mali interes

U školi Poreč prijavljena četiri konobara, ranije punili dva razreda

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Grad Poreč, s jednom srednjom školom za konobare, upisuje ih ove godine šest, planirajući jedan kombinirani razred sastavljen od konobara, slastičara i kuhara. Spajanjem razreda ta zanimanja i opstaju jer, zbog iznimno slabog interesa djece u nizu sredina, trogodišnji programi konobara ne uspijevaju popuniti razred učenika.

I škola u Poreču je u problemu. Po riječima Vesne Baranašić, ravnateljice porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, ovoga trenutka na listi su im prijavljena svega četiri učenika za ovaj smjer. Prethodne dvije godine nisu uspjeli upisati niti jednog, za razliku od devedesetih kada su bez problema popunjavali dva puna razreda konobara, kao uostalom i Dubrovnik.

Prema podacima dostupnim s tražilice upisi.hr, od 40-ak tisuća upisnih mjesta s koliko raspolažu sve srednje škole u Hrvatskoj, 787 predviđeno je za konobare. Po tvrdnji ravnatelja turističkih škola, teško da će se popuniti. Sićušne upisne kvote po turističkim gradovima izgledaju poput greške: Rab planira školovati šest konobara, koliko i Crikvenica, Pag, Korčula i Poreč, po sedam upisuju Rovinj i Biograd na Moru, Zadar njih 18, Split 19, Pula 21, a Šibenik 31.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa