološkim primjercima Šuranovih ovaca iz Lindara, a barem se u ekologiju danas svi kunemo, kao i u očuvanje nematerijalne baštine. Smatramo da ne moraju brinuti niti zaštitari prava životinja, jer su ovce trebale samo malo protegnuti noge. Ako je pak netko u tom stadu prepoznao sličnost s okolinom u kojoj se kreće i živi, to je isključivo njegov problem a ne naš.

A valja ukazati i na činjenicu da život u Istri nije počeo uz zveckanje čaša terana, malvazije i maslinovog ulja, uz gaming, polo i luksuzne hotele, nego je istarska ekonomija krenula na leđima ribara, težaka i stočara, kojima mi iz Šikuti Machine već gotovo dva desetljeća odajemo počast. Osim što je ovaj slučaj brutalan napad na pravo javnog nastupa i umjetničkog izražavanja, lokalne vlasti su ponovno pokazale da uopće ne razumiju Istru i istarske ljude, iako se u njih bezrezervno kunu“, obratili su se javnosti članovi udruge Šikuti Machine.

Odgovor ravnateljice Muzeja Grada Rovinja

Iz Muzej Grada Rovinja odgovoreno im je da je za realizaciju njihovog performansa „neophodno poduzeti radnje koje osiguravaju sigurnost svih sudionika događaja“, a to podrazumijeva dovoljno prostora za nesmetano odvijanje performansa, sigurnosne mjere zaštite za prolaznike, turiste, promatrače, postupanje sa životinjama na način da nisu ugrožene, prestrašene, da ne pobjegnu među publiku i prouzroče padove, ozljede i rušenje, te dodatne higijenske i sanitarne uvjete.

„Zbog prevelikog broja turista i posjetitelja, parkiranih bicikala, terasa restorana i prodajnih artikala trgovina -  kretanje kroz Balbijev portal , trg Matteotti i u Grisiji je otežano i usporeno za prolaznike. Stado ovaca, ograđenih,  i 5 čuvara koji pomiču ograde neće se moći  pomaknuti s mjesta.

Performans nosi snažnu poruku, ali mišljenja sam da će poteškoće kod izvedbe i vrlo vjerojatni popratni sukobi i prigovori zasjeniti „poruku“.

Muzej Grada Rovinja-Rovigno nije u mogućnosti, u ovom trenutku, osigurati sve potrebne uvjete za sigurno održavanje performansa na predloženoj lokaciji. Stoga ne možemo prihvatiti prijavu za sudjelovanje na Grisiji 2018 s najavljenim opisom“, odgovorila im je Marija Smolica, ravnateljica Muzeja Grada Rovinja. (N.Č.)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa