Dođite u Umag na Dane rajčice

0
S konferencije za novinare
S konferencije za novinare

Tradicionalno, i ove godine se u Umagu održava humanitarno-kulinarski projekt „Dan rajčice“ u organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umag, u partnerstvu s Istarskom županijom i Udrugom proizvođača rajčice za preradu „Pomidor“ Umag. U prikupljanju novca za nabavu radiološkog uređaja za umaški Dom zdravlja sudjelovat će i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegovi zamjenici te direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović, koji će brojnim posjetiteljima po promotivnim cijenama dijeliti porcije tjestenine s proizvodima od rajčice. Program Dana rajčice predstavili su na konferenciji za medije 24. srpnja 2018. godine u umaškoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović te direktor Razvoja poljoprivrede Podravke dr. sc. Zdravko Matotan.

Dan rajčice će biti održan u četvrtak 26. srpnja, počevši s tradicionalnim stručnim skupom u jutarnjim satima, na kojem će ugledni strani i domaći stručnjaci govoriti o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice. Stručni skup, koji će okupiti kooperante iz cijele Istre, bit će održan u Gradskoj vijećnici s početkom u 10:00 sati, a završit će dodjelom priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice. Predviđen je i obilazak proizvodnih i pokusnih polja na kojima poljoprivredni stručnjaci Podravke predstavljaju najnovije metode uzgoja kvalitetne rajčice.

“Tradicionalna manifestacija „Dan rajčice“ simbolično obilježava početak prerade rajčice na našem području, kao i njezinu stoljetnu tradiciju u našem kraju. Današnji stručni skup od iznimnog je značaja za gospodarstvo Grada Umaga, obzirom da se na istom mjestu susreću naši poljoprivrednici i stručnjaci predavači te na jednom mjestu mogu dan posvetiti savjetovanju i razmjeni iskustava. No, važno je svakako napomenuti i činjenicu kako ova manifestacija ima i humanitarnu notu. Naime, u večernjim satima tijekom Fešte od rajčice, jedne od najposjećenijih manifestacija u Umagu, svake se godine prikupljaju sredstva u humanitarne svrhe. Iz godine u godinu prikupljena su sredstva sve veća, čime naši sugrađani i brojni turisti pokazuju svoje veliko „humano“ srce.” naglasio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

 „Fešta od rajčice“, humanitarno-kulinarska priredba tijekom koje će Podravkini promotori kulinarstva zajedno s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza prirediti preko 1300 kg različitih namirnica po promotivnim cijenama, zasigurno će i ove godine postići velik uspjeh.

„Fešta od rajčice svakako je najpopularnija zabavno-gastronomska manifestacija koja svake godine privuče sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja. Na ovoj manifestaciji prilika je da se osjeti tradicija, kušaju ukusna hrvatska jela na bazi rajčica, zabavi uz domaću glazbu te doživi duh prave zabave.“ naglasio je direktor TZ-a Umag Milovan Popović.

Osim humanitarno-kulinarske note, „Fešta od rajčice“ će ponuditi i dobru zabavu jer će na središnjem gradskom trgu u 20:00 sati nastupiti domaći Puhački orkestar „Naša sloga“ Babići i umaške mažoretkinje, nakon čega slijedi Lino igraonica za najmlađe, izvanredna zabava uz bend Proleteri, ukusna tjestenina s proizvodima na bazi rajčica, javno ocjenjivanje novih sorti konzumne rajčice i proglašenje sorte godine te natjecanje za izbor najveće istarske rajčice.

„Prošle je godine u jedinoj hrvatskoj tvornici za preradu rajčice prerađeno 12.000 tona rajčice s istarskih polja. Ove godine se očekuju iste količine, obzirom da je riječ o postignutom tehnološki maksimalnom kapacitetu tvornice. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, koja ima i edukativni karakter, puno je učinjeno na razvoju tehnologije njene proizvodnje u Istri i stalnom povećanju njene kvalitete. Zahvaljujući upravo kvaliteti, proizvodi od istarske rajčice široko su prihvaćeni na svim tržištima svijeta na kojima posluje Podravka. Podravka je ove godine značajnije investirala u nove linije za preradu, čime će biti povećan dnevni kapacitet prerade i smanjena gužva u prijemu.“ istaknuo je dr. sc. Zdravko Matotan, direktor Razvoja poljoprivrede Podravke, začetnik ove manifestacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa