Prosvjed

Radnička fronta Istre: Sramite se, i Krležu ste prodali!

0

Povodom uprizorenja baleta Gospoda Glembayevi na otoku Sv. Katarina u Puli priopćenjem nam se javila Radnička Frotna Istre , koja je organizirala s prosvjedne akcije. Priopćenje u cijelosti prenosimo u nastavku.

"Sramite se, i Krležu ste prodali! Da se politika i kapital vole javno odavno nije tajna, dapače mnogi od sistemskih političara sami ponosno ističu na predizbornim skupovima i u medijima kako im je prioritet stvaranje povoljnih uvjeta za investitore. Kako to izgleda u praksi stanovnici Pule zadnjih mjeseci mogu vidjeti u svom gradu a mnogi i osjetiti na svojoj koži - sudbina Uljanika je danas više nego upitna, a sa njom i sudbina nekoliko tisuća radnih mjesta koja su osiguravala redovna primanja za radnike i radnice ili su bila značajan udio u budžetu mnogih pulskih obitelji.

Koliko god Uljanik bio dobar za lokalnu zajednicu, brodogradnja nije najbolja ekonomska djelatnost za izvlačenje maksimalnih profita. Na našu nesreću, da bi se maksimizirali profiti, a na to se zapravo i misli kad se govori o stvaranju uvjeta za investitore, Puležani i Puležanke moraju postati siromašni, moraju izgubiti svoja sigurna radna mjesta i postati sezonsko roblje pogodno za eksploataciju u turizmu.

Nesreću i devastaciju najlakše je prikriti spektaklom, tako da uz srozavanje socijalne situacije u Puli svjedočimo i sramotnoj komercijalizaciji kulture i srozavanju kulturne scene, pa i jedne kulturne institucije koja je donedavno pobuđivala određeni respekt, i koja ponosno u svom nazivu nosi atribut "narodno", iako se u ovom slučaju legitimirala samo kao tajkunski servis.

Bahatosti buržoazije i malograđana se ne čudimo, začudan je izbor repertoara. Krleža, koji je, i od onih koji ga nisu čitali, bio priznat kao tribun svih koji preziru malograđanštinu, klasni elitizam i mentalitet polukolonijalne sredine, imao bi šta za reći i o ovoj pulskoj drami u kojoj je pokrovitelj gostovanja jedan od glavnih aktera. Krleža bi se danas u Puli osjećao onako kako se osjećao ‘41. - kao komunist u okupiranom gradu.

Kao što ni pulska kultura ne treba odnarođene Glembayeve, tako ni pulskoj pedijatriji nije potrebna pomoć kroz tobožnju suradnju "gospodarstva, kulture i zdravstva". Pulskoj pedijatriji je prije svega ostaloga potrebna zdravstvena politika koja na zdravstvo neće gledati kao na trošak, već će konstantno u njega ulagati kako bi ono svima bilo dostupno i za sve besplatno.

Nas, a vjerujemo ni većinu radnika i radnica, spektakl neće zavarati - on je paravan za nastavak tajkunizacije pulskog zaljeva u režiji bijelo svjetske tajkunerije i odnarođenih političkih elita. Želimo li Pulu bogatih ljudi, u materijalnom i u kulturnom smislu, pulski ćemo zaljev i Uljanik morati jednom ponovo vratiti u naše ruke, a svim akterima ove malograđanštine Krležine riječi već danas sasuti u lice: "Tebi, o, gluposti ljudska, udaram himnu o bubanj, (...) Danas paseš ko krava nad grobom glupe Evrope, ne umijući drugo nego mahati repom", stoji u priopćenju Radničke fronte Istre.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

RECEPCIONAR / RECEPCIONARKA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

OPERATER/KA NA STROJEVIMA

Do: 31.08.2021.

ŽMINJ, ISTARSKA ŽUPANIJA