HRT počeo snimati dokumentarni film o Vižuli

0

Hrvatska radio televizija započela je snimanje dokumentarnog filma s Vižule, a 29. lipnja 2018. godine su posjetili i Općinu Medulin gdje ih je dočekao načelnik Općine Medulin Goran Buić sa suradnicima. U susretu s načelnikom izraženo je zadovoljstvo zbog suradnje na ovom filmu koji će hrvatskoj javnosti, a i šire pokazati bogatstvo jednog vremena, a kojeg mi danas baštinimo kao kulturno dobro za cijeli svijet.

Dokumentarni film HRT-a pod nazivom „Tajne Vižule“ su plod dugotrajne suradnje s arheolozima koji su u više navrata prije pokretanja projekta surađivali kroz druge emisije i to iz područja podvodne i kopnene arheologije, te povijesti. Scenaristica i urednica projekta inače i autorica putopisa „Prstom po globusu“ i ne sanjajući da će ikad biti snimljen film inicirala je među javnošću želju, njenu osobnu da se razotkrije otkriveno prije 4 godine. Stvarajući priču o Vižuli s arheologinjom Kristinom Džin nastale su priče koje su jako zainteresirale javnost - izjavila je Vesna Jurić Rukavina.

Ovih dana počelo je snimanje dokumentarnog filma u produkciji Hrvatske radio televizije, a ekipa koju čine urednica i scenaristica Vesna Jurić Rukavina, redatelj Ivica Dlesk, direktor fotografije Damir Bednjanec, majstor tona Srećko Čabraja te osvjetljivač Darko Višek snimali su na samom lokalitetu poluotoka Vižula, u Arheološkom muzeju Istre i jučer u vijećnici Općine Medulin gdje su snimali eksponate pronađene prije nekoliko godina. Ovo je tek prvo od tri snimanja koje će se odvijati u Medulinu.

Vesna Jurić Rukavina naglasila je da se s obzirom na atraktivnost teme svi sudionici u stvaranju filma nadaju se da će se pronaći još sredstava kako bi se što više vidjelo i prezentiralo javnosti te pozicioniralo Medulin kao odredište kulturnog turizma.

Na projektu sudjeluju arheolozi Kristina Džin i Darko Komšo, austrijski tim Mihael i Nives Doneus, Zrinka Ettinger Starčić, Igor Miholjek i član papinskog Vijeća za ranokršćansku arheologiju pri Svetoj stolici Emilio Marin, objasnila nam je urednica Jurić Rukavina.

Općina Medulin od 01. rujna 2017. godine provodi projekt uređenja i opremanja Arheološkog parka Vižula, a ovaj dokumentarni film koji je u produkciji HRT-a nije dio samog projekta, ali će pridonijeti popularizaciji Općine Medulin i njene kulturne baštine.

Općina Medulin iznimno je zadovoljna suradnjom s HRT-om te njihovom intencijom za ulaganjem u dokumentarni film baš za našu Vižulu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa