SDP Pule:

Povećanje boravišne pristojbe koristit će Turskoj i Grčkoj

0
Peđa Grbin i Sanja Radolović
Peđa Grbin i Sanja Radolović

Press konferenciju u Puli na temu predloženog povećanja boravišne pristojbe održali su 24. srpnja Sanja Radolović, predsjednica SDP-a Pule i Peđa Grbin, potpredsjednik SDP RH. U uvodnom obraćanju Sanja Radolović i Peđa Grbin istaknuli su zanimljiv odabir trenutka za provođenje javne rasprave o predloženom povećanju boravišne pristojbe. Usred svjetskog prvenstva u nogometu, bez usuglašavanja s dionicima u turizmu kako bi u trenutku slavlja i veselja, radi dobrog rezultata naše reprezentacije, iskoristili priliku i progurali odluku koja nije u interesu razvoja turizma u Republici Hrvatskoj.

Na predloženo povećanje boravišne pristojbe, svoje primjedbe i protivljenje predloženoj odluci izrazili su: Hrvatska gospodarska komora i TZ Istarske županije. Peđa Grbin ističe da Vladini razlozi poput ''provođenja aktivnosti za očuvanje atraktivnosti Hrvatske koja nudi pregršt prekrasnih mjesta za posjetiti, te je potrebno uložiti znatna sredstva, kako bi se, ne samo predstavile ljepote Hrvatske, nego i očuvale njezine prirodne ljepote, pejzažna slikovitost i ekološka očuvanost, što su važna obilježja i motivi dolaska u Hrvatsku, kao i važna obilježja za razvoj i budućnost nautičkog turizma“ nisu ništa drugo nego obrazloženje kojim Vlada kamuflira da Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) treba više novaca koji se među ostalim troši na upitne stvari poput studijskih putovanja inozemnih predstavnika medija na temu jedrenja, tura po otocima, krstarenja, posjeta nautičkim sajmovima itd.

Već je došlo do povećanja za ovu godinu

Nadalje ističe da je boravišna pristojba, kao najizdašniji prihod turističkih zajednica, već povećana za 2018. godinu, a još uvijek nema projekcije koliko su zbog toga rasli prihodi turističkim zajednicama. U nastavku izlaganja iznio je podatke o dosadašnjim financijskim rezultatima koje sama Hrvatska turistička zajednica navodi u svojim financijskim izvješćima. Tako je HTZ u: 2015. od boravišne pristojbe uprihodila 112.847.328 kuna, 2016. godine 119.776.631 kuna a lani 127.607.478 kuna.

Dakle, bez povećanja koje se dogodilo počev od 1. 1. 2018. godine, HTZ je u 2 godine od boravišne pristojbe uprihodila otprilike 15.000.000 kuna, odnosno 13,1 % više. Kada se pogledaju ukupni rezultati boravišne pristojbe, u tom razdoblju prikupljeno je: 2015. od boravišne pristojbe 410.000.000 kuna, godinu kasnije 434.718.886 kuna te 2017. 463.941.639 kuna.

Podaci o iznosu boravišne pristojbe uplaćene HTZ-u su iz objavljenih financijskih izvješća HTZ-a, a o ukupno prikupljenoj boravišnoj pristojbi iz obrazloženja odluka Vlade RH-a za boravišnu pristojbu za 2017., 2018. i 2019. te se razlikuju od podataka koje je HTZ objavljivala na svojim stranicama za 2015. i 2016. Iz Tablice koja je priložena na konferenciji vidljivo je da je 2017. godine, prilikom pripreme uredbe o boravišnoj pristojbi rađena projekcija za 2017. i 2018. godinu iz koje je vidljivo: da su stvarni prihodi od boravišne pristojbe u 2017. bili veći za 7,5 milijuna kuna od očekivanih, da je za 2018. očekivano povećanje na 538.744.188 kuna, odnosno 128.000.000 više nego što je prikupljeno u 2015. godini te da je povećanje prikupljene boravišne pristojbe od 2015. do 2017. godine iznosilo 13,1%, a po projekcijama Vlade RH do 2018. godine čak 31,4%!

Nastavno na Grbinovo izlaganje Sanja Radolović istaknula je da projekcija kao što je rađena 2017. godine nije priložena dokumentu koji je bio u javnoj raspravi, tako da nije poznato koliko se očekuje više naplatiti u 2019. godini. Kako bi na jednostavan način dočarala predviđeno povećanje, Radolović je koristila primjer Pule. Osnovni iznos boravišne pristojbe u sezoni za mjesta u razredu A, kao što je Pula, povećat će se sa 8 na 10 kuna – povećanje od 25%.

Povećanje u Puli s 300 na 345 kuna po ležaju

Smještaj u domaćinstvu u mjestima razreda A, kao što je Pula, povećat će se sa 300 na 345 kuna po ležaju – povećanje od 15%. Nadalje Radolović ističe da: ''Boravišna pristojba za nautičare ide u korekciju i u dobrom dijelu smanjuje se u odnosu na 2018. godinu na što smo prije godinu dana ukazali na tiskovnoj konferenciji i više puta u Saboru – ali ne u svim segmentima: npr. vlasnicima plovila od 5 do 9 metara, koji plaćaju pristojbu za razdoblje do 8, do 15, do 30 ili do 90 dana iznos se dodatno povećava!“

Kada se uzme u obzir da je bez povećanja iznos prikupljene pristojbe u samo dvije godine povećan za 13,1%, a da se s povećanjem iz 2018. očekuje porast od čak 31,4% u odnosu na 2015. godinu, jasno je da se radi o proizvoljnom i paušalnom povećanju nameta na uštrb poduzetnika i građana koji žive od turizma. Umjesto da se zadovolje postojećim povećanjem pa pokušaju racionalizirati svoje poslovanje HTZ i TZ-ovi posežu za najjednostavnijom metodom povećanja prihoda – dizanjem pristojbi, a da je sve više upitno što turistički sektor dobiva zauzvrat – ističe Radolović.

Kada se na sve pridoda povećanje PDV-a na ugostiteljstvo s 13% na 25%, jasno je da Vlada RH nedostatak reformi i promašaje na drugim područjima pokušava kompenzirati ''mužnjom'' jedinog uspješnog gospodarskog sektora u RH – turizma. Zaključno Grbin i Radolović ističu da iz obrazloženja odluke koju je Vlada RH uputila u javnu raspravu ne proizlazi niti jedan jedini valjani razlog za povećanje iznosa boravišne pristojbe u 2019. godini.

Grbin je podsjetio da već sada u ovoj sezoni u mjesecu srpnju postoji određena rupa u popunjenosti kapaciteta na Jadranu, a da s ovakvim potezima ne idemo u korist rasta turizma već ka dodatnom slabljenju. Završno obraćanje imala je Sanja Radolović gdje je istaknula ''kako nitko izuzev HTZ-a neće imati koristi od navedenih povećanja, već će to samo dobro iskoristiti za turistički razvoj zemlje poput Grčke i Turske''.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa