Bookeri prevaranti vrebaju rivom u Vrsaru

0
Riva u Vrsaru
Riva u Vrsaru

Nakon što nas je mladi bračni par obavijestio o nekulturnom bookeru iz Vrsara koji ih je prevario, odlučili smo istražiti slučaj.

Kolegica i ja smo otišli do vrsarske Rive, pronašli bookera o kojem su nas oštećeni obavijestili. Predstavili smo se kao zaljubljeni par te ga upitali o usluzi prijevoza taxy - čamcem do osamljenog otočića Lunga, udaljenog petstotinjak metara, na kojem možemo provesti popodne u miru i privatnosti. Također, namjerno smo napomenuli da smo domaći i da si nismo u mogućnosti priuštiti uslugu skuplju od 150 kuna.

Mladić iz Dalmacije, T. Z. (31.), koji je legalno zaposlen kao booker jednog od brodova namijenjenog za turističke izlete, drsko je i podrugljivo razgovarao s nama. Meni je govorio da bih, ako sam pravi frajer, trebao iznajmiti gliser za sebe i ,,žensku''. Spominjao je kako mi to može srediti. Postavljao mi je i neugodna pitanja: ,,Koliko zarađuješ? Koji posao radiš?''. Slagao sam mu kako radim u trgovini prehrambenih proizvoda, nakon čega se on pred kolegicom (za koju je mislio da mi je cura) pohvalio kako on zarađuje jako puno.

Na kraju, ponudio nam je prijevoz taxy – čamcem do otoka Lunga, udaljenog petstotinjak metara po cijeni od dvije stotine kuna. Kulturno smo odgovorili kako zbilja nismo u mogućnosti platiti preko 150 kuna, da nam je žao i kako ćemo pokušati naći bolju ponudu. Baš kada smo odlučili otići, zaustavio nas je i rekao kako nam ipak može srediti prijevoz do otoka Lunga za 150 kuna. Izdao nam je nepotpisan račun bez pečata koji je glasio na firmu što vozi turiste na izlete brodom i rekao da nam je to putna karta za taxy čamac.

Inače, taxy čamac je bio pod okriljem posve druge firme od one u čije nam je ime dao račun.

Nakon što smo se ukrcali na taxy čamac, shvatili smo kolika je prijevara u pitanju. Skiper se zgrozio kada smo mu rekli da nam je booker ponudio, po cijeni od 150 kn, prijevoz do osamljenog otoka, udaljenog petstotinjak metara od obale. Rekao nam je kako je u pitanju nesporazum i kako je isti booker naručio za nas put do otoka Sveti Juraj, udaljenog tek stotinu i pedeset metara, na kojem nema privatnosti za mladi par.

Shvativši kako je isti booker prevario nas i skipera, upitali smo kolika je cijena do otoka na koji nas vozi. Rekao je kako je u pitanju cifra od 100 kn, da svaki vozač na vrsarskoj Rivi vozi do otoka Sveti Juraj po toj cijeni i da samo treba doći do ,,taxy boat'' štanda kojih ima puno u Vrsaru.

VLASNIK FIRME ZA BRODSKE IZLETE ZGROŽEN ČINOM SVOGA DJELATNIKA!

Sljedećeg dana, odmah ujutro, telefonski smo kontaktirali vlasnika firme za brodske izlete i predstavili se kao istraživački novinari. Poslali smo mu fotografije bookera koje smo potajno snimili, fotografiju ilegalnog računa kojeg je njegov djelatnik izdao. Vlasnik firme se zgrozio zbog toga što je njegov zaposlenik učinio, najstrože osudio taj čin, rekao kako je strogo upozoravao svoje bookere da ne čine takve stvari. Uredno nam je i iskreno dostavio sve podatke koje smo zatražili. Također, zamolio nas je da njegovo ime i naziv njegove firme ne spominjemo u medijima, što smo odlučili ispoštovati.

Dogovor s bookerom očito je bio osamljeni otok udaljen petstotinjak metara od obale po cijeni od 150 kn, no platili smo uslugu koju nismo tražili, odnosno prijevoz do otoka prepunog ljudi udaljenog stotinu i pedeset metara od obale. Također, bookerov čin je mogao pravno ugroziti vlasnika firme za taxy čamac, a ponajviše vlasnika firme u kojoj je zaposlen.

JAVIO NAM SE I BOOKER

Dva sata nakon što smo se čuli s vlasnikom firme za brodske izlete, nazvao nas je i booker kojeg je njegov gazda obavijestio da je pao u zamku istraživačkih novinara. Ispričavao se, priznao da nas je prevario za sitan novac i oko lokacije odlaska, cvilio kako je siromašan i da zato čini takve stvari. Naveo je kako mu mama ima slabo srce i moljakao nas da ne objavimo njegove fotografije, odnosno da mu bar cenzuriramo lice. Usprkos njegovoj drskosti i implicitnim uvredama na socijalnoj osnovi koje smo doživjeli dan ranije, ipak smo odlučili prikriti njegov identitet.

Na kraju, poanta naše istrage nije bila usmjerenja protiv jednog bookera već opća borba protiv takve vrste kriminala koji je u Istri učestala pojava, koji obično ima puno veće razmjere nego naš slučaj, pogotovo kada su strani gosti u pitanju. (Z.A.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa