Gradu Umagu novo priznanje za transparentnost proračuna

0

Institut za javne financije predstavio je u Zagrebu dana 2. srpnja rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Grad Umag je i u ovom segmentu dobio najvišu moguću ocjenu, što ukazuje na činjenicu kako je naš grad jedan od najtransparentnijih gradova u Lijepoj našoj. Gradonačelnik Vili Bassanese je s ponosom primio ovo vrijedno priznanje koje predstavlja rezultat kontinuiranog rada i truda u rukovođenju lokalnom samoupravom. Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada jedne lokalne samouprave, stoga je ovogodišnje priznanje od vrlo velike važnosti kako za umašku Gradsku upravu, tako i za cjelokupnu zajednicu.

„Prosječna proračunska transparentnost, mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina, iz godine u godinu se popravlja i u četiri se posljednja ciklusa gotovo udvostručila s prosječnih 1,8 na 3,52. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4, općine 3,3 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija.“ Izjavljuju iz Instituta za javne financije.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije: Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018 na ovom linku.

Grad Umag će se i dalje svakako truditi zadržati status jednog od najtrasparentnijih gradova, otvorenih prema svojim građanima, uvijek na raspolaganju za sva pitanja i pomoć. Jer navedeno predstavlja glavni „sastojak“ recepta uspješnosti i zadovoljstva jedne lokalne zajednice, čemu Umag kontinuirano teži.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa