GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Martinčić, Uljanik i besmislene zabrane konzervatora

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Vražje su vrućine pripekle u Puli! Temperature su prešle tridesetak celzijevaca i rijeke turista i građana Pule lagano se tope pod žarkim suncem. U tim i takvim vremenskim nepogodama, šta se uopće normalno i zanimljivo može dešavati u gradu koji još uvijek nije postao glavni grad županije, koji je odavno izgubio svoj mentalitet i urbani identitet i koji je pun proturječnosti kao i lubenica koštica? Pa još o tome nešto pametno i suvislo napisati...

Naravno, koga za sve to briga, osim dežurnog kroničara, koji osim što je od vladajuće kaste proglašen „personom non grata“ uredno bilježi sve gradske probleme i tužne ispovijedi nezadovoljnih građana.

Ukiseljene žalbe i memljivi konzervatori

„Nikakav odgovor još nisam dobio na moju žalbu, a već su prošla skoro tri mjeseca kako sam je podnio nadležnom organu!“, govori mi Marko Martinčić, temeljni stup IDS-a kojeg je zadesila huda sudbina izbacivanja iz stranke jer je navodno „velike stranačke tajne odavao neprijateljskom SDP-u“.

„Doduše nema mi tko ni odgovoriti dok se predsjednik IDS-a Boris Miletić ne vrati sa godišnjeg odmora. Pa neće mi valjda odgovoriti profesor Valter Boljunčić, koji je zadužen da žalbu primi, udari pečat, na nju zapiše datum i protoklira je službeno, te potom pita svog šefa šta da odgovori podnositelju žalbe!?“, konstatira ražalovani Martinčić, očekujući uporno poštara da mu donese odgovor na žalbu.

Međutim, dok nadležni birokrati IDS-a nisu u stanju ni tri mjeseca riješiti najobičniju unutarstranačku žalbu, konzervatori u Puli rade kao u trostrukom sastavu. Koju god ideju netko da predloži, ti veleumni mudroseri kulture zabranjuju!

Nakon što su zabranili uređenje Giardina, pa postavljanje spomenika Mate Parlova na Korzu, ovi mudri saprofiti kulturne baštine u startu su odbili ideju o realizaciji broda – garaže na pulskoj rivi. Po njihovom svepametnom mišljenju, ta bi plutajuća garaža nagrdila vizuru pulske luke. U koju bi valjda samo oni buljili, jer žitelji Pule to nikad nisu činili u zadnjih 165 godina, otkad je Pula postala vojni grad i glavna luka Austro – Ugarske mornarice.

No, teško je polemizirati s konzervatorima koji su iznad svih zakona i koji moraju ljubiti dupe pojmu demokracije! Jer na sve zabrane koje su donijeli u demokratsko vrijeme, u „mračnom socijalizmu“ bi zbog tih odluka odavno polirali i glancali pločice zahoda u nadležno kazneno – popravnim instuticijama. I to zato jer bi svojim odlukama direktno utjecali na zaustavljanje napretka i razvitka grada, a samim time bili proglašeni neprijateljima radničke klase, pa možda čak i kontrarevolucionarima.

U demokraciji, srećom, konzervatori imaju jedinstvenu priliku da pametuju o svemu i svačemu i da se njihove kojekakve besmislene zabrane doživljavaju kao briga za kulturno nasljeđe, a ne kao direktan sukob protiv progresivnih ideja i napretka grada.

Ali šta mene briga za konzervatore i njihovo mišljenje, do kojega držim kao do zahrđale konzerve mesnog narezka? Neka se s tim memljivim djelatnicima kulture bave nadležne gradske službe. Koje dakako nemaju ni milimetra građanske hrabrosti da im se suprostave, a kamoli da građane animiraju da se i oni uključe u javni bunt protiv kojekakvih suludih konzervatorskih zabrana. Kako na javnim, tako i na privatnim objektima u Puli.

Potonuće i brodolom Uljanika

A za svo to vrijeme nekad dično i svjetski slavno brodogradilište Uljanik doživjelo je novu havariju! Naime, Uljanik Grupa prvo je polugodište završila s gubitkom od 364,8 milijuna kuna, što je povećanje za otprilike tri puta u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 113,3 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća objavljenog u javnosti. Ukupni su prihodi Grupe iznosili 838,2 milijuna kuna i smanjeni su 44 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji iznose 637,9 milijuna kuna i manji su za 46 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Ovi katastrofični podaci sasvim razvidno govore da Uljanik tone lagano na dno i da mu nikakve financijske injekcije kontroveznog investitora i tajkuna, strateškog partnera Danka Končara neće pomoći. No, članovi Uprave nisu ni najmanje zabrinuti. Visoke plaće i dalje primaju, voze se u raskošnim službenim automobilima, nose se i dalje skupocjena odijela i besprijekorno opeglane košulje. Isti ti nalickani i naprlitani menadžerčići koji su svojim nečinjenjem i svjesnim odlukama doveli brodogradilište u milijunske gubitke i dalje upravljaju istim tim Uljanikom.

U ovom „Monty Phyton show programu“ svakako je za istaknuti i imbecilno ponašanje radnika i zaposlenika koji se nisu udostojili Upravu niti smijeniti, a kamo li je pobacati u more i prijaviti je nadležnim istražnim organima zbog zlouporabe ovlasti i položaja i svjesnog guranja brodogradilišta u planirane gubitke.

Jalovo Gradsko vijeće otišlo na aktivni godišnji odmor

Ali koga je to briga da se u vrelim danima kolovoza bavi tom problematikom? Sindikati koji djeluju u Uljaniku i Grad o svemu tome i dalje mudro šute,a Državno odvjetništvo i policija, čini se, imaju i pametnijeg posla. Najbitnije je da špica turističke sezone protiče u redu i miru i da se uzme toliko očekivana lova od pridošlih turista. Sve su akcije usmjerene ka tome i nije sada potrebno talasati o problemima, koji će nas ionako sačekati na jesen.

A na zasluženi ljetni odmor otišlo je i pulsko Gradsko vijeće, koje je na svojoj zadnjoj sjednici pokazalo svu  bemislenost svog djelovanja i tobožnjeg rada. Naime vijećnici vladajućih pitali su pročelnike Upravnih odjela istih tih vladajućih o temama koje su mediji pod kontrolom vladajućih već odavno elaborirali i objavili detaljno i na široko sve o tome. A što će reći da gradski vijećnici ili ne čitaju sebi naklonjene medije ili im pitanja za aktualni sat sastavlja netko tko zaista nema pojma šta se zapravo događa u ovome gradu. Nažalost, zato i Gradsko vijeće svojim radom i društvenim utjecajem predstavlja tek ukras demokracije, odnosno članovi stranaka u njemu provode svoje sitne stranačke politike, a ne bave se stvarnim i realnim problemima svih žitelja Pule. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa