Festival književnosti Červar Porat

Pobijedila priča o Njemici koja dolazi na Jadran tražiti oca

0
Ante Tešija, Jagoda Prebeg, Zoran Antičević, Grozdan Jumić i Damir Miloš
Ante Tešija, Jagoda Prebeg, Zoran Antičević, Grozdan Jumić i Damir Miloš

Ante Tešija iz Splita s pričom „Monika“ pobjednik je 4. Festivala književnosti Červar Porat održanog 20. srpnja. Priča je tiskana u zbirci „Iskopane priče 4“ u kojoj se nalazi još devet najboljih radova pristiglih na natječaj.

Festival organizira Udruga vlasnika stanova Červar Porat, a vodi ga njegov inicijator, porečki književnik Zoran Antičević poznat i kao autor zapaženog romana „Evanđelje tame“ te jedan od predstavnika Hrvatske na sajmu knjiga u Frankfurtu. Antičević je razgovore s autorima čije su priče uvrštene u zbirku pretvorio u talk show jednako zabavan, koliko i dubok u propitivanju ljudske egzistencije, pa je publika program pratila s istinskim zanimanjem.      

Monika je mlada Njemica koja, nakon što joj je majka preminula, dolazi u Dalmaciju da bi pronašla svog biološkog oca. Ova priča ispričana iz muškog kuta gledanja ima sretan kraj i nimalo ne bježi emocija. Tešija ju je tečno ispričao na splitskoj čakavci budući da nije izvorni čakavac.

„Želio sam opomenuti da se dešavaju slučajevi ostavljene djece. Moramo biti pošteni prema onima koje smo stvorili. Ja imam troje djece i ja sam prema njima iznimno pošten. Kod mene, a to preporučujem svim roditeljima, nema zaobilaženja istine ma kakva god ona bila“, kazao je on i u nastavku dodao da će pola od tri tisuće nagradnih kuna uplatiti u korist Mateje Lončar iz Solina, koja je pala u kadi i sada se nalazi u komi.  

Drugu nagradu od dvije tisuće kuna osvojila je priča „Utopljenik“ Dubravke Gambiraža iz Zadra, ali autorica nije doputovala na Festival. Treću nagradu, koja iznosi tisuću kuna, osvojila je priča „Peća i vuk“, Jagode Prebeg iz Rijeke. U njoj se pripovijeda o dječaku koji trpi neugodnosti iz okoline jer zaželi postati baletni plesač, a nije, važno je napomenuti, homoseksualac.

„Junak moje priče je samo malo drugačiji od ostalih. Priča se dotiče i problema utjecaja roditelja na životne izbore i putove njihove djece. Naime, roditelji često misle da bolje do njih znaju što je dobro za njih“, kazala je Prebeg.

Boris Kvaternik uvršten je u zbirku s pričom „Zašto ste me probudili, a Sanja Smiljanić s pričom „Ljubav, kao“ .

Kvaternik pripovijeda o ženi koja je izgubila noge, ali da nesreća bude veća, svakog dana gubi pamćenje, što znači da svakoga jutra iznova spoznaje da je ostala bez nogu. „Većina nas ne može se staviti u cipele osobe koja pati od takvog poremećaja kao što je gubitak pamćenja. Ovom pričom želio sam potaknuti iskru svijesti o načinu na koji ti ljudi žive. Netko će možda reći da je gubitak pamćenja dobar jer se ne sjećaš loših stvari koje su ti se dogodile, ne, ponavljanje je pakao“, kaže on.

Tema priča Sanje Smiljanić je proživljavanje depresije nakon prekida ljubavne veze. „Da bi čovjek izašao iz takvog stanja, mora najprije biti dobar sa samim sobom. Katkada je potreban samo mali klik, kako se to dogodilo djevojci u priči, da bi čovjek shvatio da nije sve tako crno kao što izgleda i da može nastaviti sa svojim životom“, objasnila je ona.

Kulturni program Festivala bio je prožet zabavnim dijelovima: u predasima su nastupile porečke pjevačke nade s dječjeg festivala „Veseli glasi – Voci Alegre“ Leticija Liović. Klara Gulić, Jona Emilia Miloš i Lukrecija Skolan. Također, svoje tri, za sada samo toliko, pjesme otpjevala je vrsarska pjevačica Alena Nezirević Anezi, poznato lice iz Big Brothera, koja se otisnula u profesionalne vode. Publiku su pjesmom za ples zabavljali Igor Delač i Aura Bend. Zabavni dio programa vodio je Damir Miloš, voditelj manifestacija Udruge vlasnika stanova Červar Porat, a u uvodnom pozdravu okupljenima pridružio mu se predsjednik udruge Grozdan Jumić. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa