otvoreno pismo

Grünbaum: Evo zašto sam tražio neopozivu ostavku župana!

0
Damir Grünbaum
Damir Grünbaum

Damir Grünbaum, predsjednik Kluba vijećnika Živog zida u skupštini Istarske županije uputio nam je 11. srpnja otvoreno pismo pod nazivom "Evo zašto sam tražio neopozivu ostavku župana!" koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Dokad se u predstavničkim tijelima Istre Skupštini IŽ i gradskim vijećima neće raspravljati o životnim problemima građana Istre? Odgovor je jednostavan, o tome se neće raspravljati jer to nije u interesu vladajuće stranke radi njenog sluganskog odnosa prema krupnom kapitalu. Netransparentnost je jedna od glavnih "odlika" takve politike. Problemi običnih ljudi za njih nisu važni. 

Istrom upravlja troje ljudi, predsjednik IDS-a, njihov europarlamentarac i župan. Upravljaju na način koji je usavršen u totalitarnim režimima. Glavni mediji Istre u njihovim su rukama. Kad se tome pribroji uhljebnička mreža od preko 10000 zaposlenih u jedinicama samouprave i javnim poduzećima dolazimo do aparata koji stvara privid bezgrješnog upravljanja savršenom županijom kojom teče med i mlijeko.

Zapravo je Istra u dubokoj privrednoj i političkoj krizi. Statistike su poražavajuće. Nazadujemo. Uljanik je radi nesposobne uprave podržane od IDS-a i poznate hrvatske politike "uništi pa jeftino privatiziraj" pred kolapsom. IDS-ov europarlamentarac je član uprave Afaraka jedne od tvrtki tajkuna koji je pobijedio na natječaju za dokapitalizaciju i preuzimanje  Uljanika, to nije sukob interesa to je ​"svjetski rat​" interesa i nitko ne reagira.

Preko 2000 tvrtki je blokirano, a više od 15000 je blokiranih građana. Poskupljenja guraju obitelji na prosjački štap ili odlazak. Velike turističke tvrtke umjesto da ​povećavaju​ ​male​ plaće i sklapaju ugovore na neodređeno vrijeme sa domaćom radnom snagom one rade suprotno. Nakon rekordnih sezona neke čak smanjuju plaće i uvoze jeftinu i nestručnu radnu snagu.

Skupi projekti sa izgrađenim kapacitetima i 50% većim od potreba građana radi turizma, postaju veliki teret građanima jer održavanje kroz ostatak godine pada na njihova leđa. Nitko o tome ne vodi računa, primjeri su i Kaštijun i projekti odvodnje i pročiščavanja otpadnih voda. Razvijaju se dva paralelna skupa sustava za zbrinjavanje otpada, ŽCGO Kaštijun i sustav primarne reciklaže koji će svojim razvojem neminovno jednog dana zatvoriti Kaštijun radi nedostatka sirovine.

Otvaranje Kaštijuna kasni ​gotovo ​4 godine i nitko za to ne odgovara. Uhljebnički direktor sa kaznenom prijavom u svom CV-u vozi dva skupocjena auta. I nikog nije briga. ​Župan koristi svoje pravo i bez odobrenja županije posuđuje Kaštijunu d.d. 2 mil. kuna.​ Cijena 1 tone zbrinjavanja otpada u Kaštijunu prema jedinicama lokalne samouprave je gotovo dvostruko veća od one u Marinšćini iako su istog kapaciteta. 

Nije još pronađeno riješenje za RDF proizvod zastarjele MBO tehnologije. U najmanju je ruku bilo neodgovorno temeljiti plasman RDF-a tako velike investicije na Holzimovom pismu namjere koje je neobvezujuće.  Sve te ozbiljne propuste ćemo platiti trostruko većom cijenom odvoza smeća! Voda poskupljuje radi megalomanskih projekata pročišćavanja i odvodnje. Ugrađuju se bespotrebno najskuplje tehnologije i nikog nije briga. Obračunava se u cijenu kubika vode 11 naknada od kojih neke nemaju smisla. 

Uhljebljuje se na svim razinama lokalne i regionalne samouprave i u javnim tvrtkama. Bezbroj je primjera. Zapošljava se i bez natječaja što smo otkrili u Gradu Rovinju. Ipsilon je poklonjen Bina Istri. U novom koncesijskom ugovoru ne spominje se dogradnja dvotračnih vijadukata preko Mirne i Lima. Nije se ukinuo financijski doprinos koji država plaća koncesionaru (oko 20 mil. €/god) ni PDV koji mu ostaje. O ukidanju tunelarine kroz Učku nije ni raspravljano u​s​prkos obećanjima. Nije spriječeno ni novo sezonsko poskupljenje od 10%! 

Izgradit će se još 28 km Ipsilona u punom profilu i to je dobro, ali koliko smo zapravo to već platili nitko od odgovornih ne želi reći. Znakoviti su podaci koji govore da je Bina Istra navodno za svaki uloženi 1€ dobila skoro 2€ od države. Tko sastavlja takve sramotne ugovore? Svi dobro znamo odgovor.

Vijećnici Živog zida GV Rovinja poslodavac, ravnateljica škole je zabranila odlazak na sjednice gradskog vijeća. Taj problem nema njen kolega iz IDSa koji radi u istoj školi. Iako su župan i cijela županijska skupština upoznati s tim problemom ništa nije učinjeno da se spriječi mobing nad našom vijećnicom. Ništa, iako je to protuzakonito, iako isti ti koji neće ništa učiniti govore o Istri kao regiji tolerancije, suživota itd. 

U dodatnom pitanju, na​ 13.​ sjednici Skupštine IŽ, nakon što sam zatražio neopozivu ostavku župana, pitao sam zašto nismo dobili izvješće o njegovom posjetu Kini i Japanu. Zanimalo me što su tamo radili župan i predstojnik njegovog ureda? Koja je bila svrha takvog skupog putovanja i koji su rezultati? Nije bilo odgovora. Upućen sam da odgovor potražim u novinama! Nevjerojatno! Netransparentnost na svim razinama vlasti.

Pokušajmo pogađati što su zakleti pobornici EU radili u Kini i Japanu i trošili naš novac. Da li da nasjednemo na priču o gospodarskoj suradnji i produženju sezone sa azijskim turistima? Ili je prava istina da rasprodaju, amputiraju, kao i do sada,najljepše dijelove Istre?

Ako je cilj tog putovanja uistinu bila gospodarska suradnja, da li to znači da su naši političari postali trgovački putnici velikih turističkih tvrtki i mi to sve plaćamo? Za kraj, da li će nedavno usvajanje Deklaracije o ravnopravnosti i protiv svih oblika diskriminacije na posljednjoj Skupštini IŽ značiti da će se političari IDS-a na bilo koji način uključiti u obranu jedinog doma tetraplegičaru ili spriječiti rušenje barake u kojoj stanuje četveročlana obitelj sa dvoje male djece?

Da se ponovi slučaj ​sramotne deložacije ​Milanović​a iz Brkača da li bi toj obitelji dali podršku? Da li će pomoći radnicima Uljanika ako će ih ova ili neka buduća uprava htjeti otjerati?Sumnjam.", napisao je Damir Grünbaum, predsjednik Kluba vijećnika Živog zida skupštine IŽ.

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa