Gradu Puli ponovno najviša ocjena za transparentnost proračuna

0

Institut za javne financije predstavio je danas rezultate analize transparentnosti svih lokalnih proračuna, a Gradu Puli i ove je godine dodijeljena najviša moguća ocjena. Time je još jednom Puli potvrđen status jednog od najotvorenijih i najtransparentnijih gradskih uprava u Hrvatskoj.

„U Puli smo se opredijelili za transparentno vođenje grada, a ovo je priznanje još jedna potvrda da radimo dobar posao i da naš grad ide u dobrom smjeru. Vjerujem kako su to prepoznali i sami građani jer, primjerice, brojke potvrđuju kako sve više njih koristi i eProračun za transparentno praćenje potrošnje gradskog novca, a svakako ćemo ih nastaviti motivirati da i dalje sudjeluju u donošenju odluka u našem gradu“, komentirao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek koji je primio priznanje u ime Grada Pule.

Istraživanje obuhvaća sve županije, gradove i općine, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj, a transparentnost je ocjenjivana brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju, pri čemu se ističe mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu te omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. 

Pored javne i lako dostupne objave svih traženih proračunskih dokumenata, Grad Pula već niz godina provodi različite aktivnosti kako bi svoje sugrađane na jednostavan i lako razumljiv način upoznao s proračunom, najvažnijim gradskim dokumentom. Ovdje se, prije svega, ističu javne tribine po svim se mjesnim odborima na kojima građani svojim prijedlozima pomažu u planiranju proračuna. Na isti način, samo digitalnim putem, građani sudjeluju u stvaranju proračuna i putem e-Konzultacija, a na raspolaganju su im i web aplikacije e-Proračun i Pula na dlanu, kao i informativne brošure koje se svake godine dostavljaju na kućne adrese putem kojih mogu saznati kako se prikupljaju zajednička sredstva te način njihovog trošenja. Osim toga, Pula je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji dvaput godišnje javno objavljuje i stanje potraživanja prema Gradu Puli te komunalnim trgovačkim društvima i javnim ustanovama.

Za provedbu istraživanja koje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost zaslužne su Katarina Ott, ujedno i ravnateljica Instituta za javne financije, te Mihaela Bronić koje su svim jedinicama lokalne samouprave čestitale na njihovim postignućima.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati analize Instituta za javne financije od danas su dostupni i putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, a dostupna je OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa