Porečko pulski biskup Kutleša postaje zagrebački nadbiskup?

0
Mons. dr. Dražen Kutleša
Mons. dr. Dražen Kutleša

Papa smjenjuje kardinala Bozanića: novi zagrebački nadbiskup bit će Dražen Kutleša, naslov je kolumne Zdravka Milinovića u današnjem broju Globusa. Glavni urednik vodećega hrvatskog političkog tjednika piše da je Vatikan, prema svemu sudeći, već razriješio kardinala Josipa Bozanića s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa. “Objavit će to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je ‘proces odlaska’ koji može završiti i Bozanićevim umirovljenjem, jer ‘kardinale se ne smjenjuje’.” Milinović u svom uvodniku u Globusu kaže da je najvjerojatniji nasljednik kardinala Bozanića monsinjor Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup, piše Globus.

Potvrdu da se zaista nešto događa na relaciji Vatikana i Kaptola dalo nam je i nekoliko istaknutih svećenika koji dobro poznaju i vatikanske prilike. Kažu, sve to još nije gotovo, ali o najavi promjena u Zagrebu već se naveliko govori. “Ima samo jedan problem, a to je da kada se unaprijed nekog ‘proglasi biskupom’, vatikanski vrh reagira tako da ga ne imenuje. A kada bi se to u ovom slučaju dogodilo biskupu Kutleši koji bi trebao postati zagrebački nadbiskup, bila bi to nevjerojatna šteta za Crkvu. Jer, riječ je o izuzetnom čovjeku, kojeg se samo može poželjeti”, rekao nam je o najavi teksta u Globusu jedan visoki izvor s Kaptola.

I svi ostali s kojima smo razgovarali puni su hvale za porečkog i pulskog biskupa, ujedno i u vrijeme kada je postavljen za najmlađeg hrvatskog biskupa. Zdravko Milinović u svojoj kolumni piše da nije slučajno izbor pao na njega. Studirao je u Rimu s današnjim dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i godinama je bio važan kotač u vatikanskoj hijerarhiji. “Poslan je da riješi slučaj Dajla, vrlo osjetljiv financijski problem između Kaptola i Vatikana. A nakon svega imenovan je na čelo Komisije HBK za odnose s državom. Budući da je bilo uobičajeno da taj politički iznimno važan posao vodi prvi čovjek Crkve u Hrvata, dakle zagrebački nadbiskup, a ne neki ‘provincijski biskup’, već tada je bilo posve razvidno da Bozanić odlazi, a Kutleša dolazi”, javlja Globus.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa