Sirijcima prijeti do 10 godina zatvora, ispitan i četvrti osumnjičeni

0
Ovako je Raški zaljev izgledao jutro nakon istjecanja nafte
Ovako je Raški zaljev izgledao jutro nakon istjecanja nafte

Nakon što je labinska policijska 26. lipnja podnijela kaznenu prijavu protiv trojice sirijskih državljana, osumnjičenih za izlijevanje nafte u Raškom zaljevu, Općinsko državno odvjetništvo u Puli provelo je istog dana dokaznu radnju ispitivanja osumnjičenika te im odredilo mjere opreza zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša iz čl. 193. st. 1. u svezi s čl. 214. st. 1. Kaznenog zakona.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna od šest mjeseci pa sve do 10 godina zatvora.

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika od 21. lipnja 2018. u 22,45 do 22. lipnja 2018. u 8,00 sati; protivno čl. 90. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva pa pristajući na to; kao kapetan broda, upravitelj stroja na brodu i treći inženjer na brodu, počinili navedeno kazneno djelo.

Osnovano se sumnja da prilikom ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod (zastava Libije), u luci Bršica (općina Raša) kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod nisu nadzirali radnju ukrcaja goriva, nisu poduzeli propisane, zaštitne i potrebite sigurnosne mjere (uspostavljanje VHF komunikacijskog kanala između broda i opskrbnog kamiona, podizanje crvene zastave tijekom operacije, zatvorenost odljeva na palubi) što je dovelo do istjecanja oko 3800 litara brodskog goriva iz pramčanog rezervoara u more. Uslijed toga je došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana.

Svim su osumnjičenicima naložene mjere opreza zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putnih i drugih isprava za prijelaz državne granice te obaveza redovitog javljanja državnom tijelu.

U daljnjem tijeku postupka, ispitan je još jedan sirijski državljanin u svojstvu četvrtoosumnjičenika, dok će se po zaprimanju dopune kaznene prijave od Policijske postaje Labin provesti dokazne radnje ispitivanja trojice osumnjičenih hrvatskih državljana, zbog osnovane sumnje da su počinili isto navedeno kazneno djelo, priopćeno je iz DORH-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa