Tea Bičić i Zdravko Milić laureati Labinskog uzleta likovnosti

0
Tea Bičić i Zdravko Milić
Tea Bičić i Zdravko Milić

Tea Bičić i Zdravko Milić laureati su 22. Labinskog uzleta likovnosti, izložbe koju je 9. kolovoza u Gradskoj galeriji otvorio Borjan Batagelj, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Stručni ucjenjivački sud sastavaljen od povjesničara umjetnosti Branke Arh, Mladena Lučića i Gorke Ostojić Cvajner nagradio je Bičić budućom samostalnom izložbom u Gradskoj galeriji, a Milića otkupom djela za gradsku zbirku.   

Tema ovogodišnjeg LUL-a bila je preobrazba stvarnosti. Radove je prijavilo dvadeset i šest umjetnika od čega su za izložbu odabrani radovi dvadeset i dvoje.

„Teu Bičić na zanimaju detalji, niti aluzije na stvarnost. Važan joj je naboj crno-bijelih odnosa plohe i okomitih linija, koje usklađuju strane i uspostavljaju balans, a svojim neovisnim kretanjem ostvaruju vlastitu protežnost duboko povezanu s korijenima života“, kaže Branka Arh o njenim slikama od nazivom „Trag zemlje“.

Ocjenjujući Milićev rad pod nazivom „Dreamdrom“ ističe da je autor „intrigantnim komunikacijskim jezikom stvorio vizualno atraktivnu intermedijsku likovnu priču o Angealusima i Dreamdromu, koji otvaraju široke i daleke predjele snova, prostora kojima njegova stvaralačka mašta korača bez zapreka i međa“.  

„Zatečena sam! Najljepše je kada vas doma priznaju jer dok doma ne dobijete nagradu, sve druge su manje vrijedne“, kazala je Bičić nakon proglašenja. 

„Posebno mi je drago što sam nagradu dobio na izložbi koja je održana u Gradskoj galeriji. Ovdje imamo priliku predstaviti se s više radova i to omogućava bolji pregled labinskog likovnog stvaralaštva“, kazao je Milić.

Na novu eru LUL-a, koji se dvadeset i jednu godnu održavao u Loži, osvrnula se i voditeljica programa, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Grada Labina Loredana Ružić Modrušan. 

„U protekla dva desetljeća imali smo cjelodnevna dežurstva, noćne stražare, bilo je kiše i oluja pred kojima je trebalo sklanjati radove, a i krov je nekad davno prokišnjavao. Bilo je i komičnih situacija: rad jednog umjetnika postavili smo naopačke, pa je on intervenirao i okrenuo ga. Važan je kontakt s publikom i vjerujem da će Gradska galerija otvoriti i vrata i prozore da bi Labinjani i gosti mogli osjetiti dušu labinskih likovnih umjetnika“, poručila je Ružić Modrušan.      

Osim laureata izlažu Eni Blašković, Emil Bobanović Ćolić, Paola Valeria Bonamassa, Katja Ćus, Josip Diminić, Mirta Diminić, Milenko Dundara, Vera Kos Paliska, Ester Kranjac, Branko Mohorović Ticić, Orlando Mohorović, Karlo Paliska, Gloria Sellan, Sunčana Simichen, Vinko Šaina, Narcisa Adalgisa Škopac, Davorka Vadanjel, Ivona Verbanac, Ljiljana Vlačić i Rosana Zupičić Smoković. 

Posjetitelji izložbe mogu svratiti u crkvicu Sv. Stjepana preko puta Gradske galerije gdje izlažu studentice Silvija Golja, Marina Rajšić i Nicol Načinović. (Tekst: Robi Selan, foto: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa