končarevi glembajevi kraj pule

'Počinje trend interakcije visoke umjetnosti s visokim nivoom poduzetništva'

0
Leo Mujić (foto: Jutarnji list)
Leo Mujić (foto: Jutarnji list)

"Gospoda Glembajevi", balet zagrebačkog HNK u koreografiji Lea Mujića, 29. lipnja imat će ekskluzivnu izvedbu na otočiću Sveta Katarina pokraj Pule, po želji i inicijativi hrvatskog poduzetnika Danka Končara. “Glembajevi” su četvrti naslov koji je koreograf Mujić radio za središnju nacionalnu kazališnu kuću i prijelomno djelo za hrvatski balet te scenski život kultne drame Miroslava Krleže koja je u Mujićevoj koreografiji prvi put doživjela inscenaciju na baletnim špicama, piše Jutarnji.

Nakon što je Mujićev prethodni naslov za HNK “Ana Karenjina” dobio Nagradu glumišta za koreografiju te je uspješno gostovao u Sankt Peterburgu, “Gospoda Glembajevi”, ovjenčani s nekoliko Nagrada glumišta, ispraćeni na prošloproljetnoj premijeri stajaćim ovacijama, vjerojatno su najveće priznanje dosad dobili ovom, za hrvatske okolnosti i rutinske odnose u kulturi, posve neuobičajenom izvedbom na otočiću koji je nekad koristila mornarica bivše države.

- Drago mi je da i kod nas počinje trend interakcije visoke umjetnosti s visokim nivoom poduzetništva. Jedan od ciljeva teatra kao i njegova potreba za daljnjim opstankom, pored promocije popularnosti, također je i da se sve više olakša državni budžet i okrene privatnom sponzorstvu, barem što se tiče sredstava namijenjenih produkciji. HNK Zagreb to jako uspješno radi - rekao je na početku razgovora Leo Mujić, koreograf međunarodne karijere koji se školovao u Lausannei, a trenutačno je na privremenom boravku u Japanu. Na pitanje koliko je komplicirano izvući balet iz uobičajenih uvjeta unutarnje scene i preseliti ga na napušteno mjesto pored mora, Mujić veli da svaka predstava mora moći izaći iz okvira komforne zone  i biti prilagođena za vanjsku izvedbu, bez da izgubi esencijalno.

- Želimo li postati mjesto elitnog turizma, trebali bismo ponuditi kulturne sadržaje i izvan kazališne sezone. Porezni obveznici žive svugdje po Hrvatskoj i treba im omogućiti da vide proizvode u čijem su nastanku sudjelovali. U kontradikciji devastiranog prostora otoka Sv. Katarine, mora, zelenila i visokoestetizirane umjetnosti nalazi se ljepota događaja - rekao je o lokaciji na kojoj je poduzetnik Končar započeo i veliku investiciju u budući nautičko-turistički kompleks, marine i hotele, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa