Zelena Istra

Za dlaku izbjegnuta tragedija na gradilištu Ski lifta u uvali Valovine

0
Gradilište Ski-lifta u uvali Valovine
Gradilište Ski-lifta u uvali Valovine

Potaknuta brojnim pozivima građana nakon što je 8. kolovoza na gradilištu Ski lifta u pulskoj uvali Valovine u more puno kupača pala 15-metarska željezna konstrukcija, Zelena Istra je 9. kolovoza uputila Gradu Puli još jedan zahtjev ta zaustavljanje radova i ukidanje koncesije za izgradnju spomenutog objekta.

Zelena Istra općenito prosvjeduje zbog nastavka radova: u more je bačeno više desetaka tona teških betonskih blokova, u okruženju kupača te na stanište periski na dnu.      

U nastavku donosimo dopis Zelena Istre u cijelosti.

„Građani su zvali policiju, koja je rekla da nije nadležna, no svejedno su kasnije viđeni na lokaciji, ali nije nam poznato jesu li išta poduzeli. U Lučkoj kapetaniji je g. Mirko Gruber izjavio pozivatelju da u tom slučaju nisu nadležni.Na drugi poziv građana rekli su da će izaći na lokaciju, ali nisu viđeni. Što je vrlo zanimljivo s obzirom da je upravo kapetanica Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc zabranila održavanje plivačkog maratona u organizaciji Inicijative građana i Zelene Istre oko koncesije iz sigurnosnih razloga, premda se radilo o nedjelji, kada se radovi ne izvode, i ruta maratona nije ulazila u područje pod koncesijom. Kako to da je izostala isto tako promptna reakcija Lučke kapetanije u slučaju gradilišta u moru koje nije ograđeno pa kupači i plovila ne znaju za njegove granice. Jučer je sigurnost kupača zaista bila ugrožena, no radovi su obavljeni, unatoč pozivima građana institucijama nadležnima za nadzor pri izvođenju radova, bez ikakih zapreka.  Nadležno Komunalno redarstvo Grada Pule nije se ni javljalo na telefon. Zar moramo čekati da netko bude ozlijeđen da bi netko reagirao?

Svjestan toga, investitor je izjavio da je od Grada Pule zatražio produljenje roka potrebnog za izgradnju ski-lifta, no Grad Pula to dopuštenje nije izdalo.

Prema Ugovoru o koncesiji, nadzor nad izvršenjem odredbi Ugovora provode Upravni odjel za porstorno uređenje, komunalni sustav i imovinu te Upravni odjel za financije i opću upravu.

U odgovoru Grada Pule Zelenoj Istri od 27. srpnja stoji: "Slijedom navedenih zakonskih odredbi, člankom 19. Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja ski-lifta na lokaciji "Uvala Valovine" u Puli, uređen je postupak jednostranog raskida ugovora. Stavkom 2. istog članka, određeno je da davatelj koncesije prethodno mora, prije pokretanja postupka oduzimanja koncesije ili jednostranog raskida ugovora,  pisanim putem upozoriti ovlaštenika koncesije o svojoj namjeri te mu odrediti rok od 30 dana za otklanjanje razloga za oduzimanje koncesije i za izjašnjavanje o istima. Sukladno važećoj zakonskoj i podzakonskoj regulativi, Grad Pula je dostavio obavijest ovlašteniku koncesije i odredio mu rok od 30 dana za izjašnjavanje o istom. Očitovanje i izjašnjavanje ovlaštenika još nije zaprimljeno, međutim važno je za napomenuti da zadani rok od 30 dana još nije istekao." 

Čudno je da je Grad kao razlog za eventualni raskid Ugovora o koncesiji naveo neovlašteno nasipavanje mora i obale tucanikom, ali ne i istek roka za izgadnju predviđenog Ugovorom. Jedan od mogućih razloga za ukidanje koncesije je i onečišćenje pomorskog dobra, koje se dogodilo nasipavanjem tucanika u more, koje će još dugo biti prisutno na lokaciji. Ni inspekcija zaštite okoliša, ni Komunalno redarstvo niti Lučka kapetanija, unatoč našim prijavama,  nisu poduzeli ništa - koliko je nama poznato.

Drskost izvođača radova prelazi svaku granicu: prije nekoliko dana izvodio je bučne radove na obali od 21 do 1 sat poslije pola ponoći, što je dokumntirano video snimkom. To smo prijavili Inspekciji rada i Komunlanom redarstvu, no nitko nam nije odgovorio.

Pozivamo Grad Pulu još jednom da osigura poštivanje propisa i onemogući daljnje radove te da ukine koncesiju za ski-lift. 

I danas je brod na lokaciji, donio je drugi blok spreman za bacanje u more opet u okruženju plovila i kupača. Jučer je betonski blok bačen u more zajedno s  PVC podlogom - najlonom koji služi kod pripreme da se betonski blok ne bi zaljepio za podlogu.  Blok se baca na stanište periske“, stoji u priopćenju kojega u ime Inicijative građana Pule za ukidanje koncesije za ski-lift i Zelene Istra potpisuje Dušica Radojčić.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa